FIBA Europe Cup -juna pysähtyy keskiviikkona jälleen Joensuussa, jossa Kataja Basketilla on edessä yksi kaikkien aikojen kovimmista haasteistaan. Vastustaja, ranskalainen ASVEL Basket, on lohkon ennakkosuosikki ja 17 Ranskan mestaruuden sekä lähes 500 kansainvälisen ottelun tuomalla kokemuksella todellinen koripallojättiläinen.

Ranskalaiset ovat jatkolohkon O kärjessä yhdessä israelilaisen Maccabi Rishon LeZionin kanssa, kummankin saldo on kaksi voittoa ja yksi tappio. Sijoilla kolme ja neljä ovat yhdellä voitolla ja kahdella tappiolla Kataja sekä slovenialainen Krka Novo Mesto. 16 joukkueen pudotuspeleihin etenee jokaisesta neljän joukkueen lohkosta kaksi parasta.

Historia ei tilastojen valossa ole Katajan puolella. Vaikka Cholet Basket hävisikin sensaatiomaisesti LähiTapiola Areenalla kaudella 2013-14, on suomalaisseurajoukkueiden saldo ranskalaisia vastaan europeleissä murheellinen 3 voittoa, 20 tappiota.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen jatkolohkon avausottelussa joulukuussa Ranskan Villeurbannessa päättyi ASVELin voittoon lukemin 95-79.

– ASVEL heitti kotiottelussaan todella tarkasti. Me roikuimme mukana sellaiset 30 minuuttia. Pelasimme hyvin, mutta emme kuitenkaan yltäneet nappisuoritukseen, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala palaa edellisotteluun seuran sivuilla.

– Olemme viime vuosina pelanneet useaa eurooppalaista huippujoukkuetta vastaan ja ASVEL on kyllä yksi kaikkein kovimmista, Toijala toteaa.

Kataja on pelannut pitkään europelejä ja Toijalan mukaan ASVEL nousee listan kärkipäähän vastustajien kovuudessa.

– Gravelines-Dunkerque (Ranska), Krasnyje Krylja (RUS) ja Pinar Karsiyaka (Turkki) olivat aikanaan erityisen taitavia ja ASVELin taso on kutakuinkin samaa luokkaa. Se on kokonaisvaltaisesti hyvä korisjoukkue. Kookas ja urheilullinen, tasaisen hyvä kaikilla pelin osa-alueilla. Heitä vastaan on pärjättävä korin alla, jonne he erityisesti tulevat hyökkäämään. Ja pallosta tulee pitää hyvää huolta, muuten omissa kolisee ja lujaa, Toijala pohtii.