Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

Pahimmillaan kolmentoista pisteen taakse (53–40) tipahtanut Israel kaivoi väkisin tiensä kuopasta ylös Susijengin hyökkäyksen kohmetuttua kolmannen jakson lopulla ja Nimrod Levin (13/4) onnistuttua henkilökohtaisissa ratkaisuissaan.

Tampereen uutuuttaan kiiltelevän Nokia Arenan kotiyleisö pääsikin seuraamaan kotijoukkueen viilettävän vapaataipaleen sijaan jälleen kerran trilleriä, kun Israel kuroi kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua tilanteen 71–70:aan.

Susijengi sai kuitenkin loppuhetkillä kentälle terävimmän puolustusviisikkonsa, joka piti Israelin kurissa ja nuhteessa. Toisessa päässä Elias Valtosen nosto päätyrajalta, Lauri Markkasen and one -kori ja Petteri Koposen vapaaheitot takasivat kotijoukkueelle kuuden pisteen voittomarginaalin sinnikkäästä vastustajastaan.

Susijengi vei ottelun levypallot 41–36. Keskimäärin kuusitoista hyökkäyslevypalloa ottelua kohden kaapinut Israel repi Susijengiä vastaan vain kaksitoista.

Markkasella taas isojen pisteiden ottelu, Valtonen vei Avdijaa

Israel takoi ottelun alkutahdit juoksemalla parissa minuutissa taululle lukemat 2-7, jonka jälkeen Markkanen otti ohjat. Viikko sitten Jyväskylässä 42 pistettä murjonut Markkanen sivalsi kymmenen pistettä kuuteen minuuttiin ja sai kotiyleisön ulvomaan. Niin läheltä kuin kaukaa iskeneelle Markkaselle kirjattiin taukoon mennessä 20 pisteen kokonaissaldo.

Vieraiden tuulennopea pelinrakentaja Yam Madar (11/0) aiheutti kotijoukkueelle harmaita hiuksia päästessään Israelin hyökkäyksen puikkoihin, mutta taukoa edeltävän neliminuuttisen aikana kentän herrana komeili Elias Valtonen. ”Euran Jordani” ryki seitsemän perättäistä pistettä, kun Susijengi vei taukoa edeltäneet minuutit näytöstyyliin 12-2 ja haki tukevan selkänojan pelin jälkipuoliskolle lähdettäessä.

Markkanen kohosi ottelun tehomieheksi 28 pisteellään ja seitsemällä levypallollaan. Valtoselle kirjattiin 14 pistettä, kuusi levypalloa ja kaksi blokkia, jonka lisäksi hän urakoi Israelin NBA-miehen Devi Avdijan (8/4/3 riistoa) päällystakkina suurimman osan Avdijan kentällä viettämästä ajasta.

Torstaina kaksikon voimasuhteet merkittiin kirkkaasti Valtoselle, mistä symbolisena osoituksena näyttävä torjunta israelilaistähden kustannuksella pelin ratkaisuminuuteilla.

Kotiyleisö eli tunteella omiensa mukana. Markkasen ja Valtosen lisäksi hallin saivat raikumaan mm. Mikael Jantusen (6/5) dyykkailu irtopallojen perässä, Edon Maxhunin (4/1/8 syöttöä) oivaltavat syötöt ja Miro Littlen (2/1/4 syöttöä) energiapelaaminen.

Ottelussa kirjattiin myös suomalaista koripallohistoriaa, kun kapteeni Shawn Huff (2/1) ja ”kenraali” Petteri Koponen (8/0) pelasivat uransa viimeisen kotimaaottelun.

Huff liekitti yleisöä hyökkäysajan viimeisen sekunnin hurmosheitollaan pelin toisella neljänneksellä, kun taas Koponen sivalsi kaksi kolmosta ja kaksi vapaaheittoa ja rauhoitti ansiokkaasti peliä Israelin rynniessä päälle päätösminuuteilla.

Viro isännöi Susijengiä Tallinnan Saku Suurhallissa sunnuntai-iltana 28.8. klo 18.00 alkaen.

Susijengi – Israel 79–73 (22–19, 47–37, 58-56), miesten maaottelu, MM-jatkokarsintaa, Tampere 25.8.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 28/9, Elias Valtonen 14/6/2 blokkia, Petteri Koponen 8/0, Mikael Jantunen 6/5, Sasu Salin 6/5, Olivier Nkamhoua 6/5, Edon Maxhuni 4/1/8 syöttöä, Alexander Madsen 3/2, Miro Little 2/1/4 syöttöä, Shawn Huff 2/1, Ilari Seppälä 0/1, Henri Kantonen.

Israel: Roman Sorkin 14/8/2 blokkia, Nimrod Levi 13/4, Yam Madar 11/0, Deni Avdija 8/4/3 riistoa, Tamir Blatt 8/2/4 syöttöä, Tomer Ginat 7/3/3 syöttöä