Susijengi käynnisti maaottelukesänsä runsas viikko sitten Tampereella nujertamalla Liettuan korkeaoktaanisessa trillerissä. Sittemmin kahdesta Ranska-maaottelusta kokemusta hakenut Liettua vie tällä kertaa ottelun Susijengiä vastaan kotikentälleen, kun Klaipedan loppuunmyyty Svyturus Arena tulee saattelemaan suosikkinsa MM-kisamatkalle.

Liettuan kaataminen missä tahansa ikäluokassa on ollut Suomi-korikselle harvinaista herkkua niin kauan kuin Suomessa ylipäätään on koripalloa pelattu. Viime perjantaina Susijengi narrasi kuitenkin kahden pisteen voiton Liettuasta Mikael Jantusen viimeisen sekunnin nostolla.

– Liettua pelasi hyvin ja me pelasimme hyvin. Jonas Valanciunas sai alussa kalastettua meille tukun helppoja virheitä, mutta aloimme puolustaa häntä koko joukkueena ja pystyimme tilkitsemään Liettuan hyökkäyslevypallopelin. Se tuotti meille riittävän määrän stoppeja ja niiden kautta itseluottamusta omaan hyökkäykseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä tiivistää viime perjantain pelin pähkinänkuoreen Koripalloliiton tiedotteessa.

Maanantai-illan haaste on kuitenkin pykälää kovempi. Liettualla on ollut tapana pelata yksi ”matkaanlähtöottelu” kotiyleisön edessä ennen arvokisoja, ja tällä kertaa perinteisen ottelun kotikentäksi valikoitui Klaipedan Svyturus Arena, joka on ollut loppuunmyyty jo viikon päivät.

– Liettualla on ollut tosiaan tapana, että kotiyleisö lähettää joukkueen kisoihin, ja yleensä näitä pelejä Liettua ei ole hävinnyt. Olemme päässeet vieraaksi heidän viimeiseen kotiotteluunsa pari kertaa ja vuonna 2013 olimme Petterin (Koponen) viime sekunnin heiton päässä voitosta. Nyt lähdetään sitä sitten hakemaan, Möttölä jatkaa.

– Se, millä voitettiin Tampereella, ei tule riittämään Klaipedassa. Liettualla on nyt takanaan vielä kaksi maaottelua Ranskaa vastaan, joista jälkimmäisessä he pelasivat jo selkeästi valmiimpaa koripalloa. Samalla tavalla me olemme päässeet eteenpäin valmistautumisessa ja tuomme lisää elementtejä ja selkeyttä peliimme.

Tampereella pelatun maaottelun jälkeen Liettua on tiivistänyt MM-leiritysrinkinsä kolmeentoista pelaajaan. NBA:n kehitysliigaa viime kaudella pelannut 211-senttinen ja 21-vuotias Azuolas Tubelis liittyi Liettuan miehistöön Ranska-otteluissa, mutta jäi rotaation hännille.

– Tampereella kohtaamamme Liettua on aika lailla joukkueen ydin. Ranska-otteluissa silmiinpistävää oli, miten joukkue pelasi nopeampaa koripalloa kuin vielä pari viikkoa sitten sekä kuinka aggressiivisesti laiturit Ignas Bradzeikis ja Mindaugas Kuzminskas pelasivat hyökkäyspäässä. Toki Tampereen ottelussa oli meidän hyvyyttämme saada heidät passivoitua ja pelaamaan enemmän puolen kentän koripalloa, Möttölä jatkaa.

Liettua isännöi Susijengiä Klaipedassa maanantaina 14.8. klo 19.30 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Coach Möttölän Liettua-tärpit: seuraa heitä

  • Jonas Valanciunas (213 cm/31 v): ”Iso uhka ainakin hyökkäyspäässä. Valtava korinteko- ja hyökkäyslevypallouhka, joka puolustuksessa tukkii korinalustaa. Valanciunas ei tule puolustuksessa mielellään ulos kaarelle, mitä on tietysti hyödynnettävä.”
  • Rokas Jokubaitis (194/22): ”Voimakkaasti vasenkätinen pelaaja. Kehittynyt harppauksin. Selkeästi vuoden vanhempi ja kokeneempi ja kypsynyt isompaan rooliin. Liettuan hyökkäyksen ilmiselvä johtaja.”
  • Ignas Bradzeikis (201/24): ”Aggressiivinen, vasenkätinen kolmospaikan pelaaja. Säkittää läheltä ja kaukaa, viimeistelee ajot voimalla. Liettuassa syntynyt, mutta Kanadassa kasvanut pelaaja.”

Liettuan MM-kisaehdokkaat 2023

#NimiPituusSyntynytSeura 2023-24
2Margiris NORMANTAS1941996Lietuvos Rytas Vilna (LTU)
8Tadas SEDEKERSKIS2061998Saski Baskonia (ESP)
9Ignas BRADZEIKIS2011999Zalgiris Kaunas (LTU)
10Azuolas TUBELIS2112002Delaware (G-League, USA)
12Gabrielius MALDUNAS2041993BC Lietkabelis (LTU)
13Rokas JOKUBAITIS1942000FC Barcelona (ESP)
17Jonas VALANCIUNAS2111992New Orleans Pelicans (NBA)
19Mindaugas KUZMINSKAS2061989AEK Ateena (GRE)
20Donatas MOTIEJUNAS2131990AS Monaco (FRA)
22Eimantas BENDZIUS2071990Dinamo Sassari (ITA)
31Vaidas KARINIAUSKAS1981993M Basket Mazeikiai (LTU)
33Tomas DIMSA1961994Zalgiris Kaunas (LTU)
91Deividas SIRVYDIS2032000Wisconsin (G-League, USA)
  • Päävalmentaja Kazys MAKSVYTIS
  • Valmentaja Giedrius ZIBENAS
  • Valmentaja Benas MATKEVICIUS

Lähde: Koripalloliiton tiedote