Suomalaiselle koripalloilulle tarjoiltiin maanantaina kylmä suihku Lauri Markkasen ilmoitettua tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole mukana kesäkuun maaotteluissa eikä heinäkuun olympiakarsintaotteluissa.

Syynä päätökselle oli pitkään jatkunut olkapäävaiva. Leikkaushoitoon ei ole tarvetta, mutta tulevan NBA-kauden turvaamiseksi Markkasen on oltava kovista peleistä kesällä sivussa.

Olkapäävaivan takia Markkanen joutui huilaamaan NBA:ssa monta ottelua. Se osaltaan vaikutti siihenkin, että hänen seuransa Utah Jazzin kausi päättyi runkosarjaan.

–Joulun aikaan rupesi vaikuttamaan. Pelit olivat aika vaikeita. Oli semmoisia asioita, jotka vaivasivat pelin aikana. Heittoliikkeissäkin vaiva tuntui, Markkanen sanoi.

Markkasen mukaan kauden aikana heräsi toivo, että vaivasta päästäisiin eroon, mutta näin ei käynytkään.

– On ollut hyviä pätkiä. Luultiin, että homma olisi jo ohi, mutta ei ollutkaan. Terveyden pitää olla etusijalla ja nyt on aika laittaa olkapää kuntoon.

Markkanen ei kiistä, etteikö sekin olisi vaikeaan päätökseen vaikuttanut, että hänen sopimuksensa on vuoden kuluttua katkolla. Jos olkapäävamman takia olisi kesän olympiakarsintapelien seurauksena tullut pidempi huili, olisi Markkasen NBA-uran kehitys voinut olla vaarassa.

– Ei ole vielä ole varmaa tietoa, mihin joukkue on menossa ja millaisia päätöksiä tehdään. Totta kai se voi vaikuttaa, jos loukkaantuu. Tuleeko lähtö täältä, vai mitä tapahtuu. Se oli totta kai yksi osa näitä keskusteluja, Markkanen taustoittaa.

Susijengin harjoituspeleihin lipun ostaneille Markkasen poissaolo on valtava pettymys. Markkanen on tästä pahoillaan ja lupaa olla paikalla maaotteluissa katsojana. Hän antaa ymmärtää, että fanitapaamisia olisi luvassa.

– Ollaan vielä jenkeissä. Lapsilla koulujuttuja. Viikon päästä tullaan Suomeen. Tulen auttamaan joukkuetta sen minkä pystyn. Tulen moikkaamaan faneja Susijengin peleihin.