Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi, 36, on allekirjoittanut kaksivuotisen sopimuksen Italian ja Euroliigan suurseuran Virtus Bolognan kanssa. Edellisen kerran seurajoukkuetasolla SIG Strasbourgia valmentaneen lappeenrantalaislähtöisen Tuovin kutsui Bolognaan joukkueen tuore päävalmentaja Luca Banchi.

Virtus Bologna irtisanoi runsas viikko sitten joukkuetta edelliset kaksi vuotta valmentaneen Espanjan maajoukkueluotsi Sergio Scariolon ja kiinnitti päävalmentajakseen italialaisen Luca Banchin, joka komensi elo-syyskuussa Latvian historiallisesti viidennelle sijalle MM-kisoissa.

Kaksivuotisen päävalmentajasopimuksen allekirjoitettuaan Banchi otti yhteyttä Tuoviin ja tarjosi tälle apuvalmentajan paikkaa.

– Olen äärimmäisen innoissani ja kiitollinen mahdollisuudesta toimia Virtuksen kaltaisessa organisaatiossa, jota arvostan korkealle eurooppalaisessa huippukoripallossa. Muistan ihailleeni seuraa ja sen fanikulttuuria jo aikanaan, kun Petteri Koponen pelasi täällä (2008–12), Tuovi kiittelee Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tämä on taas yksi osoitus suomalaisen koripallon kehityssuunnasta ja siitä, miten paljon meitä ja toimintaamme arvostetaan kansainvälisillä huippukoripallokentillä.

Tuovi matkusti Bolognaan viime viikon lopulla ja seurasi katsomosta, kuinka Virtus voitti Italian Supercupin mestaruuden päihittämällä finaalissa Brescian pistein 97–60.

– Lassin sopimus Virtus Bolognan kanssa on taas kerran hieno osoitus suomalaisesta valmentajaosaamisesta ja hänelle myös mitä parhainta valmistautumista tulevaan, kiittelee Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann.

– Olemme suomalaisessa koripalloperheessä ylpeitä kaikista näistä Iisaloistamme, Janssoneistamme ja Mirolyboveistamme, jotka hakevat maailmalta rohkeasti uutta tietoa ja tuovat sitä mukanaan tänne pohjolan perukoille.

”Valmennus on tiimityötä”

Italian koripallohistorian suurseuroihin lukeutuva Virtus Bologna voitti 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa yhdeksän Italian liigan ja seitsemän Italian cupin mestaruutta sekä vuosien 1998 ja 2001 Euroliigan mestaruudet.

Suuruuden vuosiensa jälkeen Virtus Bologna on tehnyt kahteen otteeseen uutta tulemista Italian kärkikahinoihin – edellisen kerran Petteri Koposen edustaessa joukkuetta ja uudelleen, entistä menestyksekkäämmin 2020-luvun taitteessa. Keväällä 2021 Virtus voitti ensimmäisen Italian mestaruutensa kahdenkymmenen vuoden jälkeen ja keväällä 2022 voitettu Eurocupin mestaruus takasi seuralle myös paikan Euroliigassa. Viime keväänä Virtus sijoittui niin Italian liigassa kuin Italian cupissakin hopealle ja ylsi Euroliigan runkosarjassa 14. sijalle.

Myös Virtuksen uudella päävalmentajalla Luca Banchilla on taustallaan pitkä kokemus Euroopan huipulla valmentamisesta. Hän on voittanut urallaan kaksi Italian mestaruutta (Siena 2013, Milano 2014) ja on ehtinyt valmentaa Italian lisäksi mm. Euroliigassa, Saksan Bundesliigassa ja NBA:n G-liigassa. Syyskesällä Banchi nimettiin myös MM-kisojen parhaaksi valmentajaksi.

– Valmennus on aina tiimityötä. Tämä pesti tarjoaa upean tilaisuuden auttaa huippuseurassa kokenutta italialaista valmentajaa ja ammentaa oppia häneltä. Uskon, että tämän pestin myötä ammennettu tietotaito auttaa myös suomalaisen koripallon kehittämisessä, Tuovi jatkaa.

– Seuran menestystavoitteet ovat kovat ja Euroliiga tuo pestiin kokonaan uuden ulottuvuuden. Voitokas Supercup-viikonloppu oli hyvä avaus kaudelle ja Serie A:n avauskierros pelataan jo viikonloppuna. Meille on tärkeää päästä joukkueena samalle sivulle mahdollisimman nopeasti.

Lähde: Koripalloliiton tiedote