Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

Maanantain kääntyessä illansuuhun on Karhu Basketin joukkuebussi edennyt jo hyvän matkaa kohti Helsinkiä ja Töölön kisahallia, missä Korisliigan kevään 2023 kuudes finaaliottelu pelataan.

Kantonen on vastikään katsonut tallenteelta Kauhajoella pelattua viidettä finaaliottelua, missä Karhu Basket nousi kahdentoista pisteen takaa kolmen pisteen jatkoaikavoittoon. Tarkkana ja analyyttisenä pelaajana Kantonen alleviivaa, että kauhajokiset saivat kammettua voiton Gullsista nimenomaan perusasioilla.

– Saatiin viimeisellä jaksolla ja jatkoajalla aika paljon hyökkäyslevypalloja ja niiden avulla tarvittavat korit kasaan. Puolustuspäässä pelattiin riittävän ehjästi eikä annettu Gullsille helppoja heittomahdollisuuksia. Emme varsinaisesti muuttaneet mitään, vaan teimme vanhat jutut vaan paremmin, Kantonen toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Finaalisarjan kaksi ensimmäistä osaottelua menivät verrattain kirkkaasti Seagullsin komennossa. Karhu Basket vei puolestaan kolmannesta ottelusta selkeän voiton ja oli lähellä voittoa myös neljännessä osaottelussa Töölössä.

Tässä piileekin finaalisarjan paradoksi: finaalisarja on samaan aikaan lyhyt ja pitkä. Perinpohjaisia muutoksia ei pysty sen aikana tekemään, mutta pienillä muutoksillakin saadaan aikaan valtavasti asioita.

– Ekan pelin hyökkäyspelaamisemme oli todella tukkoista. Tehtiin pieniä muutoksia ja toisessa pelissä saatiin jo sitä kiitettävästi auki. Mun mielestä me ollaan päästy koko ajan paremmin juoneen kiinni. Kaikki ymmärtää, että viidennestäkin pelistä jäi vielä paljon varaa parantaa.

Mestarin sydän ja hermokontrolli

Finaalisarjan kaltaisissa intensiivisissä tuokioissa keskiöön nousee hermokontrolli.

Karhu Basket oli jo taivuttaa Seagullsin neljännessä osaottelussa Töölössä, mutta Okko Järvi upotti ratkaisevat pisteet varsinaisen peliajan lopuksi. Viidennen osaottelun loppuhetkillä päärooliin nousi puolestaan Kantonen.

Kuudenteen osaotteluun lähdettäessä Seagulls tahtoo varmasti päästä juhlimaan mestaruutta kotiyleisönsä edessä, eli paineet ovat siirtyneet kauhajokisten päädyssä stadilaisten päätyyn.

– Tuollaisista asioista voi tietysti nousta ulkoista painetta, mutta itse en ainakaan koe ulkoista painetta juurikaan, Kantonen toteaa kylmän viileästi.

– Jos matsiin valmistautuessani tiedän tekeväni kaiken niin kuin pitää enkä ole jättänyt yhtäkään korttia kääntämättä, voin lähestyä kutakin ottelua turvallisin mielin. Pelaajana en hirveästi mieti sitä, ollaanko 1-3-tappioasemassa vai 2-3-tappioasemassa vai onko finaalisarja katkolla meille. Ihan liian kauas ei omissa ajatuksissa kannata mennä.

Seagulls on kuulunut Korisliigan kärkijoukkueisiin jo pitkään, mutta joukkue pelaa vasta historiansa ensimmäistä finaalisarjaa. Karhu Basket on puolestaan vienyt mestaruudet vuosina 2018 ja 2019 ja viimeksi viime keväänä Kantonen takakentällään.

Kantonen uskoo, että hallitsevan mestarin sydän voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan.

– Voitimme viime keväänä mestaruuden suht samalla ryhmällä ja pelasimme FIBA Europe Cupia hyvällä menestyksellä. Nämä asiat tarkoittavat sitä, että meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta, kuten edellisessä ottelussakin näkyi, hän nyökyttelee.

– Vaikka tulevissa otteluissa tapahtuisi mitä tahansa, emme missään nimessä anna pelin valua käsistämme. Väännämme niin kovaa kuin pystymme ja uskomme, että meistä on hakemaan vielä kaksi perättäistä voittoa.

Helsinki Seagulls ja Karhu Basket kohtaavat Korisliigan kevään 2023 finaalien kuudennessa osaottelussa Töölön kisahallissa tiistaina 16.5. klo 18.30 alkaen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote