Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen koripallomaajoukkue pelaa ensi viikolla alkavissa Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla (EYOF). Banská Bystrica, Slovakiassa, 24.-30.7.2022 pelattavien kisojen alkulohkossa Sudenpennut saa vastaansa Belgian, Ranskan ja Saksan.

Slovakiassa kilpaillaan seitsemässä yksilölajissa: judo, maantiepyöräily, sulkapallo, telinevoimistelu, tennis, uinti ja yleisurheilu. Lisäksi kisaohjelmaan kuuluu kolme joukkuelajia, joita ovat koripallo, käsipallo ja lentopallo. Kisoihin osallistuu noin 3600 urheilijaa ja taustahenkilöä 50 Euroopan maasta.

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa.

– Tämä on upea mahdollisuus useallakin tavalla. Ensimmäiseksi totta kai se, että pääsemme kilpailemaan erittäin kovia naiskoripallomaita vastaan ja mittaamaan missä menemme suhteessa muihin kilpailijoihin A-divisioonan EM-kilpailuja ajatellen. Toiseksi puolestaan se, että tämä tarjoaa mahdollisuuden nuorille koripalloilijoillemme ymmärtää sen, mitä merkitsee edustaa itseään, seuraansa sekä omaa maataan osana suurempaa kokonaisuutta eli Suomen joukkuetta, Suomen päävalmentaja Ilkka Palviainen aloittaa Koripalloliiton verkkosivuilla.

– EYOF-turnaus toimii osana valmistautumista kohti päätavoitettamme ikäluokan EM-kilpailuja. Kokeilemme valmistautumisohjelmamme aikana erilaisia joukkueita ja yritämme löytää toimivia viisikkoja pelien aikana. Valmennuksen tavoitteena on päästä valitsemaan terve ja paras mahdollinen yhtenäinen joukkue EM-kilpailuihin.

Suomella on takanaan Pohjoismaiden mestaruuskisat, joissa Sudenpennut huuhtoi kultaa. EYOF:n jälkeen on luvassa vielä kaksi harjoitusmaaottelua Latviaa vastaan, kunnes edessä siintää A-divisioonan EM-kisat 19.8. alkaen.

– Valmistavalla leirillä tekemisessämme olemme pyrkineet olemaan rehellisiä sen suhteen, mitkä ovat meidän vahvuutemme ja vastaavasti haasteemme suhteessa Euroopan kärkeen. Vahvuuksiamme eli kollektiivista pelaamista hyökkäyspäässä ja aktiivista puolustuspelaamista on huomattavasti helpompi kehittää leiriolosuhteissa. Näiden pelien kautta tulemme saamaan varmasti haasteita liittyen tilannekovuuteen, päätöksentekonopeuteen ja korintekemiseen pienenevässä tilassa.

EYOF:ssä tyttöjen koripallon puolella nähdään kahdeksan joukkuetta: Espanja, Ranska, Slovenia, Saksa, Unkari, Belgia, Suomi ja Slovakia. Suomen alkulohkossa Belgia, Ranska ja Saksa.

– Alkulohkosta Belgia on perinteisesti isokokoinen ja fyysinen joukkue varustettuna taitavilla pelintekijöillä. Ranska on puolestaan kookas sekä äärimmäisen urheilullinen. Saksa taas on erittäin organisoitu ja joukkueorientoitunut. Suuri rikkaus päästä pelaamaan kolmea täysin erilaista joukkuetta vastaan.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue, Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit 2022

NIMISEURA
AHERVUO EnniTapiolan Honka
ARIAL EstherHNMKY
HUSSEN ArianaPeli-Karhut
JOHANSSON EmmaPeli-Karhut
JOKELA StellaTapiolan Honka
LUUKKANEN AdaHNMKY/HBA
MÄKELÄ AmandaPeli-Karhut
MÄKELÄ ChalinaKouvot
ROKOLAMPI NiinaTaivalkosken Kuohu
ROMMI AinoPeli-Karhut
SATOLA ElsiSalon Vilpas
TALONEN TiiaFeeniks Basket
  • Päävalmentaja Ilkka Palviainen
  • Valmentaja Niko Nyholm
  • Valmentaja Erkko Ojala
  • Valmentaja Reetta Hämeenoja
  • Fysioterapeutti Jasmi Latvala

Lähde: Koripalloliiton verkkosivut