Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue aloitti EM-kisansa Latviassa ylivoimaiselle voitolla Ukrainasta 56-81 (26-44).

Hyökkäyspäässä Sudenpennut sai unelma-alun, kun kansainvälisten kenttien suomalainen tavaramerkki, kolmen pisteen heitot, upposivat mainiosti. Suomi livisti ripeästi kaksinumeroiseen johtoon, joka enentyi liki kahteenkymmeneen pisteeseen puoliaikaan mennessä.

Vaikka Ukraina sai pelirytmistä enempi kiinni toisella puoliajalla, niin voittokamppailuun heistä ei enää ollut. Suomen heittopeli kaaren takaa oli ilmiömäistä, kun kolmoset upposivat 15/32 (46,9%).

– Aina helpottaa, kun heittää kolmosia tuolla tavalla sisään, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski hymyili ottelun jälkeen Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

Ukrainan jäädessä mataliin pistelukemiin voisi olettaa, että Suomen puolustuspeli sujui. Päävalmentaja Lohikoski näki kaikesta huolimatta juuri siellä päässä parkettia parantamisen varaa.

– Vaikka Ukraina teki vain 56 pistettä, niin he tekivät liikaa pisteitä meitä haavoittavalla tavalla. Varsinkin toisella ja kolmannella neljänneksellä, miksei myös ensimmäisellä, he pääsivät liialti ajamaan keskeltä, napsimaan hyökkäyslevypalloja ja meille tuli virheitä palloskriinitilanteissa, Lohikoski huomautti.

– Mutta toki, jos tuolla tavalla hyökätään, niin tästä on hyvä turnausta jatkaa, Lohikoski lisäsi.

Sudenpennuilta tilastoissa erottuivat selkeästi parivaljakko Mikael Jantunen ja Ville Tahvanainen. ”Micke” Jantunen toimi parketin jokapaikanhöylänä 20 pisteellä, 8 levypallolla, 7 syötöllä, kahdella riistolla ja yhdellä torjunnalla. Tahvanainen (22/7) taas liekitti kolmosensa 6/10 ja säväytti yhdellä näyttävällä donkilla.

– Kokenut kaksikko onnistui hyökkäyspäässä todella hienosti. Mutta jos ajatellaan huomista Espanja-ottelua, niin molempien pitää karsia menetyksiä pois, Lohikoski sanoi.

Haalariosastolta Jesper Granlund (9/2/3 syöttöä) puolusti mainiosti, Touko Tainamo (8/4) väänsi hyvän pätkän kolmannen erän alussa ja Thomas Exaucia (3/5) jakeli sentterin tontilla viisi syöttöä.

Suomi kohtaa sunnuntaina 29.7. EM-kisojen toisessa ottelussaan Espanjan kello 20:45.

Ottelutilastot