Susijengi käynnistää tapahtumarikkaan vuotensa ensi viikolla alkavan EM-karsintaikkunan ja Serbia- ja Tanska-maaotteluiden merkeissä.

EM-karsintamiehitykseen viisitoista pelaajaa kutsunut päävalmentaja Lassi Tuovi ennakoi karsinnoista äärimmäisen kovatasoisia ja pitää niitä optimaalisena avauksena uudelle susivuodelle.

– Alkaahan siitä olla pian jo puoli vuotta, kun palasimme Okinawan MM-kisakentiltä. Meille on tiedossa iso vuosi kaksine EM-karsintaikkunoineen ja olympiakarsintoineen. Jokainen treeni ja maaottelu on äärimmäisen arvokas kehityksen ja koheesion kannalta, Tuovi summaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengi pelaa helmikuussa alkavissa EM-karsinnoissa G-lohkossa yhdessä Serbian, Tanskan ja Georgian kanssa. Karsinnat pelataan kolmessa karsintaikkunassa (helmikuu 2024, marraskuu 2024, helmikuu 2025). Lohkosta syksyn 2025 EM-kisoihin etenevät tulevien EM-kisojen järjestäjämaihin lukeutuvan Suomen lisäksi kaksi parhaiten sijoittunutta joukkuetta.

– Historia on osoittanut, että jokaisella maaottelulla on iso merkitys, Tuovi kommentoi EM-karsintalohkon alkuasetelmia.

– Lohko on tasainen, kaikki joukkueet siinä äärimmäisen laadukkaita ja kilpailu kovaa. Tiedossa on kuusi karsintaottelua motivoituneita ja hyvin toisistaan poikkeavia vastustajia vastaan. Karsinnat tarjoavat meille tilaisuuden kasvaa joukkueena ja antaa näyttöjä yksilöinä.

Karsintamiehistössä tuttuja runkopelaajia ja mielenkiintoisia haastajia

Helmikuun karsintaikkunaan koolle kutsuttu susilauma on miehitykseltään varsin tuttu.

Okinawan MM-kisatusinasta päävalmentaja Tuovin kutsun ovat vastaanottaneet Sasu Salin (Teneriffa, Espanja), Henri Kantonen (Mazeikiai, Liettua), Mikael Jantunen (Paris Basketball, Ranska), Elias Valtonen (Manresa, Espanja), Alexander Madsen (Andorra, Espanja), Edon Maxhuni (Le Portel, Ranska), Ilari Seppälä (Saint-Chamond, Ranska) sekä vastikään kolmen kuukauden pestin Espanjan Menorcassa päättänyt Jacob Grandison.

Helmikuun miehistöön kuuluvat myös Prahan ja Berliinin EM-kisajoukkueen heittäjä-ässä Topias Palmi (Karhu Basket), Henri Kantosen joukkuetoverina Liettuassa pelaava Daniel Dolenc (Mazeikiai, Liettua), Tigers Tübingenin peliä Saksan Bundesliigassa johtava Aatu Kivimäki, toista kauttaan Espanjassa pelaava koritykki Remu Raitanen (Caceres), Salon Vilppaan tulokassentteri Luukas Vaara, Belgian pääsarjassa vastikään ensiesiintymisensä tehnyt Max Besselink (Belfius Mons-Hainaut) sekä täysin uutena nimenä viime vuodet HBA-Märskyä miesten divarissa edustanut nuorten maajoukkuejyrä ja Helsingin NMKY:n kasvatti Olavi Suutela.

– Perusmiehistö on jo useammalta vuodelta meille tuttu. Meille tulee olemaan selkeästi etua siitä, että miehistö on pelannut ja treenannut pidemmän aikaa yhdessä ja käynyt läpi niin karsintoja kuin arvokisojakin, Tuovi kuittaa.

Italian Serie A:n ja Euroliigan Virtus Bolognan valmennusjohtoon kuuluva Tuovi on tarkkaillut susimiehistön otteita pitkin kautta tarkalla silmällä ja ollut hyvillään pelaajien suoritustasosta.

– Esimerkiksi Mikael Jantunen, Edon Maxhuni ja Elias Valtonen ovat suoriutuneet tonteillaan todella hyvin omissa seurajoukkueissaan. Tervettä kilpailutilannetta takaa sekin, että myös vähemmän maaotteluminuutteja kellottaneiden pelaajien kuntokäyrä on kautta linjan nouseva.

Lassi Tuovin apuna Susijengin valmennuksessa jatkavat Hanno Möttölä, Teemu Rannikko, Jussi Hirvonen ja Kim Forsblom. Viime kesän Okinawan MM-kisajoukkueen valmentajista Sean Sheldon on helmikuun karsintaikkunan aikana Utah Jazzin matkassa NBA:ssa ja Mikko Larkas SIG Strasbourgin valmennusjohdossa Ranskan Pro A:ssa.

– Haluamme jo nyt kiittää Mikko Larkasta hänen kahdeksasta vuodestaan ja ensiluokkaisesta työpanoksestaan Susijengissä. Mikon tietotaidolla ja osaamisella varustetulle valmentajalle löytyy aina käyttöä niin suomalaisessa kuin kansainvälisessäkin koripalloperheessä, kiittelee Susijengin urheilujohtaja Henrik Dettmann.

Serbian Euroliiga-miehet mukana, Tanska virittelee yllätystä

EM-karsintojen G-lohkon ehdoton ennakkosuosikki on Susijengille viime vuosien karsinta- ja arvokisakentiltä tuttu Serbia, jolla on juoksuttaa kentälle täysi tusina Euroliiga-pelaajia mm. Partizan Belgradista ja Belgradin Punaisesta tähdestä.

– Serbian tason tietävät kaikki, jotka ovat eurooppalaista koripalloa vähänkin seuranneet. Serbialla on niin kova koripallokulttuuri ja niin paljon taitoa ja leveyttä, että on vaikea pitää yhtäkään toista joukkuetta tämän lohkon suosikkina, Tuovi arvioi.

Vuoden 2022 kisaisäntiin lukeutunut ja pitkää arvokisaputkea pelaava Georgia luottaa kokemukseen, jota miehistössä edustavat mm. vanhat tutut isot miehet Giorgi Shermadini ja Lassi Tuovin komennossa Virtus Bolognassa pelaava Tornike Shengelia.

Lohkon jokerikorttina Tuovi pitää Tanskaa, jolla on koossa yllätyskypsä ryhmä kahden Euroliiga-pelaajansa, niin ikään Tuovin alaisuudessa Bolognassa pelaavan Gabriel ”Iffe” Lundbergin ja Olimpia Milanon Shavon Shieldsin johdolla.

– Georgialla puhuu kokemus ja Tanska on todella yllätyskypsä. Tanska oli jo edellisissä EM-karsinnoissa heiton päässä tiputtaa Liettuan EM-kisoista, ja heidän kokeneimmat pelaajansa ovat parhaassa iässä. Tämä tuo lohkoon ja helmikuun kotimaaotteluumme erittäin mielenkiintoiset lähtökohdat.

Susijengin karsinnat alkavat perjantaina 23.2. vierasottelulla Belgradissa. Ikkuna huipentuu maanantai-iltana 26.2. Espoo Metro Areenalla otteluun Tanskaa vastaan.

– Lähdemme yksi harjoitus ja yksi peli kerrallaan pelaamaan susikoripalloa ja jatkamaan siitä, mihin Okinawan MM-jatkosarjassa jäätiin. Toivottavasti saamme Sudenpesään täyden kotiyleisön tuen Tanskaa vastaan.

Susijengi helmikuun EM-karsintaikkunassa 19.-26.2.2024

 #NimiPituusSyntynytSeura 2023-24
4Aatu KIVIMÄKI1861997Tigers Tübingen (GER)
9Sasu SALIN1911991Lenovo Tenerife (ESP)
12Luukas VAARA2072001Salon Vilpas
14Henri KANTONEN1981997M Basket Mazeikiai (LTU)
18Mikael JANTUNEN2042000Paris Basketball (FRA)
19Elias VALTONEN2001999BAXI Manresa (ESP)
20Alexander MADSEN2081995CB Andorra (ESP)
21Edon MAXHUNI1881998Le Portel (FRA)
34Jacob GRANDISON1981998free agent
35Ilari SEPPÄLÄ1881993Saint-Chamond (FRA)
37Olavi SUUTELA2042006HBA-Märsky, Helsinki
41Topias PALMI1961994Karhu Basket
42Daniel DOLENC2051993M Basket Mazeikiai (LTU)
43Max BESSELINK2022002Belfius Mons-Hainaut (BEL)
44Remu RAITANEN2061997CB Caceres (ESP)

Lähde: Koripalloliiton tiedote