Joensuun Kataja Basket taipui niukasti Ruotsin mestari Södertälje Kingsille Loimaalla pelatun turnauksen toisena päivänä. Ruotsalaisjoukkue oli niukasti 85-81 (22-16, 25-20, 20-24, 18-21) parempi.

Lähtötilanne viikonlopun toiseen ja samalla viimeiseen otteluun oli Katajan osalta sangen tuttu: vajaamiehityksellä liikkeelle. Turnauskokoonpanoon kuulumattomien pelaajien (Kanervo, Lasaroff, Rannikko) lisäksi päädyttiin ottelun alla varotoimenpiteenä huilauttamaan lauantaina hyvän ottelun Sundsvallia vastaan pelannutta Renaldo Majoria. Amerikkalaisen reilu viikko sitten loukkaantunut nivunen ei ole vielä täysin oireeton.

Joensuulaiset aloittivat ottelun huolimattomasti ja joutuivatkin heti ylösheitosta takaa-ajajaksi.

– Valmistautumisemme epäonnistui. Kaveri tuli kovaa ja hyvällä sykkeellä päälle ja sorruimme alkuminuuteilla 4-5 menetykseen, päävalmentaja Jukka Toijala raportoi Katajan sivuilla.

Hallitseva Ruotsin mestari Kings johti ottelua suurimmillaan lähes 15 pisteellä ennen kuin joensuulaiset saivat peliään kulkemaan. Kataja nousi hiljalleen lähemmäs ja lähemmäs ja kun hyvää syyskuntoa osoittavan Petri Virtasen (25 pistettä, 4 levypalloa, 2 syöttöä, 2 riistoa, kolmoset 6/10, plus-miinus -luku -3) kaksi perättäistä kolmosta kulutti naruja kaksi minuuttia ennen loppua, oli tilanne jo 77-80.

Kataja nousi vielä pisteen päähän (79-80), mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Peli ratkesi lopullisesti ruotsalaisille vain viisi sekuntia ennen loppua Vesa Mäkäläiselle (6/1/3 s./+1) tuomitun askelrikkeen myötä. Loppulukemat olivat 81-85 (16-22, 20-25, 24-20, 21-18).

Lauantaina Biisoneille 70-76 taipunut Södertälje rakensi voittonsa paitsi aktiivisen puolustuspelin, myös tarkan heittopelin varaan. Sen kahden pisteen heitot (17/28) osuivat 61-, kolmoset (9/26) 35- ja vapaaheitot (24/27) 89-prosenttisesti. Katajan vastaavat tarkkuudet olivat 55, 32 ja 83 prosenttia.

Katajalle kirjattiin lopulta 17 menetystä (Södertälje riisti 9 kertaa), Södertäljelle 13 (Kataja riisti vain kolmesti).

Majorin sivussa olon johdosta kahdeksan miehen rotaatiolla pelanneesta Katajasta Juho Nenonen (16/5/vapaaheitot 10/11/plus-miinus -luku -5) esiintyi erityisen pirteästi. Pisteistään 10 syntyi tarkalla viimeistelyllä vapaaheittoviivalta. Kaikkiaan Nenosta rikottiin ottelussa peräti 10 kertaa.

Korinaluspelaajat Sami Lehtoranta (13/5/-1) ja Mike Morrison (10/2/-5) paransivat hieman loppua kohden. Lähes koko ottelun uurastanut Juho Lehtoranta (5/3/+2) päätyi Mäkäläisen ohella joukkueesta ainoana plus-miinus -luvussaan plussalle. Tasaisesti joukkuettaan peluuttanut Toijala antoi Jesse Niemelle (2/3/-9) paitsi paikan aloitusviisikossa, peliaikaa 22 minuuttia ja Kalle Naapille (4/0/+-0) 17.

Södertäljestä 10 pisteeseen ylsi viisi pelaajaa. Amerikkalainen Assane Sene (12/9/-4) ja kroaatti Toni Bizaca (15/1/+5) olivat korien alla sunnuntaina aavistuksen Kataja-taisteluparejaan edellä. Todella lupaavan parikymppisen Tobias Borgin poissaollessa takakenttää hallitsivat maajoukkueratsu Martin Pahlmblad (15/1/2 riis./-4), Mike Joseph (10/4/2 s./3 riis./+9) sekä amerikkalainen John Roberson (17/1/7 s./+9).

Päävalmentaja Toijala katsoo tällä hetkellä vielä luonnollisesti tulosten taakse.

– Tässä vaiheessa haemme otteisiimme rytmiä ja intensiteettiä, joita onnistuimmekin saamaan. Kaiken kaikkiaan pääsimme taas tekemisissämme hieman eteenpäin.

– Levypallopeliin on saatava parannusta. Emme mene levyreihin riittävän hanakasti, sen suhteen meidän tulee olla jatkossa aktiivisempia.

Korisliigan startti ensi perjantaina tulee Katajalle hieman liian nopeasti. Loukkaantumisista ja poissaoloista johtuen joukkueen sisäänajo on vielä pahasti kesken.

– Preseasonimme jatkuu näillä näkymin 5. marraskuuta saakka, Toijala napauttaa.

– Yhtään Korisliigaa aliarvioimatta tulemme keskittymään ensimmäiset kierrokset enemmän omiin kuin vastustajien tekemisiin. Olemme olleet koko valmistautumisjakson enemmän tai vähemmän rikki emmekä ole juurikaan päässeet harjoittelemaan tai pelaamaan etukäteen suunnitellusti.

– Lähdemme tietenkin voittamaan jokaista liigaottelua, ”Toikka” tarkentaa.

Kataja Basket aloittaa Korisliiga-kauden Kouvolan Kouvojen vieraana. Joukkue pelaa ensimmäiset kolme kierrosta vieraskentällä. Ensiesiintyminen kotona Joensuu Areenalla tehdään maanantaina 14. lokakuuta, jolloin vastaan asettuu Namika Lappeenranta.

FIBA EuroChallenge käynnistyy 5. marraskuuta kotiottelulla ranskalaista Cholet Basketia vastaan.