Viikolla 47 SuomiKoris.com julkaisi henkilökuvan Urheilulehden NBA-toimittaja Janne Oiviosta. Jutussa kävimme läpi muun muassa Oivion matkaa NBA:n asiantuntijaksi ja Chicago Bullsin kuluvan kauden haasteita. Haastattelun jatko-osassa hän antaa nyt kaksi vinkkiä seurattavaksi käynnissä olevalle kaudelle.

Ensimmäisessä Oivio neuvoo kiinnittämään katseet New York Knicksin nuoreen latvialaistähteen Kristaps Porzingisiin. 22-vuotias, parhaillaan nilkkavammaa poteva, Porzingis on toimittajan mukaan ”tie ja totuus”.

– Katsokaa Knicksin pelejä, ette kadu, Oivio lupaa.

Toinen vihje on laaja, mutta äärimmäisen mielenkiintoinen. NBA on Oivion mukaan ennen kaikkea tarinoiden liiga ja tällä hetkellä kuumimmillaan sitten 1990-luvun alun. Tähän hän listaa muutamia syitä.

– NBA-pelaajat ovat persoonia, jotka uskaltavat heittäytyä somessa ja muualla julkisuudessa. Missä muussa lajissa syntyisi viikkokaupalla keskustelua LeBron Jamesin Halloween-bileistä, jossa on Golden Statea trollaava koristekakkuhautakivi tekstillä ”3-1 lead”?

– Pelaajien taustat ovat suomalaisesta näkökulmasta poikkeuksellisia. Jimmy Butler, Giannis Antetokounmpo ja kumppanit ovat nousseet asemista, jollaisia ei täällä härmässä oikein osaa kuvitellakaan.

Oivio sanoo myös pelaajamarkkinoilla tapahtuvan draaman olevan hänelle itselleen samalla viivalla pelien seuraamisen kanssa. LeBronin johdolla pelaajat ovat alkaneet päättää kohtalostaan itse, eivätkä enää suostu seurojen pompoteltaviksi. Tästä myös Oivio on mielissään.

– Tämä tarkoittaa sitä, että tilanteet kuten Kyrie Irvingin treidi tai Eric Bledsoenkin liikkuminen eivät ole enää poikkeus vaan sääntö.

Moni ei ole eri mieltä siitä, että NBA:n palkkakattosysteemi on vähintäänkin monimutkainen. Oivio lupaa kuitenkin koko sarjasta aukeavan ihan uuden puolen, kun asiaan jaksaa perehtyä.

– Palkoilla, cap holdeilla, jatkosopimuksilla, optiovuosilla ja monella muulla asialla tehdään kauppoihin johtavia ratkaisuja, jotka voivat heijastua vuosien päähän. Kesän vapaat markkinat ovat tietysti omanlaisensa kulminaatiopiste, mutta nykyisin NBA on 24/7/365 –liiga. Koko ajan tapahtuu jotain, ja merkittävimmät siirrot liikuttavat koko liigan valtatasapainoa.

Oivio on tyytyväinen nykytilanteeseen. Uusia haastajia nousee jatkuvasti, peli kehittyy nopeasti, ja pelaajat liikkuvat lähes vastaavalla vauhdilla. Jos seurat voisivat vanhaan malliin pitää tähdistään kiinni joka tilanteessa mestarit voitaisiin määrätä myös vanhan malliin etukäteen.

– Aiemmin mainitsemani Cavaliers on loistava esimerkki koko tilanteesta. Jos oltaisiin NFL:ssä tai NHL:ssäkin, niin todennäköisesti asenne olisi ”näillä mennään”. Kun puhutaan NBA:n maailmasta lyhyine sopimuksineen ja sääntöineen niin Cavs saattaa hyvin räjäyttää melkoisen siirtopommin keväällä. Se lisää entisestään intoa seurata liigaa myös harmaan runkosarjan keskellä.

15. joulukuuta on Oivion mukaan seuraava NBA:n kriittinen piste. Silloin kesällä vapaina agentteina seuraa vaihtaneita pelaajia saa taas treidata. Periaattessa tämä tarkoittaa sitä, että koko liigan pelaajamateriaali on jälleen markkinoilla. Edessä on siis äärimmäisen mielenkiintoinen joulukuu.