Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

Susijengi sai peliin salama-alun, kun Edon Maxhuni (14/0/7 syöttöä) hurjasteli yhdeksän pistettä runsaaseen kahteen ja puoleen minuuttiin, iso susimiehistö kaapi viisi hyökkäyslevypalloa neljään minuuttiin ja rähinäasenteella peliin tullut aloitusviisikko teki Virosta varovaisen. Toisen jakson alussa lukemat Espoo Metro Areenan taululla olivat 30–18.

Vaan aivan kuten elokuun lopussa Tallinnassa, Viro nousi peliin mukaan. Kristian Kullamäe (11/5/3 syöttöä) ja Robert Valge (9/0) saivat palloskriinien jälkeisillä onnistumisillaan Susijengin takaa-ajajan asemaan, ja kun suomalaisheitto ei pudonnut, vei Viro muutaman minuutin jakson vastaansanomattomasti 19–3.

Pitkän tauon jälkeen Susijengi teki kuitenkin odotetun tasonnousun. Maaottelun piste-ennätystään kahdella pisteellä kohennellut Mikael Jantunen (24/8) ratkaisi läheltä ja kaukaa, iski palloa alaspäin ja karisteli vastustajaa spin moveillaan.

Kun aloitusviisikon miehet saivat puolustuksen intensiteettiin tukea Henri Kantoselta (2/2), Daniel Dolencilta (9/7) ja ensimmäisen maaottelunsa pelanneelta Aatu Kivimäeltä (0/1/3 syöttöä), siirtyi Susijengi lopullisesti kuskin paikalle.

Viron viimeiset pyristelyt katkaisi neljännen jakson alussa Sasu Salin (12/1/3 syöttöä) perättäisillä kolmosillaan. Viimeisillä minuuteilla irti pääsi vielä rohkeasti ratkaisuja hakenut ”Euran Jordani” Elias Valtonen (14/6/5 syöttöä).

Dolenc ja Kivimäki johtivat vaihtopenkkiä

Päävalmentaja Lassi Tuovi kiitteli ottelun jälkeen omiensa kykyä kasvaa MM-karsintaikkunan sisällä ja toteuttaa pelisuunnitelmaa.

– Tiesimme peliin tullessa, että meidän on mentävä levypalloihin ja osoitettava taisteluhenkeä. Teimme niin alusta asti, ja kun Viro vastasi, pystyimme nostamaan intensiteettiä entisestään, Tuovi summasi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Meillä oli omat hankaluutemme Saksaa vastaan, mutta nämä kuuluvat karsintaikkunoiden haasteisiin. Pelasimme hyvää koripalloa ja se antaa uskoa tulevaan.

Siinä, missä Susijengillä oli perjantaina Bambergissa vaikeuksia löytää tasaisia onnistujia, Viro-ottelun toisella puoliajalla niin aloitusviisikon kuin vaihtopenkinkin miehet hakivat paikkansa eturivissä. Erinomaisen FIBA Europe Cup -kauden onnistumisista uutta puhtia hakenut Daniel Dolenc repi ja riuhtoi kolmannella jaksolla kuin luonnonvoima ja vei Viron isosta miehistöstä pidemmän korren myös psyykkisessä pelissä.

Peli-iloa uhkui myös ”Karkkilan Kisner” Aatu Kivimäki, jonka oivaltaville syötöille ja mainiolle pallollisen puolustukselle kotiyleisö pääsi hurraamaan.

– Oli siisti päästä pelaamaan ja ihan kunnon minuuteille. Eka vaihto meni vähän tunnustellessa että mitäs tämä nyt on, mutta kun pääsi peliin mukaan, nautin kyllä pelaamisesta, Kivimäki hymyili.

– Kolmannella jaksolla saatiin palloon painetta, muutama puolustuspään pysäytys ja levypallo ja pari kolmosta sisään. Sellaisessa syttyy joukkue ja yleisö ja saadaan hyvä momentum.

Susijengin legendoilla ikimuistoinen ilta

Kentällä nähtiin ensimmäisen ja toisen jakson välissä yhteensä 887 miesten maaottelun ja 6 896 maaottelupisteen edestä susihistoriaa, kun Tuukka Kotti, Jamar Wilson, Shawn Huff, Mikko Koivisto, Petteri Koponen ja Matti Nuutinen astelivat suosiotaan seisaalta osoittaneen Espoo Metro Areenan eteen ”legendojen illan” merkeissä.

– Vähän yllätyin, kun näin tänään numero nelosen kirmaavan kentällä, Koivisto hymyili viitaten vanhalla pelinumerollaan pelaavaan Aatu Kivimäkeen.

– Hyvän alun jälkeen Viro pääsi niskan päälle eikä oikein mikään tuntunut onnistuvan, mutta toinen puolisko oli Susijengi-show. Sasu teki Sasu-juttuja ja Micke Jantunen pelasi monipuolisen, hyvän pelin.

Susijengi-legendat viettivät iltaa omassa loungessa perheenjäsenten kanssa ja osallistuivat pelin jälkeen Susijengin yhteiselle illalliselle.

– Oli tämä hyvin merkityksellinen ilta. Oli kiva, että vanhoja pelaajia muistettiin tällä tavalla. Kyllä se melkoisen tunnemyrskyn aiheutti, kun kentälle käveli tällaisessa vähän poikkeavassa roolissa, Koivisto tunnelmoi.

Susijengi vahvisti voitolla asemiaan MM-jatkokarsintalohko J:n toisella sijalla Saksan vanavedessä. Slovenia puolestaan varmisti paikkansa Aasian MM-kisoihin kotivoitolla Saksasta.

MM-jatkokarsinnat huipentuvat helmikuussa, kun Susijengi kohtaa vieraskentällä Israelin ja kotonaan Saksan.

Susijengi – Viro 91–71 (21–16, 39–41, 66–56), miesten maaottelu (MM-jatkokarsintaa), Espoo 14.11.2022

Susijengi: Mikael Jantunen 24/8, Elias Valtonen 14/6/5 syöttöä, Edon Maxhuni 14/0/7 syöttöä, Alexander Madsen 13/8, Sasu Salin 12/1/3 syöttöä, Daniel Dolenc 9/7, Henri Kantonen 2/2, Remu Raitanen 2/2, Topias Palmi 1/1, Aatu Kivimäki 0/1/3 syöttöä, Shawn Hopkins 0/1, Alex Murphy.

Viro: Artur Konontsuk 13/5, Kristian Kullamäe 11/5/3 syöttöä, Joonas Riismaa 11/1, Robert Valge 9/0.

Lähde: Koripalloliiton tiedote