Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

Markkasen ja Jokicin tiet kohtasivat ensimmäisen kerran syksyllä 2017, jolloin Markkanen pelasi tulokaskauttaan Chicago Bullsissa ja Jokic edusti vastaavasti Denver Nuggetsia kolmatta kauttaan.

Jokic oli edellisellä kaudella lyönyt läpi NBA:ssa, jonka seurauksena Nuggets oli lähettänyt bosnialaissentterinsä Jusuf Nurkicin Portlandiin ja pedannut tiensä Jokicin myöhemmälle paraatimarssille NBA:n parhaiden pelaajien joukkoon.

– Kyllähän sen ihan alusta asti huomasi, miten hyvä pelaaja Jokic oli, Markkanen muistelee Koripalloliiton tiedotteessa.

– NBA:ssa tosi moni pelaaja erottuu urheilullisuudellaan, mutta Jokicissa pisti silmään se, miten se operoi maan pinnassa eikä ole mikään maailman sähäkin pelaaja, mutta sillä on ihan uskomaton kyky nähdä kenttä ja tehdä oikea ratkaisu.

Seuraavan kehitysharppauksensa Jokic teki pelikaudella 2020–21, jolloin hän kirjautti Denver Nuggetsille 27,1 pistettä, 13,8 levypalloa, 7,9 syöttöä, 1,5 riistoa ja 0,9 blokkia ottelua kohden. Jokicin arvoa Nuggetsille korostaa entisestään se, että denveriläisjoukkue on kärsinyt kahden vuoden aikana valtavasti loukkaantumisista ja sairastumisista. Siitä huolimatta Nuggets on voittanut Jokic ruorissaan 60 % otteluistaan.

– Kun joukkueessa on tuollainen pelaaja, se tekee joukkuekavereiden pelistä niin paljon helpompaa. Vaikka on kuinka Jamal Murrayta ja Michael Porteria ollut sivussa, sieltä on sitten Will Barton ja Bones Hyland ja muut nostaneet tasoaan. Kivahan siinä on pelata, kun on tuollainen kaveri vetämässä puolustusta itseensä ja jakamassa syöttöjä.

Vaikka Markkanen ja Jokic ovat toisilleen tutut NBA-kentiltä, maajoukkuetasolla kaksi jättiä eivät vielä ole toisiaan päässeet kohtaamaan.

NBA ja eurooppalainen maajoukkuekoripallo ovat luonteeltaan erilaisia, mutta Markkasen mukaan Jokicin tasoinen pelaaja erottuu kyllä edukseen ympäristöstä riippumatta.

– Onhan Jokic sillä lailla aika haastava pelaaja puolustaa, että jos sen antaa pelata yhdellä yhtä vastaan, se skoraa, ja jos sitä tuplaa, se löytää vapaan pelaajan. Sen peliäly ja oikea-aikaisuus on ihan omalla tasollaan. NBA:ssa moni atleettisempi kaveri kiehuu aika pahasti, kun Jokic hyppyyttää ne ilmaan joillain old school harhautuksilla, Markkanen naurahtaa.

– Mutta onneksi koris on joukkuepeli, ja varmaan vielä korostuneemmin EM-kisoissa kuin NBA:ssa. Että vaikka olisi kuinka hyviä yksilöitä, ei tämä mene miksikään 1-vs-1-poraamiseksi. Meillä on joukkuepuolustuksessa aika hyvät aseet Jokicia vastaan. Yritetään vaan tehdä hänen elämänsä mahdollisimman hankalaksi, ja siihen tarvitaan koko jengiä.

Yksilötason onnistumisiin on pakko pureutua sen verran, että viime kaudella Clevelandissa Markkanen löi nopeassa vastahyökkäyksessä Nikola Jokicin naamaan donkin, joka levisi sosiaalisessa mediassa kuin se kuuluisa kulovalkea.

Ottelun tiimellyksessä tapahtuu monenlaista, kuittaa Markkanen.

– Pakko myöntää, etten ole sitä donkkia hirveämmin muistellut. Välillä se tulee mieleen, kun kaverit sitä videota ja GIF:iä somessa jakelee, mutta se nyt oli vaan yks suoritus muiden joukossa, Markkanen hymyilee.

– Olen ollut itse urani aikana muutaman kerran siinä vastaanottajan asemassa samankaltaisessa tilanteessa, eikä nekään jää mieleen pyörimään. Ihan varmasti Jokicin frendit jakelee omassa somessaan vastaavanlaista videota, jossa Nikola donkkaa jonkun naamaan.

Susijengi ja Serbia kohtaavat EM-kisojen Prahan alkusarjan kolmannessa ottelussa maanantaina 5.9. klo 22.00 Suomen aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport+ näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote