Suomen nuorten koripallomaajoukkueet menestyivät viikonloppuna perinteisessä Baltic Sea Cupissa, joka järjestetään joka vuosi Tallinnassa. Suomen 16-vuotiaat tytöt ja 18-vuotiaat pojat pääsivät juhlimaan turnausvoittoa tuoreen Koripalloliiton valmennusjohtaja Ari Tammivaaran katsellessa tyytyväisenä nuorisomaajoukkueiden kehitystä.

Vuosina 2007-2010 Tammivaara toimi Koripalloliitossa nuorten maajoukkueiden päävalmentajana ja palasi viime marraskuussa tuttuun toimintaympäristöön Koripalloliiton valmennusjohtajaksi.

Vaikka ”välivuosina” Kauhajoen Karhun lisäksi Tammivaara on valmentanut Suomen nuorisomaajoukkueita, niin lyhyt poissaolo on antanut uudenlaisen perspektiivin nuorten maajoukkuetoimintaan.

– Vielä 2000-luvun lopussa, kun Suomen joukkueet tulivat tähän turnaukseen ja pelasimme ensimmäiset pelit Latviaa vastaan, niin joukkueilla oli selkeitä ongelmia intensiteetin kanssa, Tammivaara kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Nyt ensimmäisenä päivänä jokainen neljästä joukkueesta pystyi vastaamaan latvialaisten intensiteettiin. Se on iso askel kohti kansainvälisten pelien intensiteettiä.

Puolustuksessa nuorten maajoukkueet pyrkivät aggressiiviseen, koko kentän kattavaan ja aloitteen tekevään puolustukseen. Tälläkin osa-alueella Tammivaara näkee suurtakin kehitystä: ”Supenpennut” pystyvät voittamaan 1-1-tilanteita paremmin kuin ennen ja olemaan lähempänä vastustajia.

– Puolustuksessa oli myös koko turnauksen edetessä kehitystä: turnauksen alussa korkea intensiteetti aiheutti paljon tuomarin viheltämiä virheitä, koska aggressiivisuus meni yli. Pelaajat oppivat sopeutumaan siihen, että ollaan aggressiivisia, mutta se ei mene ylitse.

– Hyökkäyksessä edelleen isoin kehityskohde on pelaajien viimeistely. Jo 2007, kun aloitimme viimeisintä maajoukkuetoiminnan muutosta, niin puhuttiin samasta asiasta ja siinä on edelleen kehitettävää. Pelaajien pitää pystyä paremmin viimeistelemään täydestä vauhdista.

Tammivaara näkee, että Suomen maajoukkueiden tulevaisuus näyttää valoisalta, niin pelaajien kuin joukkueidenkin osalta.

– Aikaisemmat analyysit osoittavat sen, että meidän pelitapa toimii. Se on näkynyt erityisesti poikapuolella sillä, että molemmat ovat A-tasolla. Haemme kilpailuetua yhteisellä pelitavalla.

16-vuotiaat pojat nousivat jo toissa kesänä EM-kisojen A-divisioonaan ja viimeisimpänä 18-vuotiaat pojat tekivät saman uroteon viime kesänä.

– Jokaisessa ikäluokassa näkyy myös tarpeeksi lahjakkuutta siihen, että niistä syntyisi tulevaisuuden miesten ja naisten maajoukkuepelaajia. Se on kuitenkin nuorten maajoukkuetoiminnan lopullinen tavoite.