Susijengi nappasi tärkeän voiton kaataessaan Israelin MM-karsintaottelussa jatkoajan jälkeen 97-95 (35-46. 83-83).

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille trillerivoiton.

Susijengin pitkäaikaisten fanien keskuudessa on elänyt jo pitkään sanonta ”perinteisestä Susijengi-voitosta”. Tämä sanonta viittaa siihen, että on Susijengi sitten 20 pistettä edellä tai saman verran takana, ottelusta kehkeytyy todennäköisesti trilleri.

Sanonnan mukainen ”perinteinen Susijengi-voitto” nähtiin tänä vuonna jo sen ensimmäisessä maaottelussa.

Hengästyttävällä intensiteetillä pelannut Israel paalutti MM-karsintaottelun ensimmäisellä puoliskolla tonttinsa suomalaiskorin alle ja nosti lähietäisyyksiltä ilmaisia koreja toisensa perään. Parhaimmillaan 15 pisteessä käynyt kotijohto kuitenkin suli neljännellä jaksolla, kun Susijengin joukkuepuolustus loksahti kohdalleen ja Alex Murphy (17/9/5 syöttöä) ja Sasu Salin (18/7/3 syöttöä) löysivät jyvänsä.

Voitto oli tarjolla niin koti- kuin vierasjoukkueellekin varsinaisen peliajan viime minuuteista jatkoajan viimeiseen heittoon asti, mutta sankarin kultatuoliin nostettiin tällä kertaa Ilari Seppälä (15/1/4 syöttöä), joka onnistui viiden pisteen takaa-ajoasemassa kahdesti perättäin kolmosessa ja heitti päälle kolme vapaaheittoa.

– Eka kolmonen oli aika villi, mutta se tuntui alusta asti hyvältä ja meni ihan keskelle. Toinen kolmonen meni taas ihan rytmistä. Vapariviivalle oli hyvä mennä, kun oli saanut pari koria alle, Seppälä totesi Koripalloliiton tiedotteessa.

Ottelun päätösjakson ja jatkoajan aikana Israel upotti tukun hurmosheittoja Bar Timorin (27/2/6 syöttöä) johdolla, mutta joka ainut israelilaisheitto oli työn ja tuskan takana.

Besselinkiltä energinen sisääntulo

Susijengin tehot jakautuivat verrattain tasaisesti.

Sasu Salin piti onnistumisillaan susileiriä pystyssä avauspuoliskolla ja käynnisti kolmosillaan joukkueensa päätösjakson kirin. Isossa päässä Alex Murphy ja Mikael Jantunen (15/7) vakuuttivat kumpikin aktiivisuudellaan ja monipuolisuudellaan molemmissa päissä kenttää.

Ilari Seppälä säkitti viidestätoista pisteestään yhdeksän jatkoajan viimeisen kahden minuutin aikana. Viidentenä pelaajana kaksinumeroisille pisteille ylsi Edon Maxhuni (10/2/6 syöttöä). Max Besselink (5/6) toi Susijengin isoon päähän ison piristysruiskeen täydellisellä heittopelillään ja vahvalla levypallopelaamisellaan.

– Loppu hyvin, kaikki hyvin. Kun palataan Suomeen, treenataan vähän vapaaheittoja, Tuovi naurahti viitaten Susijengin välttävään vapaaheittojen osumatarkkuuteen (57,7%).

Susijengi palaa Tel Avivista Suomeen lauantaina ja kohtaa MM-karsintojen päätösottelussa maanantaina Saksan Espoo Metro Areenalla. Ottelu ratkaisee myös MM-karsintalohkon voittajan.

Israel – Susijengi 95-97 (28-13, 46-35, 70-60, 83-83), miesten maaottelu (MM-karsintaa), Tel Aviv (Israel) 24.2.2023

Susijengi: Sasu Salin 18/7/3 syöttöä, Alex Murphy 17/9/5 syöttöä, Mikael Jantunen 15/7, Ilari Seppälä 15/1/4 syöttöä, Edon Maxhuni 10/2/6 syöttöä, Remu Raitanen 6/0, Max Besselink 5/6, Topias Palmi 5/2, Elias Valtonen 4/4, Aatu Kivimäki 2/1, Daniel Dolenc 0/1, Shawn Hopkins 0/0.

Israel: Bar Timor 27/2/6 syöttöä, Tomer Ginat 16/1, Noam Yaacov 12/1, Itay Segev 11/6, Idan Zalmanson 10/11/6 syöttöä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote