NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Lauri Markkasen vuosi 2023 oli sanalla sanoen historiallinen. Markkanen käynnisti vuotensa helmikuussa juoksemalla NBA:n All Star -otteluun ensimmäisenä suomalaispelaajana kautta aikain, ja vielä aloitusviisikon jäsenenä. Markkanen urakoi Team Giannisin riveissä 13 pistettä ja kaapi seitsemän levypalloa voittoon päättyneessä ottelussa.

Markkanen päätti NBA:n seurajoukkuekauden 2022–23 uransa ylivoimaisesti parhailla henkilökohtaisilla keskiarvoilla kirjattuaan Utah Jazzille 25,6 pistettä, 8,6 levypalloa ja 1,9 syöttöä ottelua kohden erinomaisin heittoprosentein (pelitilanneheitot 49,9%, 3p heitot 39,1%, vapaaheitot 87,5%). Kauden päätteeksi Markkanen äänestettiin selkeällä äänienemmistöllä NBA:n kehittyneimmäksi pelaajaksi.

Huhtikuussa Markkanen astui varusmiespalvelukseen ja aloitti valmistautumisensa Susijengin MM-kisakesää varten. Susijengi saavutti syyskuussa Okinawan MM-kisakentillä Markkasen johdolla kaksi voittoa viidestä pelaamastaan ottelusta ja eteni tulevan kesän olympiakarsintaturnaukseen. Markkanen oli MM-kisojen kolmanneksi kovin koritykki 24,8 pisteellään ottelua kohden.

Puolimatkaansa lähestyvä NBA-kausi 2023-24 on niin ikään alkanut Markkaselta mallikkaasti. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti on kirjannut Utah Jazzille 23,6 pistettä, 8,4 levypalloa ja 1,6 syöttöä ottelua kohden (pelitilanneheitot 49,4%, 3p heitot 38,5%, vapaaheitot 85,4%). Jazz on tällä hetkellä NBA:n läntisen konferenssin 12. sijalla ja yhden voiton päässä Los Angeles Lakersista mittelössä konferenssin viimeisistä Play In -paikoista.

Lauri Markkanen on nimityksen myötä kaikkien aikojen toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saanut pelaaja heti Hanno Möttölän (8 kpl) jälkeen. Markkasella ja Petteri Koposella on kummallakin seitsemän nimitystä vuoden koripalloilijaksi.

Lähde: Koripalloliiton tiedote