KTP-Basket on kiinnittänyt ensimmäisen ulkomaalaisvahvistuksen korisliigamiehistöönsä. Hän on 29-vuotias amerikkalainen Joe Burton. Jo pelkät fyysiset mitat (202 senttiä ja 131 kiloa) kielivät siitä, että kysymys on isosta pelaajasta.

Burton kävi lukion Kaliforniassa ja suoritti yliopisto-opinnot Oregonissa. Seniorikaudellaan Oregon Statessa Burton operoi 11,0 pisteen, 6,4 levypallon, 3,4 koriin johtaneen syötön ja 1,1 riiston ottelukeskiarvoilla.

Burtonilla on takanaan jo seitsemän kautta ammattilaisena. Yksi vuosi meni Japanin liigassa, mutta pääasiassa mies on pelannut Euroopassa Ranskan Pro A:ssa (ykkösliiga) ja Pro B:ssä (kakkosliiga). Parhaimmillaan kausikeskiarvot ovat liikkuneet noin 16 pisteen, 10 levypallon ja 4 syötön tasolla per peli.

Viime kaudella 2019/20 Joe Burton edusti Ranskan pääsarjan Chorale Roannen joukkuetta 23 ottelussa keskiarvoilla 8,1/3,4/1,4/1,0. Roannen käymistilan (valmentaja ja pelaajia vaihdeltiin) seurauksena Burton pelasi kevättalvesta Pro B:ssä Souffelweyersheimissa, jossa hän muun muassa tilastoi Antibesia (61–68) vastaan 17 pistettä ja 18 levypalloa. Samaisessa matsissa oli mukana myös muuan Tim Blue (36/205), joka porskutti kovilla tehoilla KTP:ssa 2011/12. Hänen panoksensa Antibesille oli neljä pistettä ja yksi levypallo.

Burton tarttui KTP-Basketin haaviin pelaaja-agentin kautta.

– Tarjouksia tulee koko ajan ihan tulvaksi asti. Joukossa on mielenkiintoisia ja meille entuudestaankin tuttuja kavereita. Esimerkiksi viime kauden vahvistuksistamme Byron Wesley ja DeAndre Daniels ovat vielä vapailla markkinoilla, kertoo KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen KTP:n sivuilla.

– Pelaajien hintalaput vaihtelevat, ja meidän on otettava huomioon vallitsevat realiteetit. Pelaajabudjetti on pienempi kuin aikaisemmin, jatkaa Kaminen.

Viime kaudella KTP:lla oli ongelmia joidenkin ulkomaalaisvahvistusten ison egon kanssa. Taitoa kyllä löytyi, mutta se ei aina kanavoitunut joukkueen eduksi. Koronaviruksen takia kesken jääneen vuoden tilinpäätöksessään päävalmentaja ounasteli, että uusia ulkomaan apuja värvättäessä harrastetaan ehkä toisenlaista strategiaa. Kaminen tavoitteli ”nuoria ja nälkäisiä”.

Nyt on ensimmäinen pestattu, ja hän on kolmikymppinen. Jäljellä on vielä kolme paikkaa. Heidän iästään ei Kotkan koutsi osaa sanoa vielä mitään, mutta todennäköisesti mennään niin, että yksi on takamies-laituri ja kaksi muuta pidempiä pelaajia.

Kaminen uskoo löytäneensä Burtonissa hyvän vahvistuksen.

– Onhan hän iso, mutta hänessä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Burton tekee pisteitä, kahmii levypalloja ja antaa muille myös hyviä passeja. Korin alla hänet tuplattaneen tai kenties otetaan kolmellakin miehellä, mikä avaa muille paikkoja.

Kaminen tietää myös, että Burton on hyvä kentän ulkopuolella.

– Maajoukkuemiehemme Antti Kanervo ja Matti Nuutinen pelasivat amerikkalaisen kanssa samassa joukkueessa kaudella 2016/17, ja heidän viestinsä jenkistä ovat pelkästään positiivisia, Kaminen selvittää.

KTP-Basketilla on toistaiseksi sopimus seitsemän suomalaispelaajan kanssa. Päävalmentaja Kamisen mukaan uusi tulijoita saattaa olla vielä. Muun muassa Cedric Latimer (33/198) on treenannut koko kesän kotkalaisseuran kanssa.

Toisen polven koripalloilija (isä Ervin, 68) pelasi KTP:ssa 2017/18, mutta se kausi jäi kesken selkävaivojen takia. Sittemmin selkä on operoitu, ja mies on pelannut divarissa, muttei sielläkään ole saanut olla täysin terveenä.

– Nyt ”Cedu” on treenannut hyvin, paikat ovat kestäneet, ja Latimer olisi meille varmastikin käyttökelpoinen peluri. Eihän meillä tuollaisia kaksimetrisiä liiaksi asti ole, kertoo Kaminen.

Valmentaja on ilahtunut ennen muuta kokeneen pelaajan asenteesta.

– Cedric kysyi itse, kelpaako hän treeneihimme. Totta kai tuollainen ”marinoitunut veteraani” oli tervetullut. Cedu tsemppaa ja auttaa esimerkillisesti nuorempia pelaajiamme, kiittelee Kaminen.

KTP-Basketilla on nyt sopimukset kahdeksan pelaajan kanssa: Joe Burton (koeaika), Joni Herrala, Topias Kuukkanen, Joonas Lehtoranta, Michael Pounds, Markus Rautasalo, Joonas Timonen, Eemil Uotila.