Kisakallion Susi Training Centerissä järjestettävät 16-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisat jyrähtivät käyntiin torstaina Sudenpentujen kaataessa kahdesti Norjan selvin loppulukemin. Pojat voittivat oman pelinsä 45 pisteellä; tytöt taas peräti 83:lla.

16-vuotiaiden poikien ottelussa Sudenpennut porhalsi omille teilleen Norjalta puoliajan jälkeen ja pääsi ulvomaan voittoa loppulukemin 94-49 (46-34).

Norja lähti peliin intensiivisesti tuplaavalla prässillä, joka aiheutti suomalaisille harmaita hiuksia menetysten ja epävarmuuden muodossa. Komento siirtyi Suomelle toisella neljänneksellä ja lopullinen ero syntyi kolmannella neljänneksellä, jonka Suomi vei 21-2.

– Hyvä aloitus turnaukselle. Ensimmäinen erällä ihan ymmärrettävistä syistä näkyi jännitystä ja liikkeen kankeutta. Norja oli taitava omissa jutuissaan, pääsi ajamaan kohti koria ja heillä oli ihan hyviä kolmen pisteen heittäjiä, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Pelin tiimellyksessä on tärkeää adaptoitua vastustajaan. Nyt me selkeästi näimme Norjassa tietynlaisia vahvuuksia ja onnistuimme pysäyttämään toisella puoliajalla heidän ajopelinsä. Se avasi myös hyökkäyssuunnan.

Toinen puoliaika oli Sudenpentujen juhlaa, jossa nähtiin vaarallisia tilanteita ja aggressiivista puolustusta, mikä poiki toiseen päähän nopeita hyökkäyksiä ja muutaman komean donkin.

Sudenpentujen onnistujiin lukeutui muun muassa 208-senttinen Elias Pura (4/12) ja nuoren uransa ensimmäisen maaottelun pelannut Samu Adler (15/4).

– Elias teki valtavasti hommia ja meni suurella antaumuksella jokaiseen irtopalloon. Samulta komea tapa aloittaa maajoukkueura. Eikä pelkästään pistemäärä, vaan hänellä oli todella hienoja perimeter-alueen puolustuksia.

Adlerin lisäksi Suomelta kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät Matias Karlin (16/4), Matias Haliseva (11/6) ja Verneri Virtanen (10/2/6 syöttöä). Norjan pistehai oli Matthew Garcia (15/0).

Suomi kohtaa perjantaisessa pelissä Islannin klo 19:30.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jätti Norjan vain kuuteen pelitilannekoriin

Päivän ensimmäisessä ottelussa, 16-vuotiaiden tyttöjen Suomi-Norja-pelissä, nähtiin maajoukkuetasolla harvinaislaatuinen ero, kun Suomi vei ottelun loppunumeroin 102-19 (61-7).

Norjan ensimmäinen pelitilannekori nähtiin vasta kolmisen minuuttia ennen puoliaikaa ja Sudenpennut puolusti kolmannella neljänneksellä vastustajansa nollille. Norja sai koko ottelussa vain kuusi pelitilannekoria. Loput pisteistä syntyivät vapaaheittoviivalta.

– Toiveena oli terävä alku matsiin, että pääsisimme heti rytmiin ja kun tullaan vaihdosta, niin ollaan valmiina jatkamaan sitä. Tytöt teki valtavan määrän töitä, vaikka peli olikin selvä jo heti alussa, emmekä ottaneet jalkaa pedaalilta, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi.

Tilastopoimintoina Sudenpennut pakotti Norjan 50 menetykseen ja kaapi käsittämättömät 85 levypalloa, joista 46 hyökkäyspäässä. Pelitilanneheittoja Suomi sai 123, joista sisään meni maltilliset 44 (35%).

– Vaikka heitimme paljon ohitse, niin työmoraali säilyi. Aika harvinaista, että heittää paljon ohitse ja moraali kestää hakea ne kerta toisensa jälkeen.

Suomeltta tuli onnistumisia läpi 12 pelaajan kokoonpanon, mutta korkeimmat pistemäärät heittivät Nicole Ogun (15/13), Tiia Talonen (12/10), Eevi Haveri (11/7), Erika Mace (10/9/6 syöttöä/6 riistoa), Silja Loukola (10/12) ja Lilli Laine (10/4/ syöttöä).

Suomi kohtaa perjantaina Islannin klo 16:45.

Lähde: Koripalloliiton tiedote