Susijengi on aloittanut EM-kisat upeasti kahdella voitolla. Päävalmentaja Henrik Dettmann on luonnollisesti tyytyväinen turnauksen tähänastiseen antiin, mutta löytää vielä Suomen pelistä kehitettävää.

Dettmann kaipaa erityisesti vielä nopeampaa hyökkäyspelaamista.

– Meillä menee vielä vähän liian helponlaisesti pallo maahan. Silloin kun pallo menee maahan, niin pelitila loppuu. Se sama mitä yritämme tehdä vastustajalle. Meidän pitäisi jaksaa pitää peli elossa ja liikuttaa palloa vähän nopeammin ja löytää vapaa mies vähän nopeammin. Se tekee vastustajan pelaamisen niin paljon vaikeammaksi. Sehän kaikissa pallopeleissä on oleellisinta – liikuta palloa. Ei tässä mitään uusia juttuja ole kukaan keksimässä, Dettmann heittää.

Suomen aikaisemmista vastustajista Turkki tukeutui kokoon ja Ruotsi kahteen yksilöön. Italia kuitenkin panostaa Suomen lailla joukkuepelaamiseen. Dettmannin mukaan vastustaja ei kuitenkaan sanele Suomen pelitapaa.

– Meillä on yksi tapa pelata ja se on meidän kivijalka, on se sitten hyvä tai huono konsepti jonkun mukaan, mutta sitä konseptia kannattaa kehittää. Jos joka peliin vaihdetaan konseptia vastustajan mukaan, niin ei ole mitään mitä kehittää. Tämä on tämä yksinkertainen oivallus mitä suomalaisessa koripallossa on viimeisinä vuosina tehty. Tämähän on ihan ”Petterin” [Robert Petersen] perintöä eikä meidän sukupolven ajatus. Tämä on aikaisemman ja kokeneemman sukupolven ymmärrys jota me viemme eteenpäin.

”Italia on vaikea vastustaja”

Italia on aloittanut turnauksen vahvasti kaataen matkallaan Turkin ja Venäjän selvästi. Asetelmat illan ottelulle ovat herkulliset, sillä ottelussa kohtaavat puhtaan pelin joukkueet ja halli on loppuunmyyty jo aikoja sitten.

– Tässä on mahdollisuus, että tästä tulee erittäin hyvä koripallo-ottelu. Mielestäni tähän asti tämän lohkon kolmesta parhaasta joukkueesta kaksi ovat samaan aikaan kentällä. Tähän mennessä Kreikka, Suomi ja Italia ovat näyttäneet joukkuepelaamisessa parasta yhteispelaamista, parasta työmoraalia ja silloin on mahdollisuus, kun kaksi hyvää on kentällä, että pelistä tulee hyvä.

Dettmann muistuttaa, että Italia on Susijengille kova haaste.

– Italia on vaikea vastustaja. He arvaamattomia, he liikuttavat palloa hyvin ja heihin on vaikea päästä kiinni. Monilla joukkueilla tuppaa olemaan sellainen pelityyli, että he väkisin aiheuttavat itselleen ongelmia, mutta Italia ei sitä tee. He pyrkivät pelaamaan peliä kuten sitä pitää pelata, eli he pyrkivät järjestää toiselle joukkueelle ongelmia pallon liikuttelulla ja pelitilan hyvällä käytöllä.

Voittamaton Italia ei kuitenkaan missään nimessä ole. Susijengin luotsi ei kuitenkaan lähde erittelemään vastustajan heikkouksia.

– Jotkut sanovat, että heidän isot miehet eivät ole kovia. Ei heidän isoilla miehillä ole ainakaan niin isot palkat kuin Turkin isoilla miehillä on, mutta kyllä heillä on hyviä pelaajia. Joku voisi sanoa, että isot miehet ovat Suomen heikko kohta, mutta kun katson esimerkiksi Tuukka Kotin peliä, niin mielestäni hän on Euroliigan tasoinen pelaaja. Hänen vahvuuksillaan pystyy pelaamaan koripalloa Euroopan korkeimmalla tasolla, kuten hän on sen osoittanut jo monta vuotta maajoukkueessa, Dettmann suitsuttaa kautta aikain kolmanneksi eniten maaotteluita Suomen paidassa pelannutta forssalaista.

Suomi ja Italia iskevät yhteen illan huippuottelussa kello 18.45 alkaen. Ottelun tunnelmia voi seurata myös SuomiKoris.comin Facebook- ja Twitter-sivuilta.

SuomiKoris.com Facebookissa
SuomiKoris.com Twitterissä

Salttu Forsström