Susiladiesin viikon toinenkin EM-karsintaottelu päättyi tappioon, kun Urhea-hallissa, Helsingissä, Liettua oli ovelampi osapuoli, pääsi aikaisin johtoon ja piti sen loppulukemiin 56-65 (21-34) asti. Tappion vuoksi on varmaa, ettei Susiladies päässyt vuoden 2023 EM-kisoihin.

Liettua ei kertaakaan ollut häviöllä, vaan nappasi tahtipuikon jo avausneljänneksellä, jonka vieraat veivät 9-20. Vaikka Suomi saikin hyviä heittopaikkoja, niin ne menivät ohitse, kun taas toisessa päässä Susiladiesille kertyi virheitä ja Liettua nakutteli pisteitä vapaaheittoviivalta.

– Olimme vähän liiankin aggressiivisia ja Liettua pääsi vapaaheittojen kautta johtoon. Omasta mielestä meidän levypallokamppailu oli hyvää. Emme myöskään saaneet helppoja koreja ja sitä kautta pisteitä, Henna Sandvik kertasi ottelun jälkeen Koripalloliiton verkkosivujen mukaan.

Susiladies pysyi kaikesta huolimatta läpi ottelun iskuetäisyydellä, mutta Liettuan puolustus piti pintansa loppusummeriin asti.

– Ranska oli todella aggressiivinen ja puolusti syöttölinjoja. Liettua enemmänkin sumputti. Meillä oli heittopaikkoja, muttemme saaneet niitä sisälle, Sandvik sanoi.

Levypallokamppailun suomalaiset veivät 45-42 (sisältäen 20 hyökkäyslevypalloa) ja menetyksiä kertyi maltilliset 10, mutta Suomi heitti pelitilanneheittonsa kokonaisuudessaan vain 20/74 (27,0%).

Oveluus ja kovuus kompastuskivenä

Suomi sai kohtuullisesti Liettuan avainpelaajia aisoihin. Keskiviikkoisessa Ukraina-ottelussa 27 pistettä ja 12 levypalloa kaapinut 195-senttinen Gintare Petronyte jäi esimerkiksi kuuteen pisteeseen.

Taitava heittävä takapelaaja Kamile Nacickaite kuitenkin osoittautui liian kovaksi peluriksi Suomen puolustukselle: Nacickaite säkitti 24 pistettä, joista 10 vapaaheittoviivalta.

– Sama vanha tarina. Olemme riittävän hyviä kilpailemaan ja kamppailemaan näiden parhaimpien joukkueiden kanssa, mutta aina löytyy joku pieni asia, jossa ei pärjätä. Tänään se oli tietynlainen kovuus ja oveluus. Päästimme vastustajan liian helposti vapaaheittoviivalle. Se on varmaan kokemusta. Sitä tässä pitäisi karttua, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi.

Suomen parhaimmat pistenaiset olivat Awak Kuier (19/9/5 syöttöä/3 torjuntaa) ja viidennen naisten maajoukkuepelinsä pelannut Elina Aarnisalo (18/1/3 riistoa).

17-vuotiaalla Aarnisalolla on takanaan hurja maajoukkueviikko, kun Ranskaa vastaan hän pussitti 24 pistettä. Tuliko hänelle itselleen tämän EM-karsintaikkunan suoritukset yllätyksenä?

– Tuli yllätyksenä. Olen treenannut hyvin, oivaltanut pieniä asioita kentällä ja oppinut lukemaan peliä paremmin, Aarnisalo hymyili.

– Elina oli 17-vuotiaaksi aivan järkyttävän hyvä. Tosi asia on, että hänelläkin on vielä matkaa erinomaisuuteen aikuistasolla, Salminen kommentoi.

Suomen mahdollisuudet EM-kisapaikkaan päättyivät tähän

Susiladiesilla on vielä edessä kaksi EM-karsintaottelua, jotka pelataan helmikuussa 2023. Vastaan tulevat Ukraina ja Ranska. Teoreettisetkin mahdollisuudet EM-kisoihin on kuitenkin tämän tappion vuoksi menetetty. Kahden karsintaikkunan jälkeen Susiladiesin saldo on neljä tappiota.

– Pelit jäi pettymyksiksi. Näen kuitenkin, että koko ajan kehitytään näiden pelien kautta, Aarnisalo kommentoi.

Ottelutilastot

Lähde: Koripalloliiton tiedote