Vimpelin Vedon kasvatti Lotta Vehka-aho, 17, siirtyy vuoden päästä Atlantin taakse NCAA:n yliopistoparketeille Florida Atlantic Universityyn. Vehka-aho pelaa kuluvalla kaudella Naisten Korisliigaan HBA:ssa.

Florida Atlanticin naisten koripallo-ohjelma on ollut alamaissa viime vuosina, mutta keväällä 2017 päävalmentajan tontille palkattiin Jim Jabir, joka on kerännyt jo roimasti meriittejä koripallo-ohjelmien rakentamisesta Marquettessa ja Daytonissa.

– Oma valinta perustuu paljon siihen, että kuinka paljon luotan joukkueen päävalmentajaa ja hänen visioonsa kehittää joukkuetta, Vehka-aho kertoo Koripalloliiton sivuilla.

Alkaneella kaudella joukkueessa on peräti kahdeksan ensimmäisen vuoden pelaajaa ja vuoden päästä rinkiin tulee viisi tulokasta – Vehka-aho yhtenä niistä.

– Tämän vuoden jälkeen kaksi senioria lähtee pois omalta pelipaikaltani, ja heidän tilalle valmentaja haluaa minut. Luotan siihen, että voin olla avuksi FAU:n naiskoripallon kehittämisessä.

Vimpelistä HBA:n kautta NCAA:han

Jabir kävi Mäkelänrinteen urheilulukion harjoituksissa seuraamassa Vehka-ahon otteita ja lokakuussa Vimpelin Veto -kasvatti vieraili kampuksella tutustumassa kouluun ja joukkueeseen.

– Varmasti tulee uusia haasteita, koska edessä on erilainen ympäristö ja asiat muuttuu. Mutta olen saanut siitä jo vähän esimakua siitä, että miltä tuntuu lähteä pois kotikaupungista uuteen ympäristöön, kun muutin viimeiseksi lukiovuodeksi Helsinkiin opiskelemaan Märskyyn.

– Päävalmentaja luottaa minuun ja haluaa minut kentälle saamaan aikaiseksi muutosta heidän pelitapaansa. On helppoa lähteä luottavaisin mielin, koska minulla on kova luotto tähän valmentajaan.

– Joutuu todellakin tekemään kovasti ja lujasti töitä sekä kilpailemaan, mutta niin sen pitääkin olla.

Salminen: ”Erinomainen valinta”

Nuoresta iästään huolimatta ’00-syntynyt Vehka-aho on ehtinyt kuluttaa Naisten Korisliigan parketteja jo neljättä vuottaan. Kasvattajaseurastaan 165-senttinen takapelaaja siirtyi kuluvaksi kaudeksi pääkaupunkiin ja HBA:han.

– Lotta on harjoitellut monta vuotta laadukkaasti ja tavoitteellisesti. Ensin Vimpelissä ja nyt HBA:ssa. Lotta on periksiantamaton, intensiivinen, urheilullinen ja kova korintekijä, HBA:n päävalmentaja Pekka Salminen kehuu.

– Florida Atlantic on Lotalta erinomainen valinta. Koulun koris on ollut viime vuosina alamaissa, mutta muutosta on palkattu tekemään uusi valmentaja Jim Jabir.

– Jabir on kokenut, menestynyt ja tuntee sekä Euroopan että eurooppalaiset. Hänellä on selkeä visio tulevista vuosista ja Lotalle on varattu selkeä rooli tässä uudessa nousussa.

Vehka-aho on tehnyt kuluvalla Naisten Korisliiga -kaudella HBA:lle keskimäärin 8,2 pistettä, 2,8 levypalloa ja 3,0 syöttöä ottelua kohden.