Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

Tampereella perinteisesti heinä-elokuun taitteessa pelattava Delfin Basket on jo vuosien ajan kerännyt suomalaisen koripalloväen Pirkanmaalle aina pienimmistä junioreista varttuneempiin pelureihin.

Tampereen Pyrinnön kasvattina Miro Littlen suhde Delfin Basketiin on luonnollisestikin lämmin: totuus on sekin, että hänen uransa sai alkunsa kyseisessä turnauksessa.

– Pelattiin eka matsi Sampolan koululla. Ihan tarkkaa vuotta en muista, mutta oltiin sitä nuorinta ikäluokkaa, joka ylipäätään Delfin Basketissa saa pelata. Me hävittiin se matsi ihan jäätävästi, mutta sain blokattua yhden vastustajan heiton pitkän takaa-ajon jälkeen ja tehtyä yhden korin. Kaikki alkoi siitä, Little muistelee Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengi on niin ikään vuosien ajan aloittanut kesänsä Delfin Basket -maaotteluilla. Little muistaa itse elävästi ensimmäisen Susijengi-ottelunsa vuodelta 2015, kun Suomi peittosi Tony Parkerin ja Rudy Gobertin tähdittämän Ranskan Hakametsässä Jammu Wilsonin ja Sasu Salinin esittäessä parastaan.

Muistoja Delfin Basketista on Littlellä muutenkin paljon.

– Kaikki Suomessa korista joskus pelanneet tietää Delfin Basketin. Täällä on pelattu eri ikäluokissa Suomen parhaita jengejä vastaan ja kohdattu myös tosi hyviä kansainvälisiä joukkueita. Olin 12- tai 13-vuotias, kun tavattiin täällä Jeremy Sochanin (San Antonio Spursin puolalaispelaaja) kanssa ensimmäisen kerran ja pelattiin vastakkain.

Kun Koripalloliitto ilmoitti maaliskuussa vievänsä vuoden 2025 EM-alkulohkonsa Tampereelle, Little innostui. Hän saa kahden vuoden päästä mahdollisuuden paitsi edustaa kotimaataan kotikaupungissaan, myös näyttää kaupungin antia ystävilleen eri maista.

– No Tamperehan on koriskaupunki! Kyllähän sen siitäkin näkee, että myydään Nokia Areena loppuun kesän ekaan maaotteluun. Siitä tulee ihan älyttömän hienoa. Ihan pakko varmaan viedä muutama Euroopan tähti Laukontorille syömään mustaamakkaraa, hän nauraa.

Yksilötasolla Miro Littlelle kuuluu hyvää. Kesäkuun lopussa Little edusti Suomea Susijengi Rising Stars -leirityksessä Helsingissä ja Tallinnassa. Kesä- ja heinäkuun alussa hän otti puolestaan tuntumaa uuteen joukkueeseensa Baylorin yliopistoon Teksasin Wacossa.

– Olen ihastunut ja innostunut, Little kuittaa kysyttäessä ensifiiliksiä Baylorista.

– Yliopiston campus, joukkueen treeni- ja pelifasiliteetit, kaikki on ihan huippuluokkaa. Tässä vaiheessa kyse on vaan siitä, kuinka valmis on tekemään duunia oman ja joukkueen menestyksen eteen. Olosuhteiden puolesta kaikki on niin hyvin kuin voi olla.

Oman valmistautumisensa ensimmäiseen yliopistokauteensa Little on hoitanut niin hyvin kuin mahdollista. Viime kauden hän vietti pelaten suurilla minuuteilla Yhdysvaltain parhaiden high school -joukkueiden kastiin kuuluvassa Sunrise Christian Academyssa ja nosti omaa pelaajarankingiaan ikäluokkansa noin 25 parhaan joukkoon.

– Koen, että viime vuosi oli oppimisvuosi. Tiedän nyt suurin piirtein, mitä yliopistossa on tiedossa ja mitä minulta siellä odotetaan, hän arvioi.

– Isoin juttu on varmasti se, että Bayloriin mennessäni minun pitää oikeasti olla pointti, olla valmis käsittelemään palloa ja johtamaan pelejä. Toinen iso juttu on puolustuspelaamisen merkitys. Kaikki tietävät, että korintekijät pääsee otsikoihin, mutta puolustamalla hyvin pelaaja voi erottua joukosta.

”Energisin ja urheilullisin joukkue, mitä olen Susijengissä nähnyt”

Viimeisen kahden viikon ajan Little on viilettänyt jälleen tutulla paikallaan Susijengin takakentällä.

Kesän 2022 EM-kisakokemus sytytti lähtemättömän nälän ja joka ikinen pelaaja leirityksessä ymmärtää, minkälaisin panoksin Susijengi historiansa toiseen MM-kisakesään lähtee. Latauksen voi aistia ilmasta.

– Joukkueen nuorimpana se on helppo sanoa, mutta energisyyttä ja nuoruutta riittää. Voisin sanoa, että energisin ja urheilullisin joukkue, mitä olen Susijengissä nähnyt. Mennään lujaa ja kovalla sykkeellä ja pelataan näyttävää korista, hän arvioi.

– EM-kisat oli tosi arvokas kokemus meille kaikille, etenkin kun mukana oli niin paljon ensikertalaisia. Kaikki muutkin on Espanja-puolivälierästä sanonut, että kyllä meillä oli avaimet voittoon siinä. Kaikki tahtoo näyttää, että voidaan pelata vielä paljon parempaa korista kuin EM-kisoissa.

Tänään perjantai-iltana Tampere tanssii susien kanssa, kun kaikkien aikojen suurin maaotteluyleisö saattelee Susijengin Nokia Areenan kotimaaotteluun mahtimaa Liettuaa vastaan.

– Kyllä mä oon tiennyt alusta asti, että mökki tulee täyteen. Kiva, että muutkin näkee sen nyt, Little nauraa.

– Viime kesän Liettua-peleistä jäi hampaankoloon. Nyt olisi tarkoitus pelata omaa peliä, pitää niiden isot kaverit kurissa ja hakea voitto.

Susijengi ja Liettua kohtaavat Tampereen Nokia Areenalla perjantaina 4.8. klo 20.00 alkaen. Ottelu televisioidaan Nelosella ja Ruutu-palvelussa klo 19.50 alkaen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote