Suomi ei pystynyt lunastamaan suoraan paikkaa ensi kesän MM-kisoihin Slovenian EM-kisoista. Hienon EM-menestyksen myötä puheet villin kortin hakemisesta ovat kuitenkin voimistuneet, mutta koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldénin mukaan päätökset villin kortin hausta venyvät loppuvuodelle.

Walldénin mukaan kyseessä on myös taloudellinen ratkaisu, sillä se vaatii myös huomattavia taloudellisia uhrauksia. Lisäksi kovia hakijakandidaatteja on muitakin.

– Se ei ole vielä ollut mietinnässä. Se on aika iso päätös ja pitäisi jostakin ensin tehdä rahaa, niin sitten se on mahdollista. Se maksaa 500 000 euroa, mutta sitten toinen juttu on, että siellä on neljä paikkaa vapaana. Sitä hakevat varmasti Kreikka, Turkki, Venäjä, Kiina ja Brasilia, joten se on aika kova juttu, mutta totta kai mietimme sitä. Emme ole vielä tarkkaan tutkineet kriteereitä ja ne ovat tämän loppuvuoden asioita, Walldén paljastaa.

Susijengin menestys on herättänyt positiivisen buumin Suomessa ja Walldén toivoo seurojen ottavan kaiken irti huumasta.

– Kyllä se näkyy jo nyt seuroissa jotka ovat olleet hereillä. Lapsia tulee sisään ja kentillä on heittelijöitä ja on paljon koposia ja möttölöitä. Monet seurat ovat toimineet jo hyvin tässä vaiheessa, mutta joitakin voi patistaa vielä hieman lisää.

Vielä kolme vuotta sitten Suomi karsi B-lohkon joukkueiden kanssa, mutta nyt se on kahdesti sijoittunut EM-kisoissa yhdeksänneksi. Walldénin mukaan suomalainen koripallo on ottanut jättiharppauksia eteenpäin.

– Täytyy miettiä, että kolme vuotta sitten meillä ei ollut yhtään joukkuetta kansainvälisissä peleissä ja nyt meillä on neljä joukkuetta. Loimaa pelaa toiseksi korkeinta sarjaa Euroopassa ja sitten tulevat Kataja ja KTP ja Pyrintökin pelaa Baltian liigaa. Sitä kautta he pääsevät kohtaamaan liettualaisia ja latvialaisia joukkueita, jotka ovat todella kovia. Se on aikamoinen muutos kolmessa vuodessa, Walldén muistuttaa.

Kun katsotaan kolme vuotta eteenpäin, Walldén toivoo kehityksen jatkuneen.

– Toivottavasti joku suomalainen joukkue pelaa Euroliigassa. Lisäksi näissä EM-kisoissa pitää pystyä käymään ja pärjäämään täällä. Kyllä mielestäni meidän harrastajamäärällä yhdeksäs sija on ihan huikea saavutus, Walldén totesi.

Salttu Forsström