Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

Raitanen otti itselleen ison roolin heti alusta saakka, mutta loppukaudesta vastuu hieman pieneni pelaajavaihtojen ja loukkaantumisten takia. Raitanen tilastoi kauden aikana keskiarvoikseen hienosti 10,1 pistettä ja 4,5 levypalloa 24,5 minuutin peliajalla.

– Alkukaudesta pelasin paljon ja sain tehtyä niitä asioita joissa olen hyvä. Sitten meille tuli uusia pelaajia ja vastuu vähän väheni. Alkukaudesta pelasin lähes 40 minuuttia joissain otteluissa. Loppukaudesta olin sitten pari viikkoa sivussa loukkaantumisen takia, Raitanen summaa kautensa Koripalloliiton tiedotteessa.

Albacetelle kausi oli hankala ja päättyi lopulta putoamiseen, kun joukkue voitti kauden aikana vain seitsemän ottelua. Raitanen myöntää sen ottaneen koville.

– Siinä mielessä oli haasteellista, että en ole aiemmin pelannut häviävässä joukkueessa. Tulipa sekin koettua ja toivottavasti ei tarvitse enää, sillä en tykkää häviämisestä.

– Se on haastavaa. Varsinkin, kun se oli ensimmäinen kerta urallani. Tiesin, että joukkueemme on altavastaaja eikä tule olemaan helppoa, mutta sitä aina uskoo, että asiat pystytään kääntämään ja peli lähtee rullaamaan. Kyllä se oli henkisesti raskasta. Häviäminen ei ole ikinä kivaa ja sitten hävisimme jatkuvasti. Voitimme joitain pelejä, jotka antoivat toivoa, mutta ei vain riittänyt, harmittelee Raitanen.

Kokonaisuudessaan kausi antoi Raitaselle kuitenkin paljon. LEB Oroa pidetään Euroopan parhaana kakkosliigana ja sarjassa on kovia joukkueita.

– Se on mielenkiintoinen sarja ja Korisliigaan verrattuna peli oli hyvin erilaista. Peli oli aika hidasta ja organisoitua eikä paraskaan pelaaja tehnyt 30 pistettä. Joukkueet olivat laadukkaita ja tasaisia. Siellä on kuitenkin kärkijoukkueilla miljoonabudjetit, joten se kertoo hieman siitä tasosta. Se on hyvä sarja ja tiedän, että siellä pystyn pärjäämään. Todella opettava kausi.

Raitanen sai kokea ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaalaisvahvistuksen aseman. Odotukset vahvistuksiin ovat eri tasolla kuin pelatessa kotimaassa.

– Suomessa jos on maajoukkuestatus, niin tietää valmentajalta tulevan luottamusta ja on turvallinen ympäristö. Ulkomailla se on aina kysymysmerkki ja täytyy todella todistaa osaamisensa. Sinun täytyy muodostaa se oma status ja löytää keinot miten olla tehokas ja ansaita koutsin luottamus. Se on ihan erilaista, ja pitää pystyä olemaan tehokas ja auttamaan joukkue. Se luottamus piti ansaita.

– Oli hieman vaihteleva ensimmäinen vuosi ulkomailla ja tuli paljon opittua. Periaatteessa sain mitä hain. Toivottavasti näytöt riittävät siihen, että voin jatkaa ulkomailla myös ensi kaudella.

Raitanen toivoo ensi kauden pelipaikan löytyvän nopeasti.

– Toivottavasti jatko selviäisi aikaisessa vaiheessa. Tyypillisesti Orossa pelaajamarkkinat heräävät aika myöhään, kun sarja päättyy vasta kesäkuun puolivälissä. Katsotaan rauhassa löytyykö ulkomailta järkevää paikkaa. Mikään ei ole poissuljettu.

Lähde: Koripalloliiton tiedote