Urheilun oikeusturvalautakunta on 8.5.2015 tekemällään päätöksellä muuttanut Suomen Koripalloliiton liittohallituksen 16.4.2015 tekemää päätöstä liittyen KTP-Basketin pelioikeudettoman pelaajan peluuttamista koskevassa päätöksessä.

Oikeusturvalautakunta piti Koripalloliiton tekemää kohtuullistamisratkaisua perusteltuna, mutta piti rangaistustoimenpiteitä riittämättöminä ja määräsi KTP-Basketille kuuden sarjapisteen pistemenetyksen. Koripalloliiton hallitus kokoontui heti myöhään perjantai-iltana käsittelemään oikeusturvalautakunnan päätöksen vaikutuksia.

Suomen Koripalloliiton hallitus kokoontui perjantai-iltana pikakokoukseen käsittelemään oikeusturvalautakunnan päätöksen vaikutuksia. Liittohallitus katsoi, että päätöksen seurauksena Korisliigan puolivälierä- ja välieräotteluiden otteluparit ja lopputulokset pysyvät ennallaan. Lisäksi liittohallitus päätti, että finaalien ja pronssiottelun kotietu määräytyy oikeusturvalautakunnan edellyttämän sarjataulukon mukaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kataja-Basket saa Korisliiga-finaaleissa kotiedun siinäkin tapauksessa, että sen finaalivastustajaksi etenee KTP-Basket. Kataja voitti perjantaina oman välieräsarjansa viidennessä ottelussa Karhun 89-88 ja eteni otteluvoitoin 3-2 finaaleihin. Toisessa välieräsarjassa otteluvoitot ovat tasan 2-2. Loimaa Bisonsin ja KTP-Basketin välinen viides välierä pelataan lauantaina 9.5. Loimaalla.

– Koripalloliitto haki alun perin osapuolille reilua ratkaisua ikävässä tilanteessa. Oikeusturvalautakunnan päätöksen mukaisesti liitto oli oikeilla linjoilla haettuaan kohtuullistamista, mutta oikeusturvalautakunta päätti koventaa KTP-Basketin rangaistuksia, summaa tapauksen Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén Koripalloliiton tiedotteessa.

– Kaikki tapausta seuranneet ymmärtävät, että päätöksenteko sen eri vaiheissa ei ole ollut helppoa ja sen osoitti jopa oikeusturvalautakunta omalla päätöksellään. Olemme kuitenkin jo reagoineet asiaan. Lauantaina kokoontuva Koripalloliiton valtuusto saa käsiteltäväkseen kilpailusääntöjen muutosesityksen, jossa edustuskelvotonta pelaajaa peluuttaneen joukkueen rangaistuskeinoiksi tuodaan useampia variaatioita, päättää Walldén.