Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on määrännyt viidelle pelaajalle sakkorangaistuksia vedonlyöntikiellon rikkomisesta. Kotimainen kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista myös rikosilmoituksen, mutta syytteitä ei nostettu poliisin päätettyä tutkintansa.

Koripallon kilpailusäännöissä on määritelty, että pelaaja ei saa itse tai edustajan välityksellä osallistua vedonlyöntiin edustamansa joukkueen tai sen sarjan kohteissa, joissa joukkue on osallisena. Huippu- ja kilpakoripallosarjoissa pelaaja allekirjoittaa lisäksi joukkueen jäsenen sitoumuksen, jossa hän vielä erikseen sitoutuu noudattamaan samansisältöistä vedonlyöntikieltoa.

Sakkorangaistuksiin johtanut vedonlyöntitoiminta ajoittuu pelikaudelle 2020-21 ja koski miesten divisioona A -ottelua Pyrintö Akatemia – Helsingin NMKY. Tuolloin kyseissä sarjassa pelanneet Elias Diaz Suomela (Kristika Turku), Johan Immonen (Kouvot), Aarni Korkiatupa (HBA), Valtteri Leppänen (Pyrintö) ja Erik Sajantila (HBA) löivät ottelusta vetoa rikkoen heitä koskenutta vedonlyöntikieltoa.

Sekä kotimaista että kansainvälistä vedonlyöntikäyttäytymistä seurataan useiden toimijoiden toimesta ja poikkeavasta käyttäytymisestä raportoidaan mm. Koripalloliitolle ja Suomen urheilun eettiselle keskukselle SUEK:lle. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja SUEK:n kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista rikosilmoituksen. Helsingin poliisilaitoksen rikosyksikön poliisitutkinta valmistui marraskuussa 2022.

Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö otti tapaukset käsittelyyn tutkinnan valmistuttua katsottuaan epäilyn kielletystä vedonlyönnistä olleen vakava.

Sakkorangaistuksia Diaz Suomelalle, Immoselle, Korkiatuvalle, Leppäselle ja Sajantilalle määrätessään sääntö- ja kurinpitoyksikkö huomioi sen, että tapahtuneesta on jo kaksi vuotta, eikä yksikään pelaajista saavuttanut rikkomuksellaan taloudellista hyötyä.

Perusteluissaan sääntö- ja kurinpitoyksikkö totesi, että pelaajan edustuskelpoisuuteen kohdistettu seuraamus olisi kohtuuton siksi, että se kohdentuisi sattumanvaraisesti myös sellaisiin joukkueisiin, joissa vetoa lyöneet pelaajat tällä kaudella pelaavat. Päätökset eivät olleet yksimielisiä, sillä vähemmistöön jäänyt yksikön osa katsoi, ettei sakko ole riittävä seuraamus, vaan pelaajalle olisi pitänyt määrätä kilpailukieltoa.

– Nämä tapaukset toimivat toivottavasti muistutuksena kaikille osapuolille siitä, että vedonlyönti omista otteluista tai sarjoista on yksiselitteisesti kiellettyä. Siinä missä urheilijalla on vastuu antidopingsäännöstöjen noudattamisesta, on vedonlyöntikiellon noudattamisesta vastuu kaikilla joukkueen jäsenillä, muistuttaa Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm liiton sivuilla.

Lähde: Koripalloliiton verkkosivut