Kotikaupungistaan Lahdesta maajoukkueympyröihin tiensä raivannut Luukas Vaara, 23, sai päättyneestä seurajoukkuekaudesta rautaisannoksen kovuutta ja itseluottamusta Saksan Pro A:n Phoenix Hagenin paidasta. Vaikka peliminuutit jäivät Saksassa vähiin, on Vaara, 207 cm, lähtenyt maajoukkuekesään tarkoituksenaan osoittaa potentiaalinsa kansainvälisellä tasolla.

Vaara siirtyi ammattilaiskentille jo kaksi vuotta sitten liittyessään Lassi Tuovin tuolloin valmentamaan SIG Strasbourgin kehitysjoukkueeseen, mutta loukkaantumiset veivät ison miehen jo varhain tuona syksynä sairastuvalle.

Vaaran minimitavoite seurajoukkuekauteen 2022–23 lähdettäessä oli pysyminen pelikuntoisena. Alustavien keskustelujen mukaan Saksan kakkossarjan Pro A:n Phoenix Hagen tarjosi nuorelle suomalaisvahvistukselleen kakkossentterin roolia, mutta lopulta ottelukohtaisia peliminuutteja tarjoutui vain 6,6 ottelua kohden.

– Lyhyesti sanottuna kausi oli tosi opettavainen. Saksassa pelataan todella intensiivistä ja fyysistä koripalloa ja minulta kesti hetken saada juonesta kiinni, mutta sen jälkeen kehityin omasta mielestäni tosi nopeasti, Vaara niputtaa päättynyttä kautta Koripalloliiton tiedotteessa.

– Peliaikaa ja vastuuta olisin omasta mielestäni ansainnut enemmän, mutta monien syiden summana seura peluutti lopulta pelaajia aika konservatiivisesti. Ihan loppukeväällä, kun joukkue saavutti kauden tavoitteensa eli pudotuspelipaikan, minuuttejakin alkoi irtoamaan eri tavalla.

Lajiin ja ammattilaisuuteen liittyviä pikkukremppoja lukuun ottamatta Vaara sai kuitenkin viettää ensimmäisen Saksan kautensa ehjänä. Ammattilaispelaajia vastaan kamppaileminen päivittäisissä harjoituksissa sekä ansaitut peliminuutit kantoivat joka tapauksessa hedelmää.

– Ihan ensimmäisenä Saksasta jäi mieleen sarjan fyysisyys. Jokaiseen tilanteeseen tultiin täysillä ja korin alla pelattiin aina kovaa. Sama meno oli treeneissä. Nyt tarkoitus olisi löytää ensi kaudeksi sellainen paikka ja rooli, että pääsen hyödyntämään opittuja taitoja. Susijengi Rising Stars -leiritys on ensimmäinen etappi matkalla sinne, Vaara jatkaa.

Yleisurheilukentiltä hyvä pohja korikseen

Susijengin Rising Stars -ryhmittymässä on koko joukko pelaajia kirjavista taustoista ja heidän koripalloilijanpolkunsa ovat olleet keskenään varsin erilaiset.

Vaara pelaili vielä lukioikäiseksi asti koripalloa enemmän tai vähemmän huvikseen kotikaupungissaan Lahdessa. Ikäluokkamaajoukkueeseen hän nousi vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja Pussihukissa vietetyn divarikauden jälkeen ovi avautui abiturienttivuodeksi HBA:han, jossa hän vakuutti valmennusjohdon fiksuna ison pään roolipelaajana.

– Mun motivaationi korista kohtaan alkoi kasvaa oikeasti vasta, kun pääsin Lahden lyseon urheilulukioon. Pituuskasvu alkoi kiihtyä samaan aikaan ja olin myös oikeassa paikassa hyvien valmentajien ympäröimä. Mun polkuni oli vähän erilainen kuin muilla, mutta olen saanut kaikkialta tosi hyvää opastusta ja ehkä olen myös osoitus siitä, että koripalloilijaksi pääsee monenlaisia reittejä, Vaara kertailee taustojaan.

Monien muiden Susijengi Rising Stars -ryhmässä esiintyvien nuorten lupausten tavoin Vaara tunnistaa, että maan parhaiden pelaajien joukkoon on tunkua. Korien läheisyydessä isoilta pelaajilta vaaditaan jatkuvasti enemmän nopeutta ja urheilullisuutta. Harjoitellessaan Vaara kertoo pitävänsä nämä kansainvälisen tason vaatimukset jatkuvasti mielessään.

– Saksassa pelatessani huomasin, etten ollut enää välttämättä kentän pisin tai vahvin. Se pakotti adaptoitumaan ja kehittämään omaa peliä dynaamiseksi. Aloin hyödyntämään omaa urheilullisuuttani paremmin perusjutuissa, skriineissä ja rolleissa, sekä puolustuksessa niin pallollisena kuin pallottomanakin. Se on ollut iso oppi päättyneeltä kaudelta, jota aion kehittää entisestään tulevaisuudessakin, Vaara luettelee.

Vaaralla on hallussaan myös nykykoripallon yksi tärkeimmistä ominaisuuksista – raudan yläpuolella pelaaminen.

– Mulla on yleisurheilutausta ja siellä erityisesti korkeushyppy oli mun lajini. Se on muovannut liikkumistani ja tekemistäni. Koriksessa musta on ollut aina hauskempaa olla nopea ja juosta donkkiin kuin painia ja työntää korin alla. Ja kun tilannekovuutta vaaditaan, sitä löytyy etenkin tuon viime kauden jälkeen, Vaara jatkaa.

– Tarkoitus on pitää tämä paketti hyvin kasassa ja vähitellen kehittää lisää työkaluja tälle pelipaikalle. Lähitulevaisuuden isoimpia kehityskohteita ovat heittotaito ja pallonkäsittely.

Intti kunnialla loppuun ja minuutteja maajoukkuepaidassa

Kesken Pro A:n runkosarjan haasteiden Vaara piipahti päivän verran Suomessa ilmoittautumassa Santahaminan urheilukouluun muiden alokkaiden kanssa. Varusmiespalveluksen ensimmäinen kuukausi sujui Vaaralta kuitenkin etänä.

– Kävin Santahaminassa ilmoittautumassa 17. huhtikuuta, palasin vielä samana päivänä Hageniin ja 15. toukokuuta, kun kauden päätyttyä hyppäsin muiden mukaan suoraan taisteluharjoituksiin, hän naurahtaa.

– Intti on ollut tähän asti hauska kokemus, mutta myös fyysisesti rankka, koska en ole saanut kunnolla lepoa kauden jälkeen. Siitä syystä otin esimerkiksi ensimmäisen Rising Stars -treeniviikon vielä vähän kevyemmin. Tavoite on kuitenkin nyt käydä armeija kunnialla läpi ja saada kroppa hiljalleen pelikuntoon.

Muiden nuorten pelaajien tavoin Vaara pitää alkanutta maajoukkuekesää sekä itseisarvona että näyteikkunana. Vähille peliminuuteille jääminen seurajoukkuekauden aikana kasvatti Luukaksen nälkää ja sytytti halun osoittaa, mihin hänestä on.

– Voi olla, että mun on keskimääräistä helpompaa lähteä maajoukkuekesään, kun viime kauden tilastojen perusteella moni ei välttämättä odota minulta hirveästi mitään. Se kelpaa minulle, saan treenata ja pelata ilman paineita, Vaara naurahtaa.

– Mulla on kuitenkin itsevarma olo kauden jälkeen. Mulla on hirveä näytönhalu ja päätin ihan alusta asti, että menen treeneissä samalla pelikovuudella kuin Saksassa. Mun aikataulussa universiadeihin pääseminen on kesän ykkösjuttu, ja Susijengiin tahdon ehdottomasti mukaan sen jälkeen, jos kutsu käy.

Lähde: Koripalloliiton tiedote