Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

Kun Korisliigan ylempi jatkosarja on vanhennut parin kierroksen verran, viihtyy KTP-Basket liigan viidennellä sijalla. Suurimpia syitä kotkalaisjoukkueen menestykseen on ollut Raitasen pelaaminen.

Raitasen edesottamukset ovat tilastojen valossa mykistäviä: hän on Korisliigan pistetilaston viides (17,9/ottelu), levypallotilaston kymmenes (7,4), tehotilaston kahdeksas (20,4) ja näiden lisäksi liigan 19. tarkin kahden pisteen heittäjä (58,0%), 14. tarkin kolmen pisteen heittäjä (41,5%) ja toiseksi tarkin vapaaheittäjä (91,7%).

– Kun ekana treenaa hyvin ja ahkerasti ja saa paljon toistoja alle, kertyy myös itseluottamusta ja itseluottamus on jättimäinen iso koripallopeliä, Raitanen arvioi omaa alkukauttaan Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tietenkin KTP:lla on hyvä pelisysteemi ja hyvä valmentaja, jotka tietenkin auttavat tällaisen vireen saamiseen. Toivottavasti jatkuu kauden loppuun samalla tavalla. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on se, että voitetaan joukkueena pelejä.

Raitanen debytoi Korisliigassa syksyllä 2020 sitten, jolloin hän solmi yksivuotisen sopimuksen Lapuan Kobrien kanssa. Tuolloin Raitasen sopeutumista Korisliigaan häiritsi alkukauden nilkkavamma, jonka jälkeen koronapandemia typisti kevätkauden 2021.

Nyt, vuoden vanhempana toisen kauden liigapelaajana Raitanen tuntee Korisliigan ja sen pelaajat ja pystyy pelaamaan suuremmalla itsevarmuudella.

– Hännän ja kärjen ero on iso niin kuin kuuluukin, mutta puolentoista kauden otannalla voin sanoa, että Korisliiga on tosi hyvä sarja, jossa saa paahtaa tosissaan. Mikäs tässä pelatessa, kun on nyt jo aika pitkään saanut ilman isompia loukkaantumisia mennä.

San Francisco toi kypsyyttä

Heittäjälegenda Jari Raitasen poika Remu sai koripallo-oppinsa ToPossa, missä hän pelasi samassa juniori-ikäluokassa, ’97 syntyneissä, kahden muun nuoren kaartin Susijengi-pelaajan, Henri Kantosen ja Lassi Nikkarisen kanssa.

Suurempi suomalainen koripalloyleisö sai väläyksen Raitasesta kesällä 2016, jolloin Suomi isännöi 20-vuotiaiden miesten EM-kisoja Helsingissä. Tuon jälkeen Raitanen suuntasi Atlantin taakse ja vietti neljä kautta San Franciscon yliopiston joukkueessa.

Kaikkiaan Raitanen ehti pelata San Franciscossa 130 NCAA-ottelua 14,5 minuutin, 4,1 pisteen ja 2,8 levypallon urakeskiarvoin. Ennen kaikkea Raitanen kertoo kypsyneensä NCAA-vuosinaan ihmisenä ja koripalloilijana.

– Stipendipelaajana mua arvioitiin koko nelivuotiskauden ajan tietyillä standardeilla, ja jos joskus tulikin yksittäiset harjoitukset, joissa toteutukseni oli vähän löysempää tai annoin muutaman heikomman syötön, sain heti palautteen ja penkityksen, Raitanen kuvailee.

– Sanoisin oppineeni San Franciscossa ennen kaikkea asennetta ja koripallokulttuuria, täsmällisen duunin tekemistä. Mä en ole muutenkaan ollut koskaan se pelaaja, joka tulisi treeneihin ottamaan löysin rantein, mutta NCAA:ssa opin päivittäisen työnteon ja asenteen merkityksen, jonka olen tahtonut ottaa mukaan Korisliigaan ja ammattilaisuralleni.

Vaikka Raitanen tekee paraikaa selvää jälkeä Korisliigassa ja odottaa jalometallin kiilto silmissään pudotuspelejä KTP-Basketin kanssa, hänellä on myös tähtäimessään kansainvälisille ammattilaiskentille siirtyminen.

– Viime kesänä kysyntää oli jonkin verran, mutta ei niin houkuttelevia tarjouksia, että olisin tahtonut Suomesta lähteä, hän kertoo.

– Vähän ennen kauden alkua tuli vielä yksi mielenkiintoinen viime hetken tarjous, mutta ulkomaanoptio KTP:n kanssa oli umpeutunut ja mun fokukseni oli muutenkin täysillä jo KTP:ssa. Nyt vedetään täysillä Kotkassa kausi loppuun asti ja katsellaan vasta sitten tulevaisuudennäkymiä.

Isossa päässä taistelua pelipaikoista

Susijengi-debyyttinsä Raitanen teki koronakesän 2020 kahdessa Viro-maaottelussa. Jo ensimmäisessä A-maaottelussaan Raitanen naulasi häkkiin veret seisauttavat debyyttipisteet, 15.

Maajoukkuekesän 2021 aikana Raitaselle merkittiin peräti seitsemän A-maaottelua: ensiksi tuplamaaottelu olympialaisiin valmistautunutta Tshekkiä vastaan, sitten kolme ottelua Okinawan turnauksessa ja lopuksi Urhea-hallin avajaiset, joissa kohdattiin Tanska kahdesti.

Raitasen pelivalmiudesta kertoo sekin, että helmikuun 2022 MM-karsintaotteluun nimetyistä susipelaajista hänellä on kuudenneksi korkein A-maaottelun pistekeskiarvo (8,4).

– Mulla on pitkä junnumaajoukkueura takana ja senkin perusteella mulla on selkeä käsitys susikonseptista ja selvä rooli joukkueessa. Kun kentälle menee, tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii ja mitä on tehtävä, Raitanen arvioi.

Raitanen oli nimetty jo marraskuun 2021 MM-karsintaryhmään, mutta loukkaantuminen piti häntä sivussa tositoimista. Susijengi operoi marraskuussa varsin vajaalla ryhmällä, silloin tuolloin sivussa olivat isosta päästä Raitasen lisäksi Murphyn veljekset Erik ja Alex, viime vuosien korinaluspuolustuksen lukko Alexander Madsen sekä Kroatia-kotiottelusta myös sairastunut Juho Nenonen.

– Ei ollut kiva katsoa sivusta sellaisia matseja, joissa tietää, että olisi voinut olla avuksi. Ruotsi-pelissä oli tosi nihkeää, mutta onneksi kotimatsia Kroatiaa vastaan klaarattiin, Raitanen miettii viime marraskuuta.

Raitanen ei ole vielä saanut komentoa arvokisakarsintaotteluun Susijengin kanssa. Tällä viikolla hän kuitenkin kilpailee yhdeksäntoista muun pelaajan kanssa paikasta tuplamaaotteluun Sloveniaa vastaan.

– Menen joka treeneihin paikalle taistelemaan ja treenaamaan kovalla energialla ja oon aina valmis tuomaan jengiin sitä, mitä vaaditaan. Edetään treeni kerrallaan ja jos kutsu kokoonpanoon tulee, niin olen valmis.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.