Tampereen Hakametsän jäähallissa päästiin lauantai-iltana perinteiseen Delfin Basket -tunnelmaan. Susijengi nosti selkeästi tasoaan sitten toissailtaisen Belgia-tappion ja laulatti 4410-päistä kotiyleisöä iloisella ja henkeä nostattavalla 80–71 (43–37) -revanssivoitolla.

Jos torstai-illan ottelussa Belgia nousi kuskin paikalle varhain ja mitteli Susijengin kanssa tasaväkisesti loppuminuuteille asti ennen viime minuuttien ratkaisuiskuaan, lauantaina Pirkanmaalla oli vain yksi sheriffi.

Pitkästä aikaa Delfin Basketin yleisön eteen päässyt Susijengi kasvatti eron kaksinumeroisiin pisteisiin jo toisen jakson alussa. Belgia roikkui kokeneen Pierre-Antoine Gillet’n (18/6) heittovireen turvin pelissä mukana, kunnes kolmannella jaksolla Susijengi karkasi itseluottamuksella pelanneen Henri Kantosen (7/6/4 syöttöä) tahdittamana taas karkumatkalle.

Päätösjaksolla Hakametsä huusi ja taputti rytmissä, kun Ilari Seppälän (5/0/3 syöttöä), Sasu Salinin (6/4/9 syöttöä/3 riistoa) ja Remu Raitasen (8/2) kolmen pisteen heitot suutelivat Hakametsän hallin korisukkia ja varmistivat voiton sinivalkoisille.

Torstain ottelun tavoin lauantaina nähtiin kentällä koko joukko Susijengin valmennusjohdon laboratoriokokeita, jossa harjoiteltuja asioita kokeiltiin muodossa jos toisessakin ja peliminuutit jakautuivat tasaisesti miehistön kesken.

Tasonnosto torstaista oli kollektiivinen ja peli-ilme väkevämpi. Hetkittäin löysät syötöt lentelivät suoraan vastustajien näppeihin ja puolustuspään sekaannukset takasivat vapaita heittoja Gillet’lle ja vapaataipaleita korille Haris Bratanovicille (16/6), mutta paremmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä.

Ja demokraattisessa peluutuksessa onnistujia riitti.

Katsomolta suurimmat suosionosoitukset keräsi jo toistamiseen maaottelun piste-ennätyksensä uusiksi laittanut Olivier ”Frontside-Olli” Nkamhoua (19/5), joka esitteli silkinpehmeää hyppyheittoaan, viimeisteli donkkeja korkealta yläilmoista ja eliminoi Belgian pick and roll -pelaamisen.

Elias Valtonen (15/8/3 riistoa) löysi peli-ilmeensä ja Eura-steppaili pisteitä isompien belgialaisten edestä. Kapteeni Shawn Huff (9/4) pelasi vastustamattomasti kokemuksellaan, Remu Raitanen (8/2) toi välitöntä korintekovoimaa ja Sasu Salin kunnostautui pallollisen puolustajana ja syöttäjänä peräti yhdeksällä namupassillaan.

Pelinjohdossa erityisesti Edon Maxhunista (8/4/5 syöttöä) ja vahvan sisääntulon tehneestä Henri Kantosesta (7/6/4 syöttöä) hehkuivat pelivarmuus ja -ilo, joka tarttui koko joukkueeseen.

Prahan ja Berliinin EM-kisoihin huipentuvan loppukesän 2022 käynnistäneet Belgia-ottelut päätyivät siis Susijengin osalta voittoon ja tappioon. Päävalmentajan tehtävät Henrik Dettmannin vuosien jälkeen vastaanottaneella Lassi Tuovilla on nyt saldonaan kolme voittoa neljästä maaottelusta.

Susijengin kesä jatkuu ensi viikolla tuplamaaotteluilla Liettuassa. Susijengi haastaa Euroopan perinteikkääseen parhaimmistoon lukeutuvan Liettuan Kaunasissa keskiviikkona 10.8. ja Vilnassa torstaina 11.8. Liettua on lähtenyt EM-kisakesään NBA-jättiensä Domantas Saboniksen ja Jonas Valanciunaksen vahvistamana.

Susijengi – Belgia 80–71 (20–14, 43–37, 62-49), miesten maaottelu, Tampere 6.8.2022

Susijengi: Olivier Nkamhoua 19/5, Elias Valtonen 15/8/3 riistoa, Shawn Huff 9/4, Edon Maxhuni 8/4/5 syöttöä, Remu Raitanen 8/2, Henri Kantonen 7/6/4 syöttöä, Sasu Salin 6/4/9 syöttöä, Ilari Seppälä 5/0/3 syöttöä, Carl Lindbom 2/0, Hannes Pöllä 1/2, Petteri Koponen 0/1, Shawn Hopkins 0/0.

Belgia: Pierre-Antoine Gillet 18/6, Haris Bratanovic 16/6, Quentin Serron 12/0/3 syöttöä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote