Suomalaiselle NBA-fanille Keskelle keksintöä on tuttu konsepti. Kerran viikossa Sanomien podcast-applikaatio Suplaan ilmestyvä ohjelma perkaa NBA:n viikon puheenaiheet vaihtuvin vierain, mutta yksi asiantuntija tuntuu löytävän tiensä ohjelmaan Kristian Palotien vieraaksi useammallakin viikolla – ja erittäin hyvä niin.

Janne Oivio, 36, on nimi, joka monelle urheiluihmiselle on jäänyt mieleen laadukkaiden ja syvälle urheiluun porautuvien Urheilulehden ja Ilta-Sanomien artikkeleiden lopusta. Oivio kirjoittaa ja puhuu laaja-alaisesti eri lajeista, mutta koripallo ja NBA kuuluvat eittämättä asiantuntemuksen ydinpiiriin.

Oiviota voi hyvällä omallatunnolla tituleerata asiantuntijaksi, vaikka mies kertoo syventymisen lajiin tapahtuneen vasta kuluvalla vuosikymmenellä. Ilta-Sanomien silloinen urheilun esimies alkoi tilata Oiviolta Korisliigaan ja NBA:han liittyviä juttuja, joita alkoikin syntyä kera intohimon ja halun oppia.

Vuonna 2014 tapahtui lopullinen vihkiytyminen NBA:lle Oivion muutettua Kaliforniaan pääasiallisena työtehtävänään NBA:sta kirjoittaminen. Verkostot laajenivat ja perehtyminen kulttuuriin sisältäpäin syvensi toimittajan ymmärrystä sarjasta nopeasti. Mieleenpainuvin NBA-muisto saa jokaisessa sarjan seuraajassa aikaan synkän huokauksen.

Oivio oli Oaklandissa, kun skandaali Los Angeles Clippersin silloisen omistajan Donald Sterlingin ympärillä räjähti Warriorsin ja Clippersin välisen pudotuspelisarjan aikana. Sterlingin kerrotaan olleen tiedetty kautta liigan paatuneeksi rasistiksi, mutta vasta TMZ:n paljastamat salanauhat antoivat riittävän oikeutuksen liigalle hankkiutua Sterlingistä eroon. Hänet pakotettiin luopumaan seurasta, mutta Sterling kuittasi yli kaksi miljardia dollaria ikään kuin vaivan palkaksi.

– Pääsin seuraamaan lähietäisyydeltä, miten Clippersin pelaajat yrittivät käsitellä kesken pudotuspelien julki tullutta skandaalia. Pääosin tummaihoisista pelaajista koostunut ryhmä oli luonnollisesti kovasti koetuksella, ja valmentaja Doc Rivers otti ihailtavalla tavalla ohjat tilanteen ollessa pahimmillaan.

– NBA:ssa pukukopit ovat auki haastatteluille puolen tunnin ajan ennen ottelujen alkua, mutta sillä kertaa Oaklandissa Clippersin pelaajat pysyivät varsin ymmärrettävästi suljettujen ovien takana. Vaikka oltiin Oaklandissa Los Angelesin sijaan, tunnelma oli todella jännittynyt, Oivio kuvailee SuomiKoris.comin haastattelussa.

Kuluva kausi on suomalaisittain tunnetusti historiallinen. Lauri Markkanen on avainpelaaja joukkueessa, jossa Janne Oivion mukaan oikeastaan mikään ei ole kunnossa.

– Bulls on huonosti rakennettu, heikosti johdettu ja huonosti valmennettu. Siinä se pähkinänkuoressa. Oikeastaan koko johto pitäisi vaihtaa – niin ainakin, jos ennen kesää ei paljastu johdonmukaisempaa suunnitelmaa.

Seura on silti kaikessa surkeudessaan tällä hetkellä Oivion mukaan ”ihan hyvä” paikka Markkaselle. Ensi kesän toiminta varaustilaisuudessa, valmentajamarkkinoilla ja pelaajien vapailla markkinoilla määrittävät seuran suuntaa pitkälle eteenpäin.

Markkasen pelissä yksilönä toimittaja on pistetehtailun sijaan yllättynyt suomalaisen valmiudesta ja kyvystä fyysiseen peliin, mutta lisää samaan hengenvetoon, ettei NBA ole enää samanlainen liiga kuin 5-7 vuotta sitten. Pelin painopiste on siirtynyt yhä enemmän ja enemmän kolmen pisteen kehälle.

– Vanhan koulun isoja körrejä ei enää samalla tavalla ole. Silti Markkanen pärjää levyillä yllättävän hyvin. Robin Lopez hoitaa paljon likaisesta työstä kuten boxouteista, mutta Markkanen on silti osoittanut erinomaista pelikäsitystä päästessään oikeisiin paikkoihin saadakseen ne pallot.

– Puolustuspeli yleisesti on isoin kehityskohde. Markkanen ei ole ollut huono, mutta kokoisekseen keskinkertaisen sylivälin vuoksi Markkanen ei pelkällä ulottuvuudellaan pysty muuttamaan vastustajien heittoja niin helposti kuin moni paljon lyhyempikin pelaaja. Mitä enemmän Markkanen pelaa, sitä enemmän vastustajat yrittävät löytää hänen pelinsä heikkouksia. Tulevat pari kuukautta tulevat olemaan kova testi, Oivio arvioi.

Golden State Warriors on tehnyt viimeiset vuodet vaikutuksen pelillään ja tuloksillaan kaikkiin NBA-seuraajiin. Oivio on ihaillut Boston Celticsin kypsymistä joukkueena ja nimeää sen hallitsevan mestarin vahvimmaksi haastajaksi keväällä – varsinkin jos laitahyökkääjä Gordon Hayward toipuisi pelikuntoon.

Kyrie Irving on MVP-ehdokas, eikä hän vielä edes heitä tasollaan. Al Horford on upea pelaaja. Tulokaspelaaja Jayson Tatumin peli on uskomattoman sulavaa ikään ja statukseen nähden. Tatum, Jaylen Brown, Marcus Smart ja moni muu nuori pelaaja muodostavat Celticsille huikean rungon tuleviksi vuosiksi. Ja on aivan uskomatonta, että heidän takanaan tulokaspelaajat Semi Ojeleye, Daniel Theis ja Guerschon Yabusele sekä nuori pointti Terry Rozier ovat kaikki hyviä pelaajia. Seuraava dynastia, vaikkei ehkä vielä olekaan valmis pudotuspeleissä finaaleihin sakka.

Cavaliersin puolustukseen Oiviolla ei ilman pelaajakauppoja ole luottoa ja Houston Rocketsin menestyskin lepää Chris Paulin ja James Hardenin mahdollisesti paikoilleen napsahtavan yhteispelin varassa.

Totuus todennäköisyyksistä on kuitenkin helsinkiläistoimittajan mukaan muita joukkueita kohtaan armoton. Warriors ei tule kaatumaan ilman merkittäviä loukkaantumisia, sillä sen materiaali on syventynyt tälle kaudelle entisestään. Heikkouksien löytäminen on erittäin vaikeaa.

Tulevalla viikolla 48 kerromme mihin asioihin Oivio suosittelee tarkentamaan katseen tämän kauden NBA:ssa. Vihjattakoon tässä vaiheessa niihin liittyvän muun muassa New York Knicks ja LeBron Jamesin halloween-bileet.