Susijengillä tuttu sytyttäjä maanantaina – “Sata lasissa virheitä pelkäämättä”

© Kuva: fiba.com

Viime helmikuun MM-karsintaikkunassa Juho Nenonen kunnostautui Susijengin jokerikorttina ja toi joukkueelleen tarvittavan energialatauksen kotivoitossa Bulgariasta. Nenosta tarvittiin uudelleen maanantaina Zenicassa, kun Susijengi oli taipumassa siltaan Bosniaa vastaan. 31-vuotias ikitaistelija kertoo vaalivansa jokaista Suomi-paidassa viettämäänsä hetkeä.

Bosnia-vierasottelun ensimmäiset minuutit lupailivat Susijengille tuskaista iltapuhdetta. Bosnian iso miehistö puikkelehti puolustuksen siimeksestä joukkueensa 9-0-johtoon ja kun vielä kaukoheitotkin alkoivat pudota, johti Bosnia pisteissä 28-11.

Vaikka Susijengi sai vähän kerrallaan tilkittyä puolustuspäänsä vuotoja toisella neljänneksellä, Bosnian paraatimarssia MM-karsintavoittoon ei näyttänyt estävän mikään.

– Tiesimme ennalta, että Bosnia tulee kovaa korille ja että heidän parhaiden yksilöidensä taitotaso on kova, mutta ajauduimme silti tosi vaikeaan paikkaan. Aika monelta näytti jääneen jalat Venäjä-matsiin, Nenonen pohtii maanantai-illan matsin alkua Koripalloliiton tiedotteessa.

Päävalmentaja Henrik Dettmann kierrätti pelaajiaan kentällä tiuhaan tahtiin yrittäessään löytää oikean viisikon kääntämään ottelun kulun. Kun Susijengi edelleen hävisi ison pään taistelupallot yksi toisensa jälkeen, kohdistui Dettmannin valinta Nenoseen, joka syöksyi irtopalloihin mustelmia kaihtamatta ja alkoi antaa avausneljänneksellä 10 pistettä taituroineelle Miralem Halilovicille puolustuspäässä isän kädestä.

Päätösneljänneksellä Nenonen nousi jälleen valokeilaan härnäämällä Bosnian isoa kalustoa puolustuksellaan ja virheidenkalastuksellaan. Ottelun päätyttyä Nenosen sarakkeeseen pöytäkirjassa merkittiin Susijengin paras +/- -lukema, +15.

– Kun taululla oli kymmenen pistettä miinusta ja viisi minuuttia peliaikaa, Petsku (Koponen) sanoi että sehän on selvää, että tämä on meidän peli, Neponen murahtaa.

– Pikkaisen jänskätti kentälle tullessa kuten aina Susijengin kanssa, mutta siitä tuli vain ekstravipinää kinttuihin. Kun pääsi keskittymään peliin, kaikkihan luisti ihan vanhasta muistista. Susipaita päällä pelissä on aina lisälatausta.

Nenonen haki ensimmäistä kertaa tuntumaa miesten maajoukkueympyröistä kesällä 2010, jolloin hänet nostettiin isojen susien rinkiin yhdessä Petri Heinosen ja Antti Kanervon kanssa.

Yhden kesän leirityksen jälkeen Nenonen sai kutsun rinkiin uudelleen 2016 debytoituaan ammattilaisena Argentiinan liigassa. Susijengi-debyyttinsä Nenonen teki kuukautta vaille 29 vuoden iässä Tampereen Hakametsän jäähallin siirtoparketilla Belgiaa vastaan.

Vuosien 2017-18 MM-karsinnoissa Nenonen kuului Susijengin kokoonpanoon otteluissa Tshekkiä ja Islantia vastaan, muttei vielä päässyt kyseisissä otteluissa kentille. MM-karsintojen debyyttiminuuttinsa Nenonen lunasti 25. helmikuuta Helsingin Jäähallissa, kun Bulgaria oli karkaamassa FC Barcelona -laiturinsa Aleksandar Vezenkovin johdolla vierasvoittoon Susijengistä.

Bulgariaa vastaan pelaamassa kuudessatoista minuutissa Nenonen käänsi ottelun kulun. Taistelupallot yksi kerrallaan hävinnyt Susijengi alkoi Nenosen uhrautuvan pelin myötä saada taas energiaa ja Vezenkov turhautui Tapiolan Hongan kasvatin hellässä huomassa. Nenonen kirjautti neljä pistettä ja kahdeksan levypalloa Susijengin hakiessa elintärkeän voiton.

Maanantai-iltana Nenonen kaivettiin esille taas, kun hätä oli suurin. Konkari keräsi 12 peliminuutissa yhden maaottelun piste-ennätyksensä (10) sekä kaksi levypalloa ja palautti energian ja peli-ilon joukkueensa tekemiseen.

– Roolini Susijengissä on se, että pitää mennä sata lasissa virheitä pelkäämättä, laittaa kroppaa likoon ja tehdä kaikkensa. Se on sen verran yksinkertainen tehtävänanto, että mikäs siinä noudattaessa, Nenonen tunnelmoi.

MM-jatkokarsintalohko K:n viimeisen MM-kisapaikan kohtalo ratkaistaan Venäjän, Susijengin ja Bulgarian kesken helmikuun 2019 karsintaikkunassa ja tie Kiinaan on Susijengille vielä täysin auki.

Jännityksen kasvaessa Nenonen kertoo nauttivansa jokaisesta Susijengin matkassa viettämästään hetkestä.

– Jos Kiinan kisapaikka lohkeaa, mulle merkkaisi mielettömän paljon tietää, että olen ollut omalta osaltani ansaitsemassa sitä kaikille näille äijille, vaikka en kisajoukkueeseen pääsisikään, Nenonen tunnelmoi.

– Voi vain olla kiitollinen siitä, että pääsee vielä näin vanhoilla päivillään edustamaan Suomi-paita päällä ja antamaan kaikkensa joukkueen puolesta. Sitähän tuntee itsensä ihan nuoreksi pojaksi, kun pääsee tuonne maailmanmiesten sekaan tekemään mitä parhaiten osaa.

Susijengi jatkaa MM-karsintojaan 21. helmikuuta kotiottelulla Ranskaa vastaan.

Lähde: Koripalloliiton tiedote