Toista kauttaan Grand Canyon Universityssa pelaava Susijengin lupauksiin lukeutuva takamies Fiifi Aidoo (188cm/21v) on löytänyt paikkansa päävalmentaja Dan Majerlen rotaatiossa ja NCAA-koripallon metkut ovat jo tuttua kauraa.

Aidoo on ollut joukkueensa tämän kauden esityksiin tyytyväinen.

– Alkukaudesta pelattiin mahtavaa koripalloa ja konferenssin ulkopuolella oli tosi kiihkeitä matseja. Pystyimme pelaamaan sellaista meidän omaa peliämme ja etenkin puolustuksessa intensiteetti oli todellakin kohdillaan, Aidoo aloittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Olimme parhaimmillamme koko maan kolmanneksi paras puolustusjoukkue ja se onkin isoin syy sille, miksi pystyimme pelaamaan hyvin kouluja vastaan, jotka olivat rankingissa meidän yläpuolellamme.

Western Athletic konferenssin tasaisessa kärkipäässä koko konferenssin voitosta kamppailevat nelikko GCU, konferenssia johtava New Mexico State, sekä GCU:n alapuolella majaileva kaksikko Seattle University – Utah Valley. Kuinka korkealle Aidoo näkee koulunsa rahkeiden riittävän?

– Kyllä mä näen, että meillä on potentiaalia voittaa konferenssimme ja edetä sitä kautta NCAA-turnaukseen, Aidoo linjaa.

– Jotta se olisi mahdollista, meidän pitää kuitenkin pystyä pitämään huolta pienistä asioista, jotka ratkaisevat otteluita. Pallonmenetykset, levypallot ja puolustuksessa kommunikointi ovat avainasemassa.

NBA-legenda Dan Majerlen valmennuksessa toista kauttaan pelaava Aidoo sai jo tulokaskaudellaan ”freshmanina” tuntuvasti vastuuta. Sophomore-vuoden aikana takamiehen peliminuutit ovat vaihdelleet ja minuuttikeskiarvo on jopa hieman laskenut, mutta se on hinta, joka on maksettava peliesitysten kohottamista odotuksista.

– Rima on todellakin korkealla tällä kaudella odotusten suhteen. Coach Majerle odottaa meiltä kaikilta sataprosenttista sitoutumista. Lyhyesti voisi todeta, että mitään muuta vaihtoehtoa emme edes mieti kuin oman konferenssimme voittamista ja sitä kautta NCAA-turnaukseen (March Madness) pääsemistä, Aidoo toteaa.

Odotukset ovat kuitenkin korkealla koko joukkueen osalta. Kun tilanne on sama jokaisella pelaajalla, pysyy kilpailu peliminuuteista terveenä ja joukkue menee koko ryhmän voimin eteenpäin.

– Peliminuutit eivät ole taattuja minulle, eikä niitä toisaalta kyllä taata kenellekään. Joka päivä niistä taistellaan ja kilpaillaan harjoituksissa, Aidoo paljastaa.

Aidoon rooli on selkiytynyt entisestään viime vuodesta. Kuluvalla kaudella Majerlen rotaatiossa erityisesti niin kutsutun ”second unitin”, eli rotaation ydinpelaajille huilua antavien viisikoiden alfaurokseksi noussut Aidoo on vastuun myötä kypsynyt valintojen tekijänä ja ottanut kehitysaskeleita myös hyökkäyksen johtamisessa.

– En ole ikinä pitänyt itseäni niinkään johtajana, mutta ehkä se on yksi asia missä minun täytyy vielä kehittyä, Aidoo pyörittelee.

Valintojen tekemisessä kehittyminen on Aidoon kohdalla näkynyt esimerkiksi kohonneina heittoprosentteina. Kolmoset osuvat nailoniin 31% tarkkuudella ja pelitilanneheitot kaikkinensa 43,6% tahdilla, molempien ollessa selvä parannus vuoden takaisesta. Pisteitä Aidoo 4,9 ottelua kohden.

Ennen kaikkea Aidoo on löytänyt joukkuekavereitaan selvästi aikaisempaa paremmin. Aikaisempaa kypsemmin peliä lukeva Aidoo on jakanut 1,3 syöttöä ottelua kohden ja menetyskeskiarvo on sekin laskenut vain 0,7 menetykseen ottelua kohden.

– Olen aina kyllä pitänyt itseäni tietyllä tavalla hyvänä pelin lukijana. Varmasti yksi syy miksi olen pystynyt nostamaan syöttökeskiarvoani ja johtamaan peliä aikaisempaa paremmin on yksinkertaisesti ympäristöön tottuminen, Aidoo pohtii.

Täysin omanlaisensa mausteen GCU:n pelit saavat parketin ulkopuolelta. Koulu pelaa vasta ensimmäistä vuottaan täysillä oikeuksilla 1-Divisioonan tasolla karenssivaiheen jälkeen, mutta Grand Canyon Universityn kotiyleisö on kerännyt jo nyt mainetta mahdollisesti koko NCAA-kartan villeimpänä.

Kutsumanimen ”Havocs” saanut, opiskelijoiden täyttämä osa katsomosta tarjoaa kotijoukkueelle vertaansa vailla olevan energialatauksen ja saa vastustajien polvet tutisemaan jo reilusti ennen ylösheittoa. Havocsien rutiineihin lukeutuu muiden muassa viisitoista minuuttia ennen ottelua tapahtuva ”Pre Game Party”, joka tarkoittaa juuri sitä mitä nimi lupailee.

Koko katsomo räjähtää juhlimaan DJ:n soittolistan tahdissa ja ottelutapahtuma saa virallisesti alkunsa.

– Meillä on aivan käsittämätön kotiyleisö. En ole kokenut missään muualla, ikinä, tällaista energiaa mikä meidän kotimatseissa on, Aidoo hehkuttaa.

– Meille pelaajille se on etu, mitä muut joukkueet eivät saa kokea.