Susiladies aloitti tuoreet EM-karsintansa parhaalla mahdollisella tavalla, kun Suomi voitti Bulgarian vieraskentällä Samakovissa loppunumeroin 65-75 (35-33).

Awak Kuier oli ilmiliekeissä 27 pisteen, 11 levypallon ja 5 torjunnan illalla, kun taas Lotta-Maj Lahtinen säkitti kaksi kylmäpäistä kolmosta ratkaisuhetkillä.

Ensimmäinen puoliaika oli monellakin tapaa vaikea. Pelirytmi ei oikein löytynyt, menetyksiä kertyi ja Suomi heitti kolmosensa kehnosti 2/14.

– Bulgaria oli ehkä näennäisesti niskan päällä. Olimme haastavassa tilanteessa, koska meillä ei ollut hirveästi Bulgarian pelaamisesta tietoa, koska tämä oli heille ensimmäinen ottelu, Susiladiesin päävalmentaja Ilkka Palviainen kertoi viitaten Bulgarian uuteen päävalmentajaan (Tanya Gateva) ja uudistettuun kokoonpanoon.

– Saimme juonesta paremmin kiinni toisella puoliajalla. Pystyimme puolustamaan heidät pois heidän pelistään. Se myös vapautti energiaa omaan hyökkäykseen.

Suomi sai tilkittyä Bulgarian hyökkäyspelin tyystin kolmannella neljänneksellä, kun kotijoukkue jäi vain kahdeksaan pisteeseen. Samalla johtoasema siirtyi Susiladiesille lopullisesti.

Puolustus ruokki hyökkäystä: toisella puoliajalla Suomi heitti kolmosensa 6/9.

– Olimme toisella puoliajalla huomattavasti nopeammassa pelitempossa ja hyökkäsimme aggressiivisesti kohti koria. Sitä kautta meidän heittopelaaminen vapautui. Koripallo on itseluottamuspeli. Se, millä tavalla tilanteet ovat syntyneet, luo heittäjälle itseluottamusta ottaa se heitto. Yksinkertaisesti pystyimme luomaan parempia korintekopaikkoja.

”Jokaisella oli merkitys ottelun voittamisessa”

Susiladies pyöritti läpi ottelun laajaa rotaatiota, jossa jokainen 12 pelaajasta sai minuutteja ja kantoi kortensa kekoon yhteisen hyvän eteen.

– Kaikki kunnia näille nuorille naisille, että pystyimme kairaaman kovassa paikassa voiton. Jokaisella oli merkitys ottelun voittamisessa. Tiesimme, että meidän etu Bulgariaa vastaan on, että pystymme löytämään niitä pelaajia, jotka onnistuvat. Toisella puoliajalla pelaaminen yhdessä oli laadukkaampaa, Palviainen aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Toisaalta tämä oli ensimmäinen ottelu tällä pelaajistolla ja valmennusporukalla. Pystymme varmasti parantamaan pallonmenetyksien ja kommunikaatiovirheiden saralla.

Suomella kertyi menetyksiä 24 kappaletta, kun taas Bulgarialle 13. Menetysmäärää kompensoi levypallot, jotka Susiladies vei ylivoimaisesti 29-46.

Awak Kuier oli Suomen pelaajakatraan kirkkain tähti, kun 22-vuotias laituri repi 27 pisteen ja 11 levypallon tupla-tuplan. Lisäksi Kuier toimi Susiladiesin puolustuksen viimeisenä lukkona, mistä osoituksena viisi torjuntaa.

– Olen äärimmäisen ylpeä, että Awak pelasi todella sujuvasti osana kollektiivia. Pääsimme luontaisesti tilanteisiin, joissa hän pystyy onnistumaan kollektiivin kautta.

Kalkkiviivojen lähestyessä Bulgaria viritteli vielä loppukiriä tähtipelaajansa Borislava Hristovan (27/5) komennossa. Kiri tyrehtyi, kun Lotta-Maj Lahtinen (11/9/5 syöttöä) upotti naruihin kaksi kolmosta.

– Bulgaria oli yliaggressiivinen ja kotiyleisö ylläpiti huutomyrskyä. Lotta-Maj oli kylmäpäinen.

Susiladies jatkaa EM-karsintoja sunnuntaina 12.11. klo 16:00 Urhea-hallissa, Helsingissä. Suomen vieraaksi saapuu kesän EM-kisojen välieräjoukkue Unkari.

Lähde: Koripalloliiton tiedote