Vuoden viimeisessä SuomiKoriksen NBA-haastattelussa jututimme Ylen koripalloselostajaa ja toimittajaa Antti-Jussi Sipilää. Henkilökohtaisen ja vahvan pelaajataustan omaava 37-vuotias helsinkiläistoimittaja on tullut yleisölle tunnetuksi muun muassa Susijengin otteluiden selostajana Ylen kanavilla.

Olet toimittaja, joka kirjoittaa ja puhuu paljon koripallosta Ylen eri kanavissa. Mistä työtehtävistä nautit eniten, miksi?
Ainuttakaan epämiellyttävää työtehtävää ei ole 11 vuoden Yle-urani aikana tullut vastaan. Jos pitää joku nostaa ykköseksi, sanon Susijengin pelien selostamisen.

Miten päädyit koripallon pariin?
Aloitin koriksen pelaamisen Namika Lahden junioreissa 1990-luvun alkupuolella. Siitä lähtien koripallo on ollut iso osa elämää. Ensin pelaajana ja sen jälkeen työtehtävien kautta.

Oletko lajin parissa mukana toimittajan työn ulkopuolella?
Seuraan paljon korista myös vapaa-ajalla. Kotimaista korisliigaa sekä euroliigaa tulee seurattua kaikkein eniten. Jos vapaapäivänä Helsingissä pelataan pääsarjatason korista, olen paikalla. Se on tavallaan valmistautumista tuleviin selostuksiin, koska näin joukkueiden pelitavat ja pelaajat pysyvät tuttuina.

Onko omaa lajitaustaa parketilta?
Jonkin verran. Pelasin Korisliigassa kuuden kauden ajan Namika Lahden riveissä. Sen jälkeen opiskelut ja työt veivät Helsinkiin, jossa pelasin vielä kolme kautta ykkösdivisioonassa HNMKY:n paidassa.

Paras ja tärkein NBA-muisto, miksi?
Parhaat muistot sijoittuvat mulla 1990-luvulle, jolloin tuli aktiivisesti edellisen kerran seurattua NBA:ta. Parhaiten mieleen ovat jääneet tietenkin Chicago Bullsin mestaruudet. Finaalisarjoja katsottiin kaveriporukalla keskellä yötä. Se on paras muisto. Scottie Pippen oli suosikkipelaajani. Muuton yhteydessä löysin vanhat keräilykorttini ja sieltä paljastui yli 150 erilaista korttia Pippenistä.

Mikä NBA:n syyskaudella pisti eniten silmään Lauri Markkasen lisäksi? Pelaaja, joukkue, pelitaktinen uusi virtaus tai muu vastaava?
Lauri Markkasen takia olen alkanut jälleen seuraamaan NBA:ta pitkän tauon. Pelitaktisiin asioihin tai uusiin virtauksiin en ota kantaa. Pakko vastata tylsästi, mutta pelaajista parhaiten on jäänyt mieleen LeBron James, jonka näin ensimmäistä kertaa livenä, kun Bulls isännöi Cavaliersia United Centerissä. Aivan uskomaton urheilija, ja lähes mahdoton pysäyttää kentällä.

Toimittajan silmin suurin yllätys kentän ulkopuolella on ollut se, kuinka vapaata median toiminta on ennen ottelua ja kuinka rennosti pelaajat suhtautuvat toimittajiin. Kuuden paikan päällä nähdyn ottelun perusteella voin sanoa, että siinä on valovuoden ero esimerkiksi NHL:ään.

Millä fiiliksellä olet seurannut Markkasen sisääntuloa maailman kovimpaan liigaan? Missä suomalaisella ensituntuman perusteella eniten kehitettävää?
Olen päässyt seuraamaan Markkasta melko läheltä jo melkein vuoden ajan, eikä mikään oikeastaan enää pääse yllättämään. Lauri on uskomattoman kova kilpailija. Aina, kun hänen pitää olla valmis pelaamaan pykälää korkeammalla tasolla, hän tekee sen. Se on uskomatonta, kun kyseessä on vasta 20-vuotias pelaaja.

Sanoin jo ennen kauden alkua, että Lauri tulee valtaamaan aloitusviisikon paikan 20 pelin aikana, mutta sattumuksien takia hän pääsi tuolle tontille jo ensimmäisestä pelistä lähtien.

Sanoisin, että eniten kehitettävää on fysiikassa. NBA:n pelitapaan oppii mielestäni vain pelaamalla. Kun Lauri saa lisää voimaa, hän pystyy pitämään asemansa low postissa paremmin. Silloin hän tuo vieläkin paremmin sisäpelioption Bullsin käyttöön.

Millaista loppukautta toivot Bullsille? Onko jumbosijat toiveena draftia silmällä pitäen?
Toimittajana minä en toivo mitään Bullsille. Suomalaisena totta kai ajattelen, että olisi hienoa, että Markkanen pelaisi loistavan loppukauden ja napsisi reilusti voittoja.

Entisenä pelaajana on vaikea ajatella, että kukaan haluaisi hävitä otteluita seuran paremman tulevaisuuden takia. Pelaajat haluavat vain voittaa. He tekevät uraansa juuri tällä hetkellä, eivät viiden vuoden päästä.

Toki jumbosija auttaisi Bullsia uudelleen rakennusprojektissa. Olisihan se mukava nähdä Lauri ja Luka Doncic ensi kaudella samassa joukkueessa, mutta tuolla voittotahdilla se ei taida tapahtua.

A-J Sipilän kolme vinkkiä seuraamisen kohteiksi NBA:n kevätkaudelle?
Bullsin Zach Lavinen paluu pelikentälle polvivamman jälkeen. Hän tekee Markkasen pelaamisesta helpompaa.

Dokumentti, jossa seurataan Lauri Markkasen tulokaskauen etenemistä. Dokumentti esitetään runkosarjan päätyttyä Ylen kanavilla.

Boston Celtics ja Oklahoma City Thunder. Toivottavasti nämä porukat nostavat vielä tasoaan, jotta keväästä tulisi vieläkin mielenkiintoisempi.