Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue varmisti paikkansa A-divisioonan EM-kisoissa myös ensi vuodelle, kun Sudenpennut kaatoi 33 pistettä heittäneet Elina Aarnisalon johdolla Portugalin 77-89 (43-43). Suomi pelaa täten sijoista 9-12.

Tiukassa väännössä Suomi nousi lopullisesti keulille vasta päätösneljänneksellä, mutta vielä noin puolitoista minuuttia ennen loppusummeria Portugali huohotti kolmen pisteen päässä 77-80. Sudenpennut sai hengitystilaa Amanda Mäkelän (5/3/5 syöttöä) kylmäpäisellä kolmosella, jonka myötä ero venyi kuuteen pisteeseen 77-83.

Viimeisen minuutin ajan Sudenpentujen puolustus kesti jokaisen Portugalin korintekoyrityksen. Loppulukemat suomalaiset nakuttelivat vapaaheittoviivalta osuen mallikkaasti kuusi kahdeksasta yrityksestä.

Portugali voitti jokaisen ottelunsa alkulohkossa, mutta taipui eilen pudotuspeleissä (Round of 16) Puolalle ja menetti paikkansa kahdeksan parhaan joukossa.

– He kokivat eilen shokkitappion erittäin hyvin heittänyttä Puolaa vastaan. Heillä on tässä ikäluokassa huippujengi ja kisojen paras iso pelaaja. Kovaa jengiä vastaan onnistuimme hienosti, Suomen päävalmentaja Niko Hellman kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Kisojen parhaimmalla isolla pelaajalla Hellman viittasi Clara Silvaan. 198-senttinen Silva tehtaili uskomattomat 20 pistettä ja 21 levypalloa. Vähintään yhtä kirkkaasti loisti Suomen Elina Aarnisalo, joka jatkoi ällistyttäviä otteitaan: 33 pistettä, 4 levypalloa, 8 syöttöä ja puhtaat nolla menetystä.

Portugalin hyökkäyspeli aiheutti Suomelle ongelmia, mikä näkyi muun muassa 21 hyökkäyslevypallona.

– Meillä oli puolustuspelaamisessa normaalia enemmän hankaluuksia. Vastaavasti hyökkäyspelaaminen kantoi meidän hienosti voittoon. Ratkaisevana asiana oli vasin 8 menetystä. Pystyimme vastaavasti riistämään pallon kuitenkin 12 kertaa ja tekemään niistä helppoja koreja.

Suomi pääsi alati hyökkäämään portugalilaispuolustuksen keskelle, vaikka koria suojeli Silva. Tästä osoituksena Suomi pääsi vapaaheittoviivalle kokonaisuudessaan 36 kertaa, joista sisään meni 25 (69,4%).

Portugali koitti myös selkä seinää vasten kahdesta edellisestä pelistä Suomelle tuttua taktiikkaa eli paikkapuolustusta. Suomi oli tehnyt kotiläksynsä.

– Alkuun oli pari sekavaa possessionia, mutta sen jälkeen pystyimme rauhoittumaan ja löydettiin ne oikeat syötöt oikeaan paikkaan useamman kerran putkeen ja pääsimme tekemään pisteitä myös korin alta. Oli hienoa, että pystyimme senkin haasteen selättämään turnauksen edetessä.

Aarnisalon lisäksi Suomen pistenikkareihin kuuluivat hienot pelit pelanneet Wilma Tuomi (16/4) ja sekä Peppi Lohko (12/1). Portugalin tehonaiseksi Silvan lisäksi nousi Fatumata Djalo (20/3).

A-divisioonan EM-kisoissa kolme viimeistä putoavat ensi kaudeksi B-divisioonaan. Suomen voitto tarkoitti, että Sudenpennut pelaa 18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa A-tasolla myös ensi kesänä.

– Meidän oman joukkueen matka kohti meidän unelmia päättyi eilen. Niin kauan, kun pelataan unelmasta, niin pelataan itsellemme. Kun se matka päättyi, niin pelataan muille, tuleville sukupolville. Tällä voitolla jätimme perinnöksi 2006 ja 2007 syntyneille mahdollisuuden pelata A-divaritasolla Euroopan parhaita joukkueita vastaan. Ja se on äärimmäisen arvokas asia.

Suomella on perjantaina lepopäivä kunnes sijoituspelit jatkuvat lauantaina Turkin Konyassa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote