Slovenian EM-kisat kolkuttelevat jo ovella ja kisoihin on aikaa enää vajaat pari viikkoa. Sloveniaan on odotettavissa hurja määrä suomalaisfaneja ja Ljubljanassa sijaitseva Suomen suurlähetystö palvelee kisavieraita. Suurlähetystö on järjestämässä myös fani-iltaa torstaisen Ruotsi-ottelun jälkeen.

Slovenian Suomen suurlähetystön lähetystöneuvos Ville Cantellin mukaan ongelmiin joutuneita suomalaisvierailijoita pyritään auttamaan parhaan mukaan.

– Suurlähetystö palvelee luonnollisesti kaikki kisaturisteja jos tulee ongelmia. Meillä on avattuna päivystysnumero johon voi soittaa ja lisäksi meillä on verkkosivuillamme hyödyllinen infopaketti. Tiedotamme myös Facebook-sivuillamme ja Twitterissä jos jotain viime hetken muutoksia tai vastaavia ilmenee, Cantell kertoo SuomiKoris-sivuston haastattelussa.

– Täytyy muistuttaa kuitenkin, ettemme ole matkatoimisto, vaan autamme hädänalaisessa asemassa olevia suomalaisia. Esimerkiksi jos matkustusasiakirjat katoavat tai tulee ryöstetyksi, niin ne ovat sellaisia tilanteita missä tulee olla yhteydessä suurlähetystöön, muistuttaa Cantell.

Suomen alkulohkon ottelut pelataan Koperissa, mutta suurlähetystö ei perusta etätoimistoa rannikkokaupunkiin.

– Koperissa ei ole erityistä toimipistettä, mutta Ljubljanassa palvelemme. Etäisyys on noin tunnin verran, joten sinne on helppo tulla jos on tarvetta esimerkiksi hakea uutta passia.

Cantell ei kuitenkaan usko, että suomalaisfanit aiheuttaisivat suurlähetystölle ylimääräistä päänvaivaa.

– Odotamme erittäin myönteisessä hengessä kisavieraita. Arvioiden mukaan jopa 1000-1500 suomalaista on tulossa kisoihin ja se on noteerattu myös täällä Sloveniassa kaikissa uutisissa. Tämä on, sekä Slovenialle että myös suurlähetystölle, hieno mahdollisuus esitellä tätä hienoa maata. Emme odota suuria ongelmia, sillä koripallofanit osaavat yleensä käyttäytyä hyvin. Toivotaan, että tästä tulee näyteikkuna Slovenialle ja mukava urheilujuhla jossa myös Suomella on menestystä.

Fani-ilta maajoukkueen kanssa

Suurlähetystö järjestää myös yhdessä Koripalloliiton kanssa torstaina 5.9. pelattavan Ruotsi-pelin jälkeen fani-illan Koperin keskustassa Titov Trg:lla sijaitsevassa Taverna-ravintolassa. Siellä faneilla on mahdollisuus nähdä pelaajat ja nauttia hyvästä seurasta.

– Olemme lähteneet hyvissä ajoin liikkeelle yhdessä Wienissä sijaitsevan Ruotsin suurlähetystön kanssa ja olemme suunnitelleet yhdessä tapahtumaa molempien maiden koripalloliittojen kanssa. Tarkoituksena on tehdä hyvässä Suomi-Ruotsi-hengessä Suomen ja Ruotsin välisen ottelun jälkeen mukava tapahtuma jossa molempien joukkueiden faneilla on mahdollisuus tavata molempien joukkueiden pelaajia. Tästä toivotaan iloista ja mukavaa tapahtumaa, Cantell paljastaa.

– Suomen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on lupautunut avaamaan tilaisuuden. Ajatuksena on, että tilaisuus alkaa kello 17 ja joukkueet tulevat paikalle heti pelin jälkeen. Heidät esitellään lavalla ja sen jälkeen on tilaisuus pyytää nimikirjoituksia ja sen jälkeen he antavat haastatteluja suomalaiselle ja kansainväliselle medialle. Joukkueet ovat paikalla noin puoli tuntia, Cantell valottaa illan kulkua.

Joukkueen poistuminen ei kuitenkaan tarkoita juhlien päättymistä.

– Ilta jatkuu musiikilla ja ajatuksena on tarjota faneille hieman slovenialaista kulttuuria ja ilta jatkuu Tavernassa aina kello 21 saakka. Siellä on yhtye soittamassa ja lähistöllä on myös viinin maistelualue jossa voi kokeilla paikallisia viinejä.

Jokaiselle kisamaalle on järjestetty Koperissa myös oma kahvilansa tai baarinsa, missä he voivat kokoontua ja missä on tarjolla informaatiota. Suomen kohtaamispaikka sijaitsee keskustassa Bar Museumissa.

– Tarkoitus on, että siitä voisi muodostua faneille sellainen oma kokoontumispaikka. Siellä on myös paikallisesta yliopistosta vapaaehtoinen henkilö jakamassa tietoja kaupungista ja tapahtumista. Siellä on myös jatkobileet fani-illan jälkeen kello 23-2 ja siellä soittaa paikallinen yhtye. Meno jatkuu siis siellä toivottavasti voittoisan Ruotsi-pelin jälkeen.

Salin ja Rannikko Suomi-koriksen suurlähettiläitä

Itsekin koripalloa pelaavana ja aktiivisena koripallomiehenä Cantell odottaa pelejä innokkaana. Hänellä on kova luotta Susijengiin.

– Suomi lähtee hyvistä asemista. Olemme lohkossa haastajina, mutta luulen sen sopivan meille hyvin. Susijengillä on kaikki mahdollisuudet yllättää ja päästä jatkoon tästä kovasta alkulohkosta.

Suomalaista koripalloa Sloveniassa ovat tehneet tunnetuksi Ljubljanan Union Olimpijassa pelanneet Sasu Salin ja Teemu Rannikko.

– Täällä Ljubljanassa lähes kaikki tuntevat heidän nimensä ja he ovat tuoneet Suomelle paljon positiivista mainetta. Sasuhan solmi juuri kahden vuoden jatkosopimuksen ja Teemu on täällä legenda. Tästä syystä luulen, että Suomella tulee olemaan myös paljon slovenialaisia faneja.

Slovenian Suomen suurlähetystö Facebookissa.
Slovenian Suomen suurlähetystö Twitterissä.
Slovenian Suomen suurlähetystön kotisivut.

Salttu Forsström

Salttu Forsström on Sloveniassa asuva suomalainen vapaa toimittaja, joka raportoi SuomiKoris.comille suoraan EM-kisaisäntämaan ilmiöistä ja tapahtumista.