Lauri Markkanen avaa päätöstään jättää punainen liha ruokavaliostaan – ”En pystynyt liikkumaan sen jälkeen”

© Kuva: Getty Images

Lauri Markkanen jätti muutama vuosi sitten punaisen lihan pois ruokavaliostaan. Markkanen ei ole päätöstään katunut.

Viime vuonna Markkanen joutui jättämään kauden kesken sydämen rytmihäiriöiden takia. Jatkotutkimuksissa Markkasen sydämessä ei kuitenkaan huomattu poikkeavuuksia, mutta seuran tiedotteessa rytmihäiriöiden kerrottiin liittyneen nestehukkaan ja ravintoarvojen puutteeseen. Monet pitivät tuossa vaiheessa Markkasen lihatonta ruokavaliota syynä, mutta hän itse tyrmää väitteet.

– Kyse ei ollut ruokavaliostani, sillä minulla on ollut tämä ruokavalio jo pitkään ennen sitä. Minulla on kokki. Hän varmistaa, että saan riittävän määrän proteiinia, Markkanen kertoo NBC:n haastattelussa.

Markkanen syö edelleen kalaa ja kanaa, mutta viimeisen pihvinsä Markkanen söi itsenäisyyspäivänä 2017 eikä ole sen jälkeen haikaillut punaisen lihan perään. Hän on myös jättänyt pois maitotuotteet.

– Tulokasvuotenani pelasimme Indianassa joulukuussa. Menin hotellin viereiseen pihviravintolaan. Se oli viimeinen pihvini. Ajattelin sitä jo ennen, ja se oli hetki jolloin halusin siirtyä siitä pois. En pystynyt liikkumaan sen jälkeen.

– Tunsin itseni ähkyiseksi joka ruuan jälkeen. En pystynyt kunnolla liikkumaan, joten tunsin sen olevan minulle parempi. Tunnen oloni kevyemmäksi, voin syödä enemmän ja silti tuntea oloni hyväksi.

Markkasen mukaan hän huomasi eron heti ensimmäisellä viikolla.

– Minusta tuntui siltä, että olisin voinut harjoitella heti ruuan jälkeen. En tietenkään tehnyt sitä. Eikä se ole tietenkään sama kaikille, mutta itselleni liha ja maitotuotteet pakottivat minut istumaan puoleksi tunniksi ennen kuin pystyin liikkumaan. Olin niin täynnä.

Markkanen on kesien aikana työstänyt itselleen enemmän lihasmassaa eikä hän ole huomannut nykyisen ruokavalion olleen ainakaan haittana.

– Jos olisit sanonut minulle lukiossa, että voisin nostaa painoa ilman lihaa ja maitotuotteita, en olisi uskonut sinua. Mutta tein sen. Tulokasvuoteni jälkeen en syönyt lihaa kesällä lainkaan ja sain lihasmassaa lisää 8-9 kiloa. Voit kiertää ne asiat. Tuntuu oudolta, että voit tuntea voimakkaammaksi ilman niitä.

Markkanen tunnustaa kuitenkin, että hänelläkin omat herkkusyntinsä.

– Tunnen oloni loistavaksi, mitä nyt joskus vähän herkuttelen. Onneksi pidän suomalaisista karkeista enemmän kuin paikallisista, joten on aika helppo pysyä erossa niistä kauden aikana.