Mikhail ”Khail” Torrance saapui Salon katukuvaan Vilppaan jenkkitriosta ensimmäisenä. Syyskuun lopulla 25 vuotta täyttävä takamies saapui tavallaan tuttuun ympäristöön, sillä alabamalainen vietti toukokuussa viikon Vilppaan treenivahvuudessa.

Torrance sai Suomen uralleen leppioisan startin, sillä ensimmäisen viikon mies pääsi treenaamaan yksilöohjauksessa muun joukkueen viettäessä kesän viimeistä omatoimiviikkoa.

Alabaman yliopistossa pelanneen Torrancen menneisyys on hyvin traaginen, sillä sydänsairaus romutti unelmat NBA:sta, mutta nyt mies tekee uutta tulemista.

– Olen vahvasti uskonnollinen ihminen ja uskon, että kaikella on tarkoituksensa. Alabaman pelikavereista kolme miestä pääsi NBA:han ja itse olin etukäteiskaavailuissa menossa samaan suuntaan. Olin pointtilistalla kakkosena John Wallin jälkeen, mutta sydän petti ratkaisevalla hetkellä ja unelma särkyi, Torrance miettii Vilppaan kotisivuilla.

Torrancen sydän pysähtyi ja häntä pidettiin sen jälkeen koomassa kymmenen päivää. NBA-unelman särkyminen oli suuri pettymys, mutta nyt hän on ollut jo pitkään täysin terveenä ja katsoo positiivisena kohti tulevaisuutta.

– Minulla oli suuret odotukset, joten pettymys oli valtava. Olin salilla kaksi viikkoa NBA-draftin jälkeen ja yhtäkkiä heräsin sairaalassa. Sydän oli pysähtynyt treeneissä enkä muista koko tapauksesta yhtään mitään. Itse asiassa luulin, että minua oli ammuttu. Kun heräsin sairaalassa, kokeilin koko kroppani läpi ja etsin luodinreikiä. Ensimmäinen ajatus oli, että koripallourani oli tässä. Kävin sairaalassa pitkät keskustelut Jumalan kanssa ja se auttoi minut asian yli.

– Minulla ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa kolmeen vuoteen ja tunnen itseni täydellisen terveeksi.

Torrance sai yliopistovuosiensa jälkeen sopimuksen Maccabi Tel Avivin kanssa jossa hän olisi tienannut 300 000 dollaria kaudessa, mutta sydänongelmat vesittävät sopimuksen. Lopulta hän päätyi Turkkiin Ankaraan ja sieltä Kanadaan. Nyt hän on tullut Saloon ja Suomeen. Ennakkotietoja hänelle ei maasta ollut, mutta on viihtynyt hyvin.

– Ainoa kuva oli, että täällä on kylmä. Vietin Salossa viikon toukokuussa ja pidin todella paljon tästä paikasta. Hankin kesäksi uuden trainerin, jonka avustuksella olen treenannut etenkin nopeutta kesän ajan. Coach Mikko [Tupamäki] antoi minulle kotitehtävän kesäksi – pistä itsesi kuntoon ja hankkiudu muutamasta kilosta eroon. Olen nyt huomattavasti paremmassa kunnossa kuin toukokuussa.

Torrancen mukaan Vilpas saa hänestä hyvän pelurin.

– Olen up-tempo takamies, joka pystyy scoraamaan joka puolelta kenttää, olen hyvä joukkuekaveri ja uskon terveelliseen elämään.

– Tärkein minulle on syöttö, toisena korinteko ja kolmantena levypallot. Eniten parannettavaa minulla on joukkuepuolustuksessa ja levypallopelaamisessa.