Viisi vuotta kestänyt odotus on ohi ja Susijengillä on jälleen edessään EM-kisojen neljännesvälieräkoitos. Vastaansa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla käytävässä neljännesvälieräottelussaan Susijengi saa Kroatian. Tuore päävalmentaja Lassi Tuovi näkee iltapäivän koitoksen sekä tunnustuksena että välietappina.

Istanbulissa syyskuussa 2017 käydyn Italia-ottelun jälkeen Susijengi on ehtinyt pelata kahdet MM-karsinnat ja yhdet EM-karsinnat, toipunut yhdessä muun maailman kanssa kilpatoiminnot seisauttaneesta pandemiasta ja uudistanut miehistöpalettinsa niin, että tämän vuoden EM-kisoissa joukkueessa on pelannut peräti kahdeksan arvokisojen ensikertalaista.

– Pitkä matka on kuljettu, Susijengin komentoonsa kesäkuussa ottanut Lassi Tuovi tiivistää Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tässä on ehtinyt useampi vuosi kulua edellisistä arvokisoista ja joukkueen nälkä on kova. Nyt, kun on päästy tänne asti, tarkoitus on nauttia tilanteesta ja pelata niin, että täällä Berliinissä saadaan olla mahdollisimman pitkään.

Nyt Berliinin loppupeleihin huipentuvat kisat ovat Susijengille jo kuudennet kansainväliset arvokisat kymmenen vuoden sisään.

EM-kisojen Prahan alkulohkosta ei draaman kaarta puuttunut. Avausottelun kirvelevä jatkoaikatappio Israelille muuttui täydelliseksi joukkueonnistumiseksi Puolaa vastaan ja suurinumeroinen tappio Serbialle riemukkaaksi, selkä seinää vasten haetuksi voitoksi isäntäjoukkue Tshekeistä.

– Ennen kaikkea me ollaan ansaittu neljännesvälieräpaikka ihan itse pelaamalla. Liettuan EM-kisoissa 2011 me jouduttiin odottamaan Makedonian viimeistä ottelua jatkosarjapaikan varmistaaksemme, mutta nyt me ollaan noustu selkä seinää vasten -tilanteista sekä Puolaa että Tshekkiä vastaan. Se kertoo todella paljon tämän joukkueen luonteesta, Tuovi ylistää omiaan.

Paikka kuudentoista joukossa saavutus, nälkää riittää pidemmälle

Ensi viikolla huipentuvissa EM-kisoissa Susijengi on näyttänyt ajoittain nuoruuttaan, mutta osoittanut myös, että kollektiivisella, uhrautuvalla ja nykyaikaisella joukkuepelaamisella se on vaarallinen vastustaja mille tahansa joukkueelle.

Tuovi alleviivaa, että runsaan viikon EM-kisakokemuksen jälkeen Susijengillä on nuoruudestaan huolimatta jo aivan eri tavalla kokemusta korkeimmista kansainvälisistä näyttämöistä.

– Kun me viime viikolla saavuttiin Prahaan, tässä joukkueessa oli kahdeksan arvokisaensikertalaista. Nyt jokainen heistä on viiden ottelun verran vanhempi ja osoittanut kuuluvansa tälle tasolle, hän toteaa.

Paperilla tarkasteltuna Kroatia on NBA- ja Euroliiga-pelaajineen (Bojan Bogdanovic, Ivica Zubac, Dario Saric…) suosikki iltapäivän otteluun, mutta Tuovin mukaan papereita ei pidä tuijotella liikaa.

– Kroatialla on enemmän nimeä ja kokemusta, mutta meillä ei ole mitään syytä lähteä pakittelemaan. Pikemminkin mennään rohkeina pelaamaan omaa peliämme ja olemaan se aloitteellinen, nykyaikainen joukkue.

EM-kisojen ensimmäinen neljännesvälieräpäivä osoitti eurooppalaisen koripallon leveyden ja laajuuden jälleen kerran, kun sekä Turkki että Liettua joutuivat lähtemään laulukuoroon. Eikä sovi unohtaa sitä, että pelit loppuivat jo aiemmin esimerkiksi Bosnia & Hertsegovinan osalta, joka päihitti alkulohkossaan hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian.

– Paikka Euroopan kuudentoista parhaan joukossa on saavutus sinänsä. Me saadaan ihan ansaitusti olla ylpeitä siitä, missä tällä hetkellä ollaan, mutta nälkää riittää kyllä vielä paljon pidemmälle, Tuovi päättää.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat EM-kisojen neljännesvälieräottelussa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla tänään sunnuntaina 11.9. klo 15.45 Suomen aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport kanavillaan esittää ottelun suorana lähetyksenä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote