EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

Kuullessaan, että ensi viikonloppuna hänellä alkaa jo kymmenes Korisliiga-kausi, Hämäläinen on selkeästi yllättynyt.

– En ollut ajatellut koko asiaa, että nimellisesti kausia on jo noin paljon. Olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että niin nuorena on jo päässyt mukaan, Hämäläinen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Lappeenrantalaisen Catzin ’96-syntyneiden ikäluokkaa edustava Hämäläinen teki Korisliiga-debyyttinsä jo kaudella 2011/12 vasta 15-vuotiaana. Marraskuun 2011 tienoilla päävalmentaja Mika Haakana nappasi 16-vuotiaiden I-divisioonassa lähes tripla-tuplan keskiarvoilla (19,8 pistettä, 8,1 levypalloa, 4,2 syöttöä ja 10,7 riistoa) pelanneen Hämäläisen edustusjoukkueen treeneihin.

Ideana oli saada treeneissä kymmenen pelaajaa täyteen, jotta joukkue kykeni pelaamaan harjoituksissa 5-5-pelejä. Etusijalla oli junioripelit, mutta pelejä alkoi kertymään – tulokaskaudella jo 16 vähän alle 10 minuutin peliajalla.

Junioripelaajana Hämäläisen vahvuudet olivat aika selvät: mieletön urheilullisuus, eläimellinen puolustus ja hirvittävä vauhti. Samat vahvuudet näkyvät edelleen, mutta vuosien kertyessä Hämäläisestä on kypsynyt pelinjohtaja, joka ohjaa joukkuetovereitaan.

– A- ja B-tyttövuosina Vännin (Marianne Koskinen) kanssa keskityttiin pelinjohtoon paljon. Hän oli siihen hyvä koutsi omalla kokemuksellaan. Kaikki muu on tullut mukana pikkuhiljaa: pelinjohtamisen lisäksi palloscreenin käyttö, heittäminen ja ajaminen.’

Kotikaupunkinsa ylpeydessä Catzissa Hämäläinen ehti pelata kuusi kautta, joista ensimmäiset viisi päättyivät keväiseen Suomen mestaruuden juhlintaan. Kausina 2014/15 ja 2015/16 Hämäläinen oli noussut jo luottopelaajaksi pelaten selkeästi yli 20 minuuttia ottelua kohden.

Nyt Hämäläinen on pelannut jo kolme kautta pääkaupunkiseudulla EBT:ssä, jonne hän muutti koripallo edellä. Koripallon lisäksi sivussa on kulkenut työ iltapäiväkerhossa ja tulevalla kaudella hän yhdistää opiskelun urheiluhierojaksi ja pelaamisen.

– Työt sai hyvin yhdistettyä, että pääsi ilta- ja päivätreeneihin ja viikonloput olivat vapaita. Nyt syksyllä alkoi koulu, joka enemmän monimuoto-opiskelua, mikä ei vaadi niin paljon läsnäoloa. Ihan hyvin on saanut yhdistettyä.

Hämäläisen uraa ovat sekoittaneet loukkaantumiset. Kausia on jäänyt kesken, mutta aina hän on palannut takaisin parketeille entistä vahvempana.

– Ne ovat olleet aina isoja kasvun paikkoja, mutta se palo korista kohtaan ei ole missään vaiheessa loppunut. Olen aina tiennyt, että haluaa takaisin kentille ja mitä se vaatii.

Hämäläisen ja EBT:n kausi alkaa Espoon paikalliskamppailulla lauantaina 10. lokakuuta, kun joukkue kohtaa Opinmäen liikuntahallissa Tapiolan Hongan.

– Me olemme aika nuori joukkue, josta kertoo se, että olen vanhin suomalainen, Hämäläinen aloittaa nauraen.

– Olemme myös pienikokoisempi joukkue, mitä aikaisemmin. Mutta meillä on urheilullinen joukkue, joka haluaa juosta kenttää ja määrittää pelitempon. Siinä olemme vahvimmillaan.

Henkilökohtaisella tasolla Hämäläinen lähtee kauteen terveenä ja valmiina kantamaan vastuuta nuoressa joukkueessa.

– Suurimmat tavoitteet itsellä on, että olisin se pelaaja, joka ottaa vastuuta pelinjohtajana ettei tulisi sellaisia tilanteita, että kenttä olisi sekaisin, eikä joku tietäisi mitä pelataan. Pyrin olemaan esimerkin näyttäjä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Vasta 24-vuotiaana ja loukkaantumisista toipuneena Hämäläisen uran kulta-ajat ovat vasta edessäpäin. Tavoitteellisella urheilijalla onkin selkeä tavoite.

– Olisihan se siistiä päästä kokemaan ulkomaan pelikentät. Siihen tuli vahvistus, kun Catzissa pelasimme Baltian liigaa mm. nykyisin Euroliigaa pelaavaa TTT Riikaa vastaan.