Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

Susijengin valmentaja Hanno Möttölä kertoo ihailevansa Espanjan pelitavassa ennen kaikkea kylmäpäisyyttä, joka tuntuu periytyvän espanjalaisessa koripallossa sukupolvelta toiselle. Tästä kenties kirkkaimpana osoituksena on joukkueen pallonmenetyssaldo – alle kymmenen ottelua kohden.

– Miehet ja pallo liikkuvat. Heillä on kummassakin päässä paljon optioita ja tieto, taito ja vaistot päästä ulos kiperistäkin tilanteista, varsinkin hyökkäyksessä. Kun pallo näennäisesti pysähtyy, he pystyvät silti jatkumaan hyökkäystä. Tuntuu, kuin pelaajat vaistoaisivat joka tilanteessa, mitä pitää tehdä, Möttölä kehuu Koripalloliiton tiedotteessa.

Espanja oli eurooppalaisista maajoukkueista 2010-luvun menestynein kahdella Euroopan mestaruudellaan, yhdellä maailmanmestaruudellaan ja olympiahopeallaan ja -pronssillaan. Vaikka joukkueessa ei enää ole Gasolin veljeksiä ja Ricky Rubiota syömähampainaan, on Espanjan EM-kisatusina täynnä NBA- ja Euroliiga-pelaajia.

– Edellisen kultaisen sukupolven edustajista Rudy Fernandez on edelleen mukana. Tässä miehistössä ei ole ihan samanlaisia maailmantähtiä, mutta yhä edelleen Espanja pelaa ihailtavasti joukkueena, Möttölä kommentoi.

Espanjan dominoiva pelaaja on amerikkalaissyntyinen takamies Lorenzo Brown, joka otti joukkueen reppuselkäänsä neljännesvälierässä Liettua vastaan. Brownin palloskriinit ennen kaikkea Willy Hernangomezin ja Usman Garuban kanssa ovat Espanjan hyökkäyksen ykkösase.

– Meidän on ennen kaikkea pystyttävä pysäyttämään Espanjan pallonliike ja heidän korkea palloskriininsä, joka oli avainasemassa Liettuaa vastaan. Toki voi olla, että äärimmäisen kokenut huippuvalmentaja Sergio Scariolo näkee, että joku muu asia toimii meitä vastaan toimivammin, ja siihenkin on valmistauduttava, Möttölä aprikoi.

– Tiedossa on myös, että Espanja sekoittaa eri puolustustapoja. He vaihtavat puolustustapaa päädystä ja sivurajasta, menevät välillä paikkaan tai box and oneen, toisinaan puolustavat palloskriinit aggressiivisesti ja toisinaan tiedossa on makaavaa paikkaa. Meidän on oltava koko ajan tarkkoja ja pelissä sisällä.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä

Willy Hernangomez (209 cm/28 v): ”Hernangomezin veljeksistä tilastojen valossa parempi ja enemmän sisäpelaaja, joka tahtoo ratkaista oikealta puolelta. Erinomainen hyökkäyslevypallopelaaja, joka on saatava pysäytettyä.”

Lorenzo Brown (196/32): ”Takamies, joka tahtoo ennemminkin ajaa kuin ottaa kolmosia, mutta pisti myös pari kovaa ratkaisukolmosta Liettuaa vastaan. Haluaa tulla aina takaisin oikealle kädelle, vaikka ratkaisee mieluummin vasemmalta. Erittäin hyvä syöttämään.”

Rudy Fernandez (196/37): ”Suuri kunnioitus häntä kohtaan. Jalka liikkuu 37-vuotiaanakin edelleen yllättävän hyvin. Liettua-pelin ratkaisuhetkillä otti kovat kolmoset ja laittoi ne sisään. Sellainen pelaaja, joka on pystyttävä huomioimaan, kun neljännellä jaksolla aletaan pelata voitosta.”

Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-puolivälierässä tiistaina 13.9. klo 18.15 alkaen paikallista aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport kanavillaan esittää kaikki EM-ottelut puolivälieristä eteenpäin.

Espanja EM-kisoissa 1.-18.9.2022

# Nimi Pituus Syntynyt Seura 2022–23
2 Lorenzo BROWN 196 1990 UNICS Kazan (RUS)
4 Jaime PRADILLA 205 2001 Valencia (ESP)
5 Rudy FERNANDEZ 196 1985 Real Madrid (ESP)
6 Xabi LOPEZ-AROSTEGUI 201 1997 Valencia (ESP)
7 Jaime FERNANDEZ 184 1993 Unicaja Malaga (ESP)
8 Dario BRIZUELA 185 1994 Unicaja Malaga (ESP)
9 Alberto DIAZ 185 1994 Unicaja Malaga (ESP)
11 Sebastian SAIZ 202 1994 Alvark Tokyo (JPN)
14 Willy HERNANGOMEZ 209 1994 New Orleans Pelicans (NBA)
16 Usman GARUBA 203 2002 Real Madrid (ESP)
41 Juancho HERNANGOMEZ 205 1995 Denver Nuggets (NBA)
44 Joel PARRA 200 2000 Joventut Badalona (NBA)

Päävalmentaja Sergio SCARIOLO
Valmentaja Luis GUIL
Valmentaja Angel SANCHEZ-CANETE

Lähde: Koripalloliiton tiedote