Taidollisesti rajoitteinen, mutta herhiläisenä puolustava ja kovaa tempoa ylläpitävä haastajajengi – Prahan lohkon viimeisessä ottelussa Susijengiä vastaan iskevä Hollanti pelaa pitkälti samoilla aseilla kuin Susijengi viisitoista vuotta sitten. Vaikka Hollanti onkin D-lohkossa voitoton, on Hanno Möttölän mukaan kyseessä vaarallinen vastustaja.

Hollanti selvitti tiensä nyt pelattaviin EM-kisoihin kaatamalla karsintavaiheessa sensaatiomaisesti niin Turkin kuin Kroatiankin. Joukkueen vaarallisuudesta kertoo omaa kieltään sekin, että EM-kisoissa Hollanti taisteli tasaväkisesti voitosta Prahan otteluissaan Puolaa, Israelia ja Tshekkiä vastaan.

– Hollanti on hävinnyt kesällä kaikki kaksitoista otteluaan, mutta se antaa virheellisen kuvan. Hollanti johti Espanjaa reilusti MM-karsinnoissa, johti täällä Prahassa Puolaa toistakymmentä pistettä ja tuli 20 pisteen takaa tasoihin Tshekkiä vastaan, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä kertaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– He pelaavat erilaista koripalloa kuin mikään muu joukkue tässä lohkossa. Heillä on jatkuvasti kentällä kolmen takamiehen viisikko, jotka ovat kaikki pallonkäsittelijöitä. He pelaavat kovalla energialla ja aalloittain: he saattavat viedä pariminuuttisen 15-2, jonka jälkeen seuraavan viiden minuutin aikana he eivät saa heittoakaan sisään.

Susijengi on perinteisesti lähtenyt otteluun kuin otteluun haastajan asemasta, mutta torstaina on EM-neljännesvälieräpaikkansa varmistaneen suomalaisjoukkueen kestettävä ennakkosuosikin paineet. Vaikka Hollanti onkin kulkenut tappiosta tappioon, varaa pienimpäänkään vastustajan aliarviointiin ei ole.

– Meidän on luotettava puolustuspäässä omaan konseptiimme, pakotettava Hollanti huonoihin heittoihin ja luottaa siihen, että neljänkymmenen minuutin aikana todennäköisyydet ovat meidän puolellamme, Möttölä tiivistää.

– Meidän on pidettävä itse kovaa vauhtia ja muistettava, että Hollannin hyökkäyspelaaminen on luovaa. He eivät ole niin fläppitauluorientoituneita, ja jos he komentavat jonkin pelin, kentällä saattaa tapahtua jotain ihan muuta.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä

Worthy De Jong (194/34): “Erittäin urheilullinen, kokenut heittäjä, joka on vetänyt hurjia otteluita tässä turnauksessa ja karsinnoissakin pari todella kovaa peliä. Mielialapelaaja – saattaa tehdä yhdeksän pistettä minuuttiin ja sitten olla jakson ottamatta heittoakaan. Äärimmäisen nopea ja räjähtävä ensimmäinen askel.”

Charlon Kloof (185/32): ”Vähän samanlainen pelaaja kuin De Jong. Nopea ensimmäinen askel. Hyvä, korkea heitto niin syötöstä kuin suoraan kuljetuksestakin. Teki eilen 20 pistettä ensimmäisellä puoliajalla.”

Jesse Edwards (211/22): ”Maailmanluokan urheilija, joka viimeistelee korin läheisyydestä ja torjuu heittoja. Aloittaa syksyllä seniorivuotensa Syracusessa. Minuutit ovat nousseet tämän aikana merkittävästi. Tulevaisuuden pelaaja.”

Elisa Viihde Viaplay sekä V Sport+ ja V Sport1 esittävät ottelun suorana lähetyksenä. Suomen ja Hollannin peli alkaa kello 15.00.

Hollanti EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#NimiPituusSyntynytSeura 2022–23
0Yannick FRANKE1951996PAOK Thessaloniki (GRE)
1Keye VAN DER VUURST DE VRIES1912001Filou Oostende (BEL)
5Leon WILLIAMS1881991Donar Groningen (NED)
6Worthy DE JONG1941988ZZ Leiden (NED)
9Mohamed KHERRAZI2001990Den Bosch (NED)
11Shane HAMMINK2011994Den Bosch (NED)
13Roeland SCHAFTENAAR2091988Leyma Coruña (ESP)
14Jesse EDWARDS2112000Syracuse (NCAA)
30Olaf SCHAFTENAAR2061993Donar Groningen (NED)
32Matt HAARMS2211997Fraport Skyliners (GER)
33Jito KOK2061994Den Bosch (NED)
90Charlon KLOOF1851990FC Porto (POR)

Päävalmentaja Maurizio BUSCAGLIA
Valmentaja Sam JONES
Valmentaja Matthew OTTEN