Länsinaapurin koripalloilussa kuohuu, kun Ruotsin koripalloliitto ja vedonlyöntiyhtiö Svenska Spel ovat löytäneet todisteita epätavanomaisesta vedonlyöntikäyttäytymisestä.

Yhteensä tutkittuja pelejä oli noin sata ja erityisen suurennuslasin alla on kuusi ottelua jotka on viety eteenpäin poliisin tutkintaan.

Tuomari on pystynyt manipuloimaan ottelua muun muassa viheltämällä ottelun alkupuolella toiselle joukkueelle enemmän virheitä. Eräässä tutkitussa ottelussa tuomarin 18 ensimmäisestä vihellyksestä 14 oli vierasjoukkueen hyväksi. Toisessa taas 22 tuomiosta 18 päätyi kotijoukkueen eduksi ja kotijoukkue voitti ottelun epätavanomaisen huomattavalla piste-erolla.

Eräässä ottelussa tuomari muutti ottelun jälkeen yhden heiton kolmen pisteen koriksi, vaikka videotarkastus jälkeenpäin selvästi osoitti, että heitto lähti kolmosen rajan sisältä. Näin ottelu päättyi viiden pisteen erolla ja Svenska Spelillä oli ottelussa 4,5 pisteen tasoituskerroin.

– Olemme tehneet erittäin huolellisen analyysin ja uskomme, että tämä on täysin selvä tapaus, Svenska Spelin Johan Söderkvist kertoo Dagens Nyheterissä.

Lehden mukaan syyttäjä tutkii useita erotuomareita joiden epäillään manipuloineen otteluita. Erotuomarit luonnollisesti kieltävät syytökset.

– Tilanne on absurdi, nimettömänä pysyvä tuomari kertoo ruotsalaislehdessä.