Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

Kolmeen tappioon päättyneessä MM-alkulohkossa Susijengi osoitti joka ainoassa ottelussa, että sen kollektiivinen tekeminen riittää parhaimmillaan erinomaisesti MM-kisatasolla.

Ongelmaksi koituivat niin Australiaa, Japania kuin Saksaakin vastaan mustat hetket. Kun vastustaja sai puolustuksensa lukkoon ja hyökkäyspelinsä sujumaan, päät painuivat ja tasatilanne vaihtui hetkessä vastustajan viidentoista pisteen karkumatkaksi.

Oppirahoja, arvioi Salin.

– Korishan on itseluottamuspeli. Meillä on ollut näissä peleissä ongelmana se, että kun notkahdus tapahtuu, me ei pystytä tulemaan takaisin sieltä. Ne ovat olleet haastavia paikkoja, mutta sieltä pitää kaivautua yksi pallonhallinta tai puolustus kerrallaan takaisin ylös. Meidän täytyy niillä hetkillä pitää mielessä se, millä tasolla me on pystytty pelaamaan Australiaa ja Saksaa vastaan, kapteeni miettii.

Jo vuodesta 2006 alkaen Susijengi on perustanut koko identiteettinsä haastajan asemaan ja lähtenyt siitä tosiasiasta, että sen täytyy olla yhtenäisempi, aggressiivisempi ja rohkeampi kuin vastustaja. Vuoden takaiset EM-kisat nostivat odotusarvoja, joka muutti myös ennakkoasetelmia.

Sunnuntain myöhäisillan Japani-ottelussa Susijengi sai ensimmäistä kertaa olla se jättiläinen, joka kokee kipeästi, miltä tuntuu joutua paperilla köykäisemmän joukkueen narrattavaksi.

– Aika moni sanoikin pelin jälkeen, että tuo oli ihan uusi kokemus meille. Me on tultu vuosien aikana esimerkiksi Puolaa ja Bosniaa vastaan isoista takaa-ajoasemista voittoon ja nyt saatiin ikään kuin maistaa omaa lääkettämme, Salin arvioi.

– Japani-peli myös osoitti, että koripalloa pelataan korkealla tasolla muuallakin kuin Euroopassa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. MM-kisoissa on pelkästään hyviä joukkueita. Kysy vaikka Ranskalta.

”Ollaan saatu kovimmista mahdollisista peleistä kokemusta”

Kolmen alkulohkotappion jälkeen Salinilla on muiden joukkueensa jäsenten tavoin halu asettaa koko turnaus perspektiiviin.

Vaikka Susijengi on kyennyt hakemaan viimeisen runsaan vuosikymmenen aikana koko tukun arvokisavoittoja yhtenäisyydellään, on Salinilla yksin enemmän maaotteluita vyöllään kuin joukkueen kokemattomimmalla viisikolla yhteensä.

– Iso ero tässä on se, että kun mä tulin tähän jengiin, me pelattiin EM-karsinnoissa ja sitten nuo vähän vanhemmat edellisen sukupolven kaverit pelasivat B-divarissa, Sasu muistuttaa.

– On siinä iso ero, pelaatko ekat maaottelusi B-divarissa vaiko kohtaatko MM-kisoissa Patty Millsit ja Dennis Schröderit ja Daniel Theisit. Kun meillä ei myöskään ole kokeneinta viittä tai kuutta pelaajaa lukuun ottamatta ihan hirveästi kokemusta viisikkopelistä, voi huonoina hetkinä käydä niin kuin jokaisessa alkulohkon ottelussa kävi.

Salin vakuuttaa, että alkulohkonkaan jälkeen Susijengi ei ole menettänyt uskoaan.

– Japani-peli meidän piti voittaa ja kaikki ollaan pettyneitä sen lopputulokseen. Australia ja Saksa olivat selkeitä ennakkosuosikkeja niissä peleissä, mutta pahalta tuntui niidenkin jälkeen. Nyt me ollaan ainakin saatu kovimmista mahdollisista peleistä sellaista kokemusta, jota ei mistään muualta voi saada. Se on kuin sijoittaisi rahansa fiksusti.

Seuraavan kahden ottelun ajan Susijengi pelaa edelleen paikoista kesän 2024 olympiakarsintaturnauksissa. Kahden vuoden päästä vuorossa ovat puolestaan syyskesän 2025 EM-kotikisat, joiden yhtä alkulohkoista Susijengi isännöi Tampereen Nokia Areenalla.

Joukkueen motivaatio on kohdallaan.

– Henkilökohtaisesti tarkoitus on juosta kentälle Susijengin jäsenenä Tampereen EM-kotikisoissa. Nyt hoidetaan kaksi voittoa kotiin, pelataan mahdollisimman monta mahdollisimman kovatasoista peliä seuraavan kahden vuoden aikana ja treenataan kovaa yhdessä.

Susijengi pelaa MM-sijoitusottelunsa torstaina 31.8. ja lauantaina 2.9.

Lähde: Koripalloliiton tiedote