Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa A-divisioonan EM-kisansa perjantain myöhäisottelussa Italiaa vastaan. Portugalin Matosinhosissa järjestettävissä EM-kisoissa Sudenpentujen kanssa samassa alkulohkossa ovat Italian lisäksi Kroatia ja Unkari.

Sudenpentujen kesä on ollut muihin nuorisomaajoukkueisiin nähden erityinen, kun Pohjoismaiden mestaruuskisojen lisäksi kisakokemusta löytyy tältä kesältä myös Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilta heinäkuun lopulta. Suomi sijoittui EYOF:ssä viidenneksi.

Juuri ennen EM-kisoja Suomi pelasi vielä kaksi harjoitusmaaottelua Latviaa vastaan Kisakalliossa Susi Training Centerissä.

– Ei tässä oikein voi olla mitään muuta kuin innostunut ja kiitollinen. EM-kilpailut ovat vilahtaneet yhteisten tapahtumien aloituspalavereissa viimeisen 1,5 vuoden ajan näiden pelaajien kanssa. Matka tähän saakka on vaatinut paljon pelaajilta, heidän taustajoukoiltaan, seuravalmentajilta sekä maajoukkuevalmennukselta. Nyt vihdoin pääsemme mittaamaan osaamistamme muita Euroopan parhaita vastaan arvoturnauksessa. Pitää olla kiitollinen, että kisat järjestetään ja siksi osata arvostaa jokaista hetkeä, Suomen päävalmentaja Ilkka Palviainen ennakoi Koripalloliiton verkkosivuilla.

A-divisioonan EM-kisojen formaatissa alkulohkossa haetaan edullisia asemia neljännesvälieriin. Kisojen neljäs ottelu, Round of 16, määrittelee, mitkä joukkueet etenevät kahdeksan parhaan joukkoon, ketkä taistelemaan sijoista 9-16.

– Alkulohko on ennakkoarvioiden mukaan kova, mutta sinänsä tällä tasolla heikkoja joukkueita ei ole. Avausvastustaja Italialla on nopeita takakentän pelaajia ja laadukas iso pelaaja. Kroatia puolestaan tuo vastaan balkanilaista kovuutta ja vahvaa joukkuepelaamista. Vahvalla naiskoripallomaalla Unkarilla on erittäin hyvä ikäluokka ja on ennakkoon vahvin lohkomme vastustajista. Menemme eteenpäin kuten koko kesän ajan olemme tehneet: ottelu kerrallaan, parhaimmalla mahdollisella tavalla valmistautuen ja yhdessä ongelmia ratkoen. Kesän aiemmissa turnauksissa tämä on tuottanut tulosta ja luotto siihen on myös tämänkin turnauksen osalta.

– Suuntaviivat ovat samat kuin EYOF-turnaukseen lähdettäessä. Tämän kesäisen kokemuksemme mukaan vahvuutemme on ollut kollektiivinen pelaaminen hyökkäyspäässä ja aktiivinen puolustuspelaaminen, joka fiksusti yrittää iskeä vastustajan heikkoihin kohtiin. Haasteita tulee varmasti vastaan tilannekovuudessa, nopeissa päätöksentekotilanteissa sekä korintekemisessä pienenevässä tilassa.

– Parhaimmillaan olemme pystyneet kesän maaotteluissa dominoimaan pelillisesti A-kisamaita, heikoimmillaan puolestaan meidän huonot jaksot ovat kestäneet pallonhallinnasta toiseen. Kaipaamme tasaisuutta lisää. Tämä onkin tärkein askel, joka meidän tulee ottaa EM-kilpailujen aikana. Se otetaan luottamalla itseensä sekä pelikaveriin ja pelaamalla rohkeasti ilman turhia paineita.

Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa perjantaina 19.8. klo 20:30 Suomen aikaa.

Lähde: Koripalloliiton verkkosivut