Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on myöntänyt naisten koripallon EM-kisojen 2027 järjestelyoikeuden Suomelle ja Liettualle.

Päätös kruunaa suomalaisen koripalloilun historiallisen kotiarvokisaputken: alle 18-vuotiaiden miesten EM-kisat 2024, miesten EM-kisat 2025 ja naisten EM-kisat 2027.   

Suomi haki vuoden 2027 EM-kisaemännyyttä yhteishakemuksella Liettuan kanssa. Maat jakavat alkulohkojen järjestämisen ja finaalivaihe pelataan Liettuassa. Suomessa pelipaikkana on Susijengin kotipesänäkin toiminut Espoon Metro Areena. 

– Jokaisen urheilijan unelma on kilpailla arvokisoissa kotiyleisön edessä. EM-kotikisat ovat merkittävä virstanpylväs suomalaiselle naiskoripallolle ja tarjoavat tärkeän konkreettisen tavoitteen ja motivaation nuorille lahjakkuuksille ja heidän valmentajilleen. Monelle nuorelle pelaajalle tämä on myös ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä huipputason kansainvälistä naiskoripalloa paikan päällä, hehkuttaa Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann Koripalloliiton tiedotteessa.

– Naiskoripallossa on nähtävissä samanlainen noste, joka miesten puolella johti Susijengin huikeaan matkaan maailman rankingin sijalta 83 sijalle 20. Esimerkiksi tyttöjen maailman ranking hyppäsi jo tänä vuonna sijalle 15.

Espoon liikuntajohtaja Martti Merran mukaan on hienoa saada juuri koripallon naisten arvokisat Espooseen. Koripallolla on Espoossa pitkä historia ja kulttuuri. Naisten Korisliigassa pelaavat tälläkin hetkellä espoolaiset Tapiolan Honka ja Espoo Basket Team. Asukasmäärään nähden Espoossa on eniten harrastajia juuri koripallossa. 

– Tapahtuma vahvistaa kaupungin elinvoimaa ja vaikutukset yltävät syvälle Espoo-tarinaan. Koripalloliiton kanssa tehty yhteistyö on onnistunut erinomaisesti. Naisten EM-kisojen järjestäminen Espoossa kruunaa työn tuloksen, Merra kertoo. 

Johdonmukainen työ näkyy menestyksenä

Suomalaisen naiskoripallon parissa tehty johdonmukainen työ on kantanut hedelmää, ja se näkyy sekä Susiladiesin otteissa että nuorten arvokisamenestyksenä. 

Ennen omia kotikisoja Susiladies kärkkyy vielä paikkaa vuoden 2025 EM-kisoihin, jotka pelataan Italiassa, Kreikassa, Saksassa ja Tšekissä. Marraskuun alussa ansaittu karsintavoitto Bulgariasta ja tasainen kamppailu Unkaria vastaan varmistivat sen, että Susiladies jatkaa seuraaviin karsintaotteluihin hyvissä asemissa. 

Nuorten EM-kisoissa Suomi on viime vuosina napannut WU18-ikäluokan B-divisioonan Euroopan mestaruuden (2019) ja WU18 seitsemännen sijan (2022). Tänä vuonna Suomi otti sensaatiomaisesti naisten universiadipronssia ja WU16 EM-kisojen neljännen sijan, joka varmisti paikan 17-vuotiaiden naisten MM-kilpailuissa 2024. Suomen tyttöjen maailman ranking on nyt huima 15.

Arvokisamenestyksen lisäksi suomalaiset nuoret naiskoripalloilijat ovat keränneet huomiota yksilötasolla. WNBA-uraa tekevän Awak Kuierin (s. 2001) lisäksi otsikoihin ovat nousseet muun muassa erinomaisen yliopistouran Georgia Techissä pelannut ja nyt Espanjan liigaan siirtynyt Lotta-Maj Lahtinen (s. 1999) sekä vuoden 2023 WU18-tyttöjen pistekuningatar Elina Aarnisalo (s. 2005).

Lähde: Koripalloliiton tiedote