Koronakesän 2020 susileirityksessä Touko Tainamo jyräsi treenipelaajan paikalta tiensä maajoukkuemiehistöön. Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana MuKin kasvatti on kasvanut korkoa Denverin NCAA-joukkueessa ja on saapunut Susijengi Rising Stars -ryhmään kaukoheittotaidolla varustettuna vanhan koulukunnan korinalusjyränä.

Kolme vuotta sitten, kesällä 2020, vietettiin maailmanlaajuisen koronaviruspandemian ensimmäistä aaltoa ja Susijengi kutsui kesän leiritykseen koolle pääosin parikymppisistä pelaajista kootun uuden sukupolven susimiehistö aina Edon Maxhunista Elias Valtoseen ja Mikael Jantuseen.

Tuohon joukkueeseen Touko Tainamo päätyi enemmän tai vähemmän yllättäen. Vuotta aikaisemmin Tainamo oli kunnostautunut 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen ison pään monitoimityökaluna, ja hän saapui Susijengin harjoituksiin kokeilemaan, mihin asti duunarimentaliteetti ja positiivinen häikäilemättömyys vievät.

– Edellinen kesä oli mennyt hyvin ja olin mielestäni HBA-Märskyn kanssa vietetyn divarikauden aikana kehittynyt tosi paljon. Alkukesän 2020 aikana tarjoutui meille vähän nuoremmillekin pelaajille mahdollisuus ottaa osaa Susijengin leirityksiin ja se meni sen verran hyvin, että mulle tuli kutsu Lohjalla pelattuun Viro-maaotteluun, Tainamo muistelee Koripalloliiton tiedotteessa.

Vaikka miesten maaottelun pistetili jäikin Tainamolta Kisakallion maaottelussa avaamatta, hän muistaa kenttäkomennuksen yhtenä varhaisen uransa kohokohtana. Maaotteluminuutit olivat palkinto kymmenistä kesän aikana vietetyistä treenitunneista jokaiseen tilanteeseen kovaa saapuvana korinalusjyränä, joka ei pelkää iskujen antamista tai vastaanottamista.

– Mä olen aina pitänyt sitä kohteliaisuutena, jos joku pelaaja sanoo, ettei ole kiva pelata sua vastaan. Sillä mentaliteetilla lähdin sen kesän Susijengi-leirityksiinkin. Suunnitelmana oli pelata mahdollisimman kovaa ja ansaita sitä kautta minuutit vähän nimekkäämpien pelaajien joukossa.

Matematiikkaa, filosofiaa ja Nikola Jokic

Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana Tainamoa ei ole Suomi-paidassa nähty.

Kesän 2020 jälkeen Tainamo lähti Yhdysvaltoihin pelaamaan prep school -koripalloa, ja viimeisen kahden vuoden ajan hän on juossut kentälle NCAA-joukkue Denver Pioneersin aloitusviisikon sentterinä. Tainamo pääsi alusta asti isoille minuuteille ja kellotti toisella Denverin kaudellaan joukkueelleen 27,5 minuuttia, 10,6 pistettä ja 6,4 levypalloa ottelua kohden.

– Kun lähdin Denveriin, joukkueella oli tosi huono kausi alla, päävalmentaja vaihtui ja kokoonpanoonkin tuli yhdeksän uutta pelaajaa. Mulla painoi yliopistojengin valinnassa vaakakupissa tosi paljon se, että halusin saada alusta asti peliaikaa ja mahdollisuuden kehittyä kokemuksen kautta, Tainamo kertailee.

Tainamon ensimmäisellä yliopistokaudella Pioneers voitti vain kolmanneksen otteluistaan, mutta viimeksi päättyneellä pelikaudella joukkue voitti jo puolet otteluistaan. Samassa Tainamon vastuu kentällä ja pukukopissa on lisääntynyt jatkuvasti.

– Olen pelannut aika perinteisellä korinaluspelaajan paikalla, mutta olen yrittänyt näiden vuosien aikana kehittää kolmen pisteen uhkaani ja kommunikaatiotani kentällä. Valmentajat korostavat kumpaakin kehitysaluetta tosi paljon, Tainamo kertoo.

Merkillepantavaa on senkin, että Denverin vuoristokaupungissa Tainamo on saanut seurata aitiopaikalta myös Denver Nuggetsin ja Nikola Jokicin marssia kohti NBA:n mestaruutta.

– Pari kolme peliä ollaan menty jengin kanssa katsomaan kautta kohden ja olen välillä mennyt itsekseenkin katsomaan Nuggetsin pelejä. Mun pelipaikalle ei oikein parempaa esikuvaa voi olla kuin Nikola Jokic, naurahtaa Touko.

– Jokic on ylivoimaisesti siistein pelaaja, jonka olen koskaan nähnyt pelaavan. Se pelaa tosi erilaista koripalloa kuin kukaan muu. Jokic ei välttämättä näytä niin tehokkaalta, mutta häntä on melkein mahdotonta puolustaa oikein. Ilman muuta tuollaista kaveria katsoessa omaa peliäkin tulee ajateltua luovemmin.

Pelikentällä kunnostautumisen lisäksi Tainamo pitää kunnia-asiana suorittaa opintonsa kiitettävin arvosanoin. Iso mies pänttää Denverissä pääaineenaan matematiikka ja laajana sivuaineenaan filosofia.

– Matematiikka on ollut mulle aina luonteva valinta ja filosofiassa esitetään sellaisia kysymyksiä, joita mun mielestä on tärkeä miettiä. Tässä on vielä pari hyvää vuotta aikaa syventää omaa tietämystä.

Rouhijalle on paikkansa ammattilaisympyröissä

Tainamo on nyt palannut sinivalkopaitaan ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen ja kehittynyt merkittävästi kolmen vuoden takaisesta.

Hän kertoo kesän 2023 päätavoitteekseen Suomen joukkueen auttamisen voittojen tielle Kiinan universiadeissa. Yliopistouraa on vielä kaksi vuotta jäljellä, jonka jälkeen silmissä siintävät ammattilaiskentät.

– Lähdin tähän Rising Stars -leiritykseen sillä ajatuksella, että saan täällä parasta mahdollista treeniä alle Suomen parhaita pelaajia vastaan. Universiadeissa mennään niin pitkälle kuin mahdollista ja sen jälkeen palataan Denveriin valmistautumaan ammattilaisuraa varten. Ammattilaisuus on kuitenkin ollut mulla päätavoite ihan junnusta asti, Tainamo kertoo.

Susijengin sisäinen kilpailutilanne on viime vuosina kehittynyt merkittävästi. Tainamon pelipaikalla jengin korin alla partioi NBA-tason tähti Lauri Markkasessa, unohtamatta koko tukkua kansainvälisen tason profiilipelaajia aina Alexander Madsenista Fede Federikoon ja Mikael Jantusesta Olivier Nkamhouaan.

Tainamo kuitenkin näkee oman pelaajatyyppinsä lähempänä Juho Nenosen ja Daniel Dolencin kaltaisia rouhijoita, jotka osaavat tilannekovuudellaan ja periksiantamattomuudellaan tehdä asiat vaikeiksi vastustajalle.

– Tarkoitus on yrittää murtautua Susijengiin ihan vain pelaamalla mun omaa peliä. Jengissä on ollut viime vuosina muutama mun tapainen pelaaja, eli jos kehitykseni jatkuu tasaisena, uskon, että mulle tulee kyllä oma aikani, kun jaksan tehdä duunia ja olla kärsivällinen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote