Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

Susijengin edelliset MM-karsinnat vuosina 2017–19 saivat suomalaisittain karvaan lopun, kun paikka Kiinan MM-kisoissa jäi vajaan neljänneksen päähän. Noiden karsintojen huipennuksessa Susijengi hallitsi ratkaisevaa karsintaottelua Venäjää vastaan kaukana Permissä kolme neljännestä, kunnes Venäjä sai heittorallin päälle ja karkasi Kiinan kisaparketeille.

Menneet ovat kuitenkin menneitä, Susijengin luottomiehistöön jo yli vuosikymmenen ajan lukeutunut ”Malmin roskisdyykkari” Sasu Salin miettii.

– Niistä karsinnoista on jäänyt ehkä parhaiten mieleen se, että jouduin olemaan pari peliä sivussa, kun pelasin silloin Euroliigaa, Sasu muistelee parin vuoden takaista asemaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Monta kertaa oli hilkulla, mutta pystyttiin silloin kääntämään useampi tiukka peli voitoksemme ja haettua mahikset viimeiseen peliin Venäjälle. Paukut ei silloin riittäneet kisoihin asti ja harmitti paljon, mutta nyt on aika yrittää uusiksi.

Edellisten MM-karsintojen jälkeen Susijengin miehistö on elänyt jonkin verran. Kenties konkreettisin muutos on se, että nuoret sudet Edon Maxhuni, Elias Valtonen ja Mikael Jantunen ovat palanneet Yhdysvaltojen yliopistokentiltä Eurooppaan aloittamaan ammattilaisuraansa. Tämä on tuonut tarpeellista leveyttä susikokoonpanoon uutta karsintarupeamaa ajatellen.

– Hyvin on uudet kaverit ottaneet vastuun vastaan. Kovia pelimiehiä kaikki, eli kyllähän ne helpottavat omaakin pelaamista, Salin pohtii.

– Ehkä tää myös kertoo jotain mun iästä. Tosiasia on se, että kohta nuoret juoksee heittämällä mun yli!

Susijengi on kerääntynyt Helsingin Mäkelänrinteen Urhea-halliin valmistautumaan viikon kahta MM-karsintaottelua varten. Salin myöntää odottavansa heittokäsi syyhyten torstai-iltaa, jolloin Ruotsi ja Susijengi iskevät yhteen täpötäydessä Tukholman Globenissa (nyk. Avicii Arena).

– Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta. Oli mageeta jo junnuna PM-kisoissa päästä pelaamaan ja voittamaan Ruotsia vastaan.

Jos Ruotsin MM-karsintamiehistö on jollekulle Susijengin pelaajista tuttu, niin erityisesti Salinille – onhan Ruotsilla heittää peräti viisikollinen Espanjan ACB-liigassa pelaavia eturivin miehiä kentälle.

– Ruotsin ehdoton ykköspyssy on Ludde Håkansson (Bilbao), mutta Tobias Borg (Iberostar Tenerife), Nicholas Spires (Sevilla), Chris Czerapowicz (Murcia) ja Simon Birgander (Joventut Badalona) ovat kovia jätkiä kaikki, hän puntaroi.

– On kaikkiaan todella kova meriitti, että Ruotsilla on viisikollinen pelaajia Euroopan parhaasta liigasta käytettävissään.

Ruotsi onkin vaarallinen vastus. Sen avainpelaajat ovat kaikki parhaassa peli-iässään ja pelaavat Euroopan huippusarjoissa. Lisäksi Ruotsi on pelannut pitkään yhteen ja on poikkeuksellisen kookas ryhmä neljällä vähintään 210-senttisellä pelaajallaan.

– Hyvällä joukkuepelillä me homma klaarataan; sillä, että saadaan jengi lyhyellä valmistautumisella tekemään niitä juttuja, mitä yleensäkin tehdään. Meitä auttaa tosi paljon, jos saadaan Ludde (Håkansson) pysäytettyä ja ollaan vahvoja levypalloissa.

Salin toivoo myös, että lähes loppuunmyydyn Globenin lehtereiltä löytyy myös runsain määrin susifaneja avittamaan joukkuetta parhaaseen mahdolliseen karsintastarttiin.

– Mennään Globeniin ja pistetään Den Glider In soimaan.