Suomi pelasi hienot EM-kisat kaataen matkalla muun muassa Turkin, Venäjän, Kreikan ja Slovenian. Yhteensä viidestä hienosta voitosta huolimatta puolivälierät jäivät tällä kertaa haaveeksi. Henrik Dettmann kehui joukkuettaan sekä sen hienoa saavutusta.

Dettmann harmitteli, ettei kaksi voittoa jatkolohkossa riittänyt jatkoon, mutta korostaa edelleen työnteon merkitystä tulevaisuuden menestyksen takaamiseksi.

– Ensin pitäisi olla vähän onnea. Tällä kertaa pelit menivät niin, että vaikka jatkolohkossa oli kaksi voittoa, niin emme päässeet jatkoon. Viime kerralla tämä olisi varmasti riittänyt jatkoon. Ei tässä mitään taikatemppuja ole. Pitää vain jaksaa tehdä töitä, kehittää ja valmentaa uusia pelaajia ja luoda pelaajalle hyvät valmennus- ja pelaamisolosuhteet, Dettman totesi Slovenia-pelin jälkeen.

Suomen heittopeli alkoi vihdoin kulkea päätöskamppailussa ja Suomi heitti sisään peräti 17 kolmosta ottelussa.

– Nämähän ovat aina match up-pelejä ja se riippuu siitä kuka on vastassa ja mikä on päivä. Nyt oli meille päivä eikä siinä mitään sen ihmeellisempää. Voihan sitä aina spekuloida olisiko pitänyt syödä pastaa kanalla vai tonnikalalla, kumpi olisi vaikuttanut enemmän heittämiseen.

Yksi asia jäi harmittamaan

Kaksi vuotta sitten Susijengi sijoittui niin ikään yhdeksänneksi, mutta Dettmannin mukaan näissä kisoissa nähtiin paljon kovempi Susijengi.

– Tässä on huikea nousu. En olisi itse uskonut, enkä usko että kukaan muukaan, odotti tämänkaltaista pelillistä nousua. Jos viime kerralla tuli vähän halvalla 9. sija, niin nyt tällä kertaa tämä sija maistuu ja näyttää todella hyvältä. Siitä ei ole kahta kysymystä.

Dettmannille ei jäänyt mitään harmiteltavaa kisoista.

– Itse asiassa tällä hetkellä ei taida harmittaa mikään. Edellisessä turnauksessa voi sanoa, että tein yhden valmennusvirheen Makedonia-ottelussa, kun minulla oli minuutti 12 sekuntia väärä kokoonpano kentällä. Tästä turnauksesta en vielä sitä löydä. Pitää varmaan katsoa vähän tarkemmin.

Pienen pohdinnan jälkeen löytyy kuitenkin yksi asia, joka jäi mietityttämään Dettmannia.

– Ehkä me voimme miettiä valitsimmeko me oikeita strategioita, kun hävisimme. Olisiko Kroatiaa vastaan pitänyt pelata enemmän paikkaa, tai jotain. Ainoa asia, joka vähän harmittaa oli ensimmäisen vapaapäivän harjoittelu. Siinä me vähän munasimme ja se on aina päävalmentajan vika. Emme harjoitelleet mielestäni riittävän kovaa. Me tulimme tänne saliin ja innostuimme liikaa varmistelemaan heittelemistä, kun meidän olisi pitänyt pitää hyvä tempo harjoituksissa. Se on aina helppo olla jälkiviisas, Dettmann muistuttaa.

Suomessa on elätelty toiveita villin korin hankkimisesta, mutta Dettmann ei ottanut kantaa asian puolesta tai vastaan.

– Korostan sen, että henkilökohtaisesti en ole tällaisen villikorttijärjestelmän kannattaja. Jos sitä järjestelmää ei olisi, niin olisimme todennäköisesti päässeet jo MM-kisoihin, koska Euroopassa on perinteisesti tämän verran maita MM-kisoissa. Sitä ei kuitenkaan tänään jaksa miettiä, Dettmann heitti.

Salttu Forsström