Suomalaisia koripallon ystäviä hemmotellaan syksyn kirjauutuudella, kun Lauri Markkasen ensimmäisestä NBA-kaudesta kertova Lauri Markkanen – läheltä ja kaukaa ilmestyy.

Susijengin 21-vuotias sentteri varattiin vuonna 2017 NBA:han numerolla seitsemän, ja suomalainen nousi monien yllätykseksi jo ensimmäisellä kaudellaan Chicago Bullsin avainpelaajaksi.

Markkasella on kyky tehdä koreja sekä läheltä että kaukaa. Hänen pistekeskiarvonsa oli 15,2 pistettä per ottelu ja levypalloja hän poimi käsiinsä kivikovassa liigassa 7,5 keskiarvolla. Debyyttikaudellaan Markkanen teki historiaa: hän heitti sata onnistunutta kolmen pisteen heittoa nopeammin kuin kukaan NBA:n historiassa. Kauden jälkeen Jyväskylästä lähtöisin oleva Markkanen valittiin NBA:n tulokaspelaajien aloitusviisikkoon.

Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski seurasi Markkasen ensimmäistä kautta läheltä ja kaukaa. Hän matkusti Markkasen perässä ja haastatteli tätä useasti. Kirjassa Markkasesta puhuvat myös tämän valmentajat, managerit, pelikaverit, toimittajat ja asiantuntijat. Näin syntyi kuvaus suuresta, 213-senttisestä suomalaisesta urheilijasta maailman huipulla. Samalla Saarikoski kertoo NBA:sta, jossa pelaavat maailman parhaat koripalloilijat, mutta jossa ainakin yhtä tärkeää ovat viihde ja bisnes.

Kirja ilmestyy viikolla 37 ja on tilattavissa HS Kaupasta.

Lauri Markkasen toinen kausi NBA:ssa alkaa 16. lokakuuta. Chicago Bullsin ensimmäinen ottelu on torstaina 18. lokakuuta Philadelphiassa 76ersiä vastaan.